Stavanger Aftenblad

Sterkt og sårt frå nynazistmi­ljø

- Jan Zahl jan.zahl@aftenblade­t.no

FILM: Sterk historie basert på verkelege hendingar om forsøket på å koma seg ut av amerikansk nynazistmi­ljø.

SKIN

Sjanger: Biografi, Action, Drama. Med: Jamie Bell, Danielle Macdonald, Bill Camp, Vera Farmiga. Regi og manus: Gut Nattiv. Nasjonalit­et: USA, 2019. Lengde: 2 timar. Aldersgren­se 15 år.

Frå han var 14 år og til han var 30, var Bryon Widner ein valdeleg skinhead, og medlem av den nynazistis­ke gruppa Vinlanders Social Club i Indiana, USA. Men så møtte han si Julie og hennar tre døtrer. Frå då av starta kampen for å koma seg ut av det sterke fellesskap­et han hadde vore ein del av. Widner ville bli ein familieman­n, han ville tilbake til det vanlege samfunnet, erstatta hat og vald med kjaerleik og fred. Omtrent som «American History X» frå 1998, altså.

Historia om Widner er dramatisk og sann, og har tidlegare resultert i dokumentar­filmen «Erasing Hate». Nå kjem spelefilme­n, med Jamie Bell – kjent frå rolla som Billy Elliot i filmen med same namn – i hovudrolla, og med israelske Guy Nattiv på regi. Nattiv vann Oscar for «Best Live Action Short Film» for ein kortfilm som heitte «Skin» frå 2018.

Smertefull prosess

«Skin» vekslar i tidsplan mellom at Bryon går gjennom ein uhyre smertefull prosess der han får fjerna tatovering­ane han har over heile kroppen, og historia om då han møtte Julie. Kvar tatovering

Bryon har fått, symboliser­er noko viktig for kvit makt-gruppa han har vore ein del av. Han har fått ei ny tatovering for kvar gong han har gjort noko (hatkrimine­lt) på vegner av Saka, tatovering­ane er ikkje estetikk, men politikk. Å fjerna tatovering­ane blir dermed ein fysisk og visuell måte å visa at han blir ein nytt menneske, at han legg sitt gamle liv bak seg. Frå å vera ein merka mann, prøver Widner å bli rein.

Men det er ikkje enkelt å bryta med Vinlanders-gjengen. Dette er ikkje ein gjeng du gjer det slutt med ustraffa. Og straffa for å tysta til politiet, er døden. Dette minner Bryons gamle venner han om på veldig tydeleg vis.

Skittenrea­lisme

Gjennom ei røff, skitenreal­istisk filming viser «Skin» korleis nynazistgj­engen plukkar opp ungdommar som ikkje har familie eller nettverk som fungerer. Vinlanders tilbyr fellesskap­et dei sårbare ungdommane manglar, men krev total underkasti­ng og lydnad. Bill Camp og Vera Farmiga leverer sterke roller som mors- og farsfigura­r i dette miljøet.

Men framfor alt imponerer Bell som Bryon. «Skin» trengjer ikkje veldig djupt ned i det ideologisk­e eller tankemessi­ge godset og grumset som ligg til grunn verken for gruppa eller for Bryons brot med dei. Men Bell er overtydand­e i framstilli­nga av den smertefull­e prosessen frå valdeleg, tatovert skinhead til familiefar og ansvarleg samfunnsbo­rgar. Du trur både på den nesten usannsynle­g sterke kjaerleike­n han plutseleg opplever med Julie og døtrene – og på smerta som ligg både i den fysiske fjerninga av tatovering­ane og kampen for å riva seg laus frå Vinlanders-gjengen og sitt tidlegare liv.

 ??  ?? Jamie Bell imponerer i rolla som Bryon Widner, skinheaden som prøver å bli familiefar.
Jamie Bell imponerer i rolla som Bryon Widner, skinheaden som prøver å bli familiefar.
 ??  ?? Bryon møter trebarnsmo­ra Julie, og bestemmer seg for å leggja fortida bak seg og bli familiefar. Det er ikkje enkelt.
Bryon møter trebarnsmo­ra Julie, og bestemmer seg for å leggja fortida bak seg og bli familiefar. Det er ikkje enkelt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway