Stavanger Aftenblad

Herlig mimrefest fra Nintendo

- Kine Hult kine.hult@aftenblade­t.no

SPILL: To gamle klassikere, Tetris fra 1984 og Zelda fra 1993, har blitt pusset opp og tilpasset Nintendo Switch. De byr på mye god mimring, men er også sterke nok til å også fungere for dagens publikum.

Noen godt voksne medlemmer av undertegne­des familie ble en gang på 90-tallet så hektet på datterens Tetris-spill at de utviklet belastning­sskader i skuldrene og måtte slutte å spille. Det var på den tiden at spillet med de fallende byggekloss­ene utspilte seg på en liten rute i en murstein av en håndholdt konsoll. Den russiske matematike­ren Aleksei Pazjitnov utviklet spillet i 1984, og det har vist seg å vaere usedvanlig slitesterk­t, og ikke minst avhengighe­tsskapende.

Nå har det kommet en ny versjon til Nintendo Switch, men de har heldigvis ikke tuklet spesielt mye med selve spillet. I stedet har man fått noen nye funksjoner, blant annet en som innebaerer at man kan koble seg opp på nett og spille mot 98 andre spillere. Hver gang noen klarer å kvitte seg med en eller flere rekker, overføres disse til en av de andre spillernes skjerm. Det gjør spillet langt vanskelige­re, og faktisk enda mer avhengighe­tsskapende enn i sin opprinneli­ge utgave. Det går jo ikke an å gi seg før man har havnet på 1. plass, gjør det vel?

Det andre Nintendo-spillet som kom i oppusset versjon i høst, er «Zelda: Link’s Awakening» fra 1993. Også her er i stor grad det opprinneli­ge uttrykket beholdt, selv om det er gjort noen justeringe­r. Man får for eksempel flere hint her enn i det opprinneli­ge spillet, men er likevel i stor grad overlatt til seg selv. Den lille gutten Link beveger seg rundt på et ganske lite område, som etter hvert utvides, men ikke mer enn at det ser ut som et konsept man burde komme igjennom på et par timer. Slik er det selvsagt ikke. I kjent stil byr spillet på en detaljrikd­om og et intrikat sammensatt puslespill med utallige sidespor, og det tar en liten evighet å komme igjennom det hele, selv om man «bare» følger hovedhisto­rien.

I en tid hvor spillere er vant til å bevege seg i enorme, åpne verdener, er det noe forfrisken­de ved et spill som reintrodus­erer fortidens mer begrensede konsepter. Ikke minst beviser utviklerne at det noen ganger er tilstrekke­lig å justere et par tekniske ting som å forenkle tilgangen til det spillfigur­en baerer med seg, og å korte ned lastetiden­e, så funker gamle spill som bare det også for den nye generasjon­en spillere. Så lenge det opprinneli­ge spillet er godt nok, selvsagt, og det er heldigvis dette.

Så hvis du er på utkikk etter julegaver til spillnosta­lgikeren som har alt, er disse to gode tips.

 ??  ?? «Legend of Zelda: Link’s Awakening» fra 1993 har vist seg å vaere usedvanlig slitesterk­t.
«Legend of Zelda: Link’s Awakening» fra 1993 har vist seg å vaere usedvanlig slitesterk­t.
 ??  ?? Mange av oss ble hekta på Tetris på 80- og 90-tallet. Det kan fort skje igjen.
Mange av oss ble hekta på Tetris på 80- og 90-tallet. Det kan fort skje igjen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway