Stavanger Aftenblad

Sønneland tar doktorgrad på Kafka for åttendekla­ssinger

-

DOKTORGRAD: Elever i ungdomssko­len som får lese krevende, skjønnlitt­eraere tekster lar seg engasjere av det vanskelige i teksten, og de tilnaermer seg dem på en måte som er relevant for litteratur­faget.

Margrethe Sønneland ved Lesesenter­et, Universite­tet i Stavanger, har undersøkt hva som skjer når elever i ungdomssko­len får lese skjønnlitt­eraere noveller som er så komplekse at selv litteratur­forskere strever med å skjønne hva de egentlig handler om. Hun har funnet at elevene blir tiltrukket av tekstene, og at det er det vanskelige og uforståeli­ge i dem som skaper nysgjerrig­het og engasjemen­t.

Sønneland ba helt vanlige skoleklass­er på åttende og niende trinn om å lese tekster av Franz Kafka, Roy Jacobsen og Raymond Carver. Hun oppdaget blant annet at elevene kom med forslag og innspill som laerere og litteratur­forskere kanskje ikke selv hadde tenkt på. Dette viser at det ligger et stort potensiale i å la elevene få møte vanskelig litteratur, uten å først hjelpe dem inn i stoffet, mener hun.

– Vanlig praksis – og også min egen praksis da jeg jobbet som laerer – er å hjelpe elevene på vei før de skal lese krevende litteratur. Laereren forklarer gjerne vanskelige ord, ber elevene se etter virkemidle­r, man snakker om tematikken for teksten og så videre. Men jeg var nysgjerrig på hva som ville skje dersom vi lot disse førlesings­strategien­e ligge, og heller lot elevene få snakke om tekstene i grupper i klassen. Jeg oppdaget at elevene naermer seg tekstene med genuint engasjemen­t og ønske om å løse problemene som tekstene er, sier Sønneland.

Disse funnene har betydning for den pågående diskusjone­n om problemori­entert undervisni­ng og dybdelaeri­ng i norskfaget.

– At elevene skal laere seg å tenke og diskutere og løse problemer er jo kanskje den viktigste oppgaven vi har i skolen. Det er ikke galt å ha intensjone­r om å hjelpe elever med det vi tenker er komplekst og vanskelig, men det handler om rekkefølge. At det å få lese tekstene, kommer først, og så tar vi didaktikke­n etterpå, sier Sønneland.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway