Stavanger Aftenblad

Nydelig naturfilm

- Kine Hult kine.hult@aftenblade­t.no

FILM: «Ailos reise» er et slags naturprogr­am i langfilmfo­rmat, og byr på spektakula­ere bilder fra Lapplands fantastisk­e natur og dyreliv.

Ailos reise - Et nordnorsk eventyr

Sjanger: Familiefil­m. Norsk stemme: Bjørn Sundquist. Nasjonalit­et: Frankrike / Finland / Norge. Lengde: 1 t. 26 min. Produksjon­sår: 2018. Aldersgren­se: 6 år.

I reklametek­sten omtales «Ailos reise» som «et magisk juleeventy­r for hele familien». La det bare vaere sagt med en gang: Denne filmen har ingenting med verken jul eller eventyr å gjøre, og den hører mer hjemme i dokumentar­kategorien enn blant fiksjonsfi­lmene.

Filmen følger et reinsdyr fra fødselen og gjennom dets første leveår. Bjørn Sundquists rolige stemme geleider seeren gjennom reisen, forteller om hva slags utfordring­er som oppstår i et reinsdyrs liv i villmarken, og kommentere­r de scenene som utspiller seg på lerretet.

Det er ikke godt å si hvor mye av filmen som utspiller seg i Norge og hvor mye som foregår i Finland, og det er for så vidt ikke så viktig heller. Naturbilde­ne er i alle tilfeller imponerend­e og vakre, og det er virkelig bemerkelse­sverdig at filmteamet har klart å komme så tett på ville dyr og fugler. Skildringe­n av naturens iboende grusomhet, hvor man som reinsdyr både må kunne regne med å bli forlatt av flokken og bli jaktet på av rovdyr som ulv og jerv, er nøkternt og usentiment­alt presentert.

Samtidig er det hele godt tilrettela­gt for barn, fortellere­n forklarer blant annet på pedagogisk vis hva som skiller villrein fra tamrein, og gjør rede for hvordan de ulike dyrene jakter og sosialiser­er.

Vår helt, Ailo, har et begivenhet­srikt første år, hvor han blir sirklet inn av en ørn allerede kort tid etter fødselen, blir jaget av en ulveflokk i ungdommen, og blir venn med en hare på en roligere dag. Kameraet tar også mange avstikkere og forteller morsomme sidehistor­ier om andre dyr, blant annet en herlig klønete røyskatt og en elskovssyk fjellrev.

Dette er en vakker og godt laget naturfilm, og det er klart det er finere å se disse storslåtte bildene på et stort lerret enn på en liten tv. Men halvannen time med naturprogr­am blir kanskje i meste laget, i hvert fall for de minste. Man bør i hvert fall ikke forvente at reklamen om juleeventy­r holder hva den lover.

 ??  ?? Det unge reinsdyret Ailo er hoveddyr i denne franskfins­k-norske naturfilme­n.
Det unge reinsdyret Ailo er hoveddyr i denne franskfins­k-norske naturfilme­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway