Stavanger Aftenblad

– Ikke krise om jeg ikke kjører Tour de France

- Kjetil Flygind kjetil.flygind@aftenblade­t.no

SYKLING: Når Tour de France-sirkuset ruller ut fra Nice neste sommer, kan det vaere uten Alexander Kristoff (32) på start.

Han har parkert racersykke­len hjemme i garasjen på Vaulen. Sykkelbril­lene er byttet ut med alpinbrill­er. På hendene har han et par varme store og hansker og han måtte grave fram en gammel sykkelbuks­e fra årene i Katusha for å finne benklaer som er varme nok.

Det er en kald jobb å vaere syklist når det er frost på bakken og null grader i luften. Men jobben må gjøres. Og da må crossykkel­en hentes fram. For når Aftenblade­t møter UAE Team Emirates før dagens treningstu­r, er landeveien byttet ut med stier, grusveier og en tur rundt Stokkavatn.

– Det er kaldt å sykle når det er null grader, melder Kristoff og smiler.

Snaut to måneder er gått siden han avsluttet sesongen med å bli nummer sju i VM i Harrogate i England. En sesong der seieren i vårklassik­eren Gent-Wevelgem var den store oppturen.

Det er 219 dager til Tour de France starter på den franske riviera. Starten går i Nice. Men det er slett ikke sikkert at mannen med tre etappeseir­er i treukersri­ttet står på startstrek­en under varm, fransk sommersol.

Aldri vunnet etapper

– Det er ganske i det blå om det blir Tour de France eller ikke. Jeg har fått en skisse over mine ritt neste sesong, men det er ikke helt spikret. Derfor kan jeg heller ikke si så mye. Men Tour de France er i det blå, sier Kristoff.

Han har vaert i Dubai på samling med laget, før jul venter en ny samling, da i Spania. Der får han vite hvordan hans sesong blir seende ut. Da får han også svar på om han reiser til Frankrike til sommeren eller om han i stedet kjører en av de andre grand tours, Giro d’Italia (9.-31- mai) og Spania rundt (14. august-6. september).

– Jeg er åpen for å kjøre noe annet enn Tour de France. Jeg har kjørt Touren hvert år siden 2013. Jeg kunne tenkt meg å vaere hjemme en sommer, så det er ikke krise for meg om jeg ikke kjører Tour de France. Men det er det største løpet vi kjører, det er så klart tøft å vaere med der, sier Kristoff.

Han har kjørt Giro d’Italia to ganger (2. plass som beste resultat), men aldri Spania rundt. Å kunne få med seg noe fra de to andre treukersri­ttene trigger 32-åringen.

– Jeg har tre etappeseir­er i Touren, men ingen i de andre rittene. Det hadde vaert kult å få med seg en seier i hver av de to. Men jeg ville ikke byttet vekk to etappeseir­er fra Tour de France, altså. Men mange av de største rytterne i verden har etappeseir­er fra alle de tre, så det hadde vaert kult å klare.

Fortsatt klassikerk­aptein

Det som er sikkert er at han får en sentral rolle i UAE-laget når klassikers­esongen starter til våren.

Sesonginnl­edningen blir etter alt å dømme i Midtøsten og Spania, før Paris-Nice i starten av mars markerer åpningen av vårsesonge­n. Så kommer de store klassikerr­ittene på rekke og rad før det hele avsluttes med Paris-Roubaix for Kristoffs del.

– Klassikers­esongen gir seg litt selv. Det er litt usikkert før det, men jeg satser på å kjøre ParisNice, så blir det samme regle som de siste årene etter det. Vi har ikke snakket så mye om hva som skjer etter Roubaix.

– Jeg har ikke fått indikasjon­er på noe annet enn at jeg blir en av kapteinene i disse rittene. Men vi har både Jasper (Philipsen) som er fra Belgia og har ambisjoner i disse rittene og Fernando (Gaviria) som viste i fjor at han også kan prestere bra her, så det er en fordel med et lag der vi har med flere mot slutten av løpene. Det gir mer ro i laget og vi kan fordele ansvaret slik at ikke alt ligger på meg.

– Hvor mye kan du selv vaere med å påvirke hvilke ritt du skal kjøre?

– Du får vaere med og bestemme, men vi skal også spre rytterne utover de ulike konkurrans­ene. Det er ikke noe poeng å reise til Tour de France med tre spurtere mens vi ikke har noen i Giroen eller i Spania, for eksempel. Det er en kabal som må legges.

Følte seg degradert

Før sist sesong kjente Kristoff på en klar følelse av å ha blitt degradert etter spurtkanon­ens Fernando Gavirias inntog i UAE-laget. Kristoff luktet lunten og så for seg en rolle som hjelperytt­er og spurtopptr­ekker for colombiane­ren. Og dermed var det takk og adjø til å kjøre for egne sjanser.

Nå ble ikke sist sesong helt som forventet ettersom Gaviria aldri kom seg til Touren grunnet en kneskade. Dermed ble Kristoff hovedspurt­eren, og en 2. plass på etappe fire i Nancy var hans beste plassering i Touren.

Nå sier Kristoff at han regner med at det blir samme opplegg også kommende sesong. Og han virker langt mer komfortabe­l med rolleforde­lingen.

– På min liste over de raskeste spurterne i laget er Gaviria øverst, han er best i en spurt mann mot mann. Jeg skulle vaert hjelperen hans i Tour de France denne sesongen, det blir nok det samme neste år hvis jeg skal kjøre Touren.

– Er du mer komfortabe­l med det å skulle vaere hjelperytt­er og opptrekker nå enn du var på samme tid i fjor?

– Karrieren min går inn i siste fase nå de neste par årene, vil jeg si. Da må du også finne arbeidsopp­gaver som gjør at du fortsatt kan vaere aktuell. Jeg har slitt litt i de aller raskeste spurtene i flere år, og det blir neppe noe lettere i årene som kommer. I fjor fikk jeg en litt ny vår på våren, jeg håper jeg kan fortsette i samme spor kommende sesong. Jeg håper å kunne fortsette med å prestere i lange og harde løp.

– Hva skal du gjøre til sommeren hvis du ikke skal kjøre Tour de France?

– Det hadde vaert deilig å vaere hjemme i Norge. Jeg ser ofte at vaeret er fint. Så kan jeg sykle opp til hytta i Sirdal. Så kan jeg sykle derfra til Kragerø der min far har hytte. Det er mange steder å vaere.

Det er 219 dager til Tour de France starter på den franske riviera.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway