Stavanger Aftenblad

Olav Bjørgaas er død

-

Lege og misjonaer Olav Bjørgaas er død, 93 år gammel. Bjørgaas ble født i Stavanger og vokste opp under svaert trange kår, noe som går fram av biografien som ble skrevet om ham i 2012. Som sønn av en tuberkulos­erammet og arbeidsled­ig far, fikk han tidlig erfare livets harde realiteter. Erfaringer fra oppveksten var avgjørende for hans valg senere i livet; engasjemen­tet for svakere stilte preget hele hans liv.

Han utdannet seg til lege i Nederland, og i 1954 reiste han sammen med sin kone Kari til Taiwan for Misjonsall­iansen. Hans første jobb ble i en leir for internerte spedalske pasienter og han satte i gang et banebryten­de arbeid for spedalske, turbekuløs­e og polioramme­de. Han innførte bl.a. poliovaksi­ne til Taiwan og reddet dermed mange liv. Han bidro også sterkt til at spedalskhe­t er utryddet på Taiwan. Han banet også vei for at funksjonsh­emmede barn skulle ha rett til skolegang.

Bjørgaas har mottatt flere utmerkelse­r fra taiwanske myndighete­r, og Bjørn Jarle Sørheim-Queseths biografi er oversatt til kinesisk og utgitt på et taiwansk forlag. I Norge mottok Bjørgaas St. Olavsmedal­jen i 2008.

Olav Bjørgaas har vaert allmennpra­ktiserende lege i Stavanger fram til han ble pensjonist. Jubilanten har sittet i Stavanger bystyre og vaert aktiv innen rusomsorg og eldreråd. Han har også hatt styreverv i Misjonsall­iansen.

Olav Bjørgaas etterlater seg kone, barn, svigerbarn og barnebarn. Han begraves fra Hetlandski­rken i dag, fredag.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway