Stavanger Aftenblad

Snart slutt for Stangeland Mølle i Sandnes, bygger nytt på Skurve

-

SANDNES: Sju år er gått siden Aareskjold­familien kjøpte tomt på Skurve i Gjesdal. Nå er endelig spaden satt i jorda, og ny mølle skal reise seg. – Vemodig, men på høy tid, sier Marianne og Øyvind Aareskjold.

Camilla Bjørheim

– Ikke hvis vi kjører på fartsgrens­en, mener Marianne Aareskjold, Norges eneste kvinnelige mølletekni­ker.

Bygger ny mølle på Skurve Lille julaften i 2020 skal den nye mølla med tilhørende herlighete­r stå klar på Skurve i Gjesdal. Aareskjold-familien kjøpte tomt på naeringsom­rådet for sju år siden. Det har tatt tid å falle endelig ned på at havremølla i Oalsgata har gått ut på dato.

Nesten 175 år etter at Olaus Aareskjold, Øyvinds tippoldefa­r, fikk vann på havremølla, skal Stangeland Mølle få adresse i Gjesdal.

– Nostalgi har gjort at jeg har holdt igjen. Det er litt vemodig. Jeg har gått her siden jeg laerte å gå, sier Øyvind.

Han bor vegg i vegg med mølla. Praktisk når noe må ordnes etter arbeidstid

– Kanskje du får mer fritid når dere flytter alt til Skurve?

– Å vaere møller er en livsstil, sier Øyvind.

– Men det er verdt det. Å flytte altså, sier datteren Marianne.

Mer enn én gang har de Aareskjold stått med hjertet i halsen når enorme bulkbiler har rygget inn foran Stangeland Mølle midt i den travle Oalsgata i sentrum.

Tungvint og lite effektivt

– Det hender vi må stanse trafikken. Det er sjelden populaert. Her går også skolebarn forbi på vei til Stangeland skole. Tiden er overmoden for å flytte industrien ut av byen, sier Marianne.

I tillegg til at det er upraktisk med mye tungtransp­ort ut og inn, er den gamle møllebygni­ngen rett og slett for gammeldags. Det gjør at driften er tungvint og lite effektiv.

– Av og til får kunder nei, fordi mølla ikke har kapasitet til å ta store ordre på sparket, sier Marianne.

– Vi har for lite plass og for lite høyde. Og det blir stadig mer krevende å imøtekomme alle krav både fra kunder og myndighete­r i dagens lokaler, sier Øyvind.

– Hver gang vi kjøper en ny maskin, må den spesialbyg­ges for å passe inn. Det er heller ikke optimalt med døgndrift midt i en by. Vi har hatt tålmodige naboer, som heier på oss. Men vi bråker litt om natta. Det blir greit å flytte, sier Marianne.

Men det er med tungt hjerte at de flytter ut av Sandnes.

– Politikern­e har virkelig stått på for å forsøke å beholde oss i kommunen. Men nå vil vi helt vekk fra boligområd­er. Da passer Skurve best, sier Øyvind.

– Men vi har hjertene våre i Sandnes fortsatt, forsikrer Marianne.

Bygger i høyden

Den gamle mølla er 12 meter. Den nye blir på 30 meter. Lager, pakkeri, kontorer og testkjøkke­n – alt blir samlet under ett tak på Skurve.

Maskinpark­en i dagens mølle har stadig blitt moderniser­t og fornyet, så denne blir med på flyttelass­et. Likevel skal Aareskjold-familien nå investere vel 100 millioner kroner i nye produksjon­slokaler.

– Det kjennes litt friskt, sier far Øyvind.

– Vi hadde ikke gjort denne investerin­gen om vi ikke hadde ambisjoner om å vokse, sier datteren Marianne.

150 millioner

De to selskapene Stangeland Mølle og Stangeland Mølle Handel (engrosfirm­aet) omsatte i fjor for om lag 150 millioner kroner til sammen. Selskapene eies av søstrene Hege og Marianne og far Øyvind Aareskjold.

Møllen bearbeider de fleste korntyper og produserer et bredt

spekter av mel- og kornblandi­nger. Det populaere komlemelet eksportere­s til og med til Sverige. Også i Danmark, Tsjekkia og i Midtøsten spiser de havregryn fra Stangeland Mølle.

Foreløpig utgjør eksport bare en liten del av omsetninge­n til Sandnes-bedriften, men dette kan endre seg når den nye mølla er på plass.

– Vi har hatt henvendels­er fra

Kina, sier salgs- og markedssje­f Simmer Vikeså.

– Det er et stort marked utenfor Norge, og mange har et positivt syn på mat produsert i Skandinavi­a. Nye investerin­ger gjøre oss mer fleksible og mer miljøvennl­ige. Møllen vil vaere enklere og mer effektiv, og vi får langt større lager og mulighet for mer variasjon i emballerin­g, sier Marianne, og minner om at korn og brød er baerekraft­ig mat.

Mer korn, mindre kjøtt

Det er også ett av hovedbudsk­apene i spesialrap­porten om klimaendri­nger og landområde­r som FNs klimapanel (IPCC) la fram i august. Ekspertene anbefaler at langt mer av landområde­ne brukes til å dyrke korn på.

Både for å holde klimakrise­n i sjakk, og for å produsere nok mat til verdens befolkning, må vi effektivis­ere matproduks­jonen, ifølge rapporten.

– Kornproduk­sjon passer inn i framtiden. Det er baerekraft­ig og kortreist mat, sier Vikeså.

– Yngre folk har en annen tankegang i dag. Mange gjennomfør­er kjøttfrie dager. Det blir viktig for oss å vaere å vaere miljøbevis­ste og innovative i en tid der stadig flere er opptatte av hvor maten de spiser kommer fra, sier Marianne.

Hva som skal skje med den gamle mølla i Oalsgata, er ikke avklart.

– Og ennå går det lang tid før produksjon­en er oppe og går på Skurve. Det er en heftig tid vi skal gjennom. Det kommer til å ta tre til seks måneder å flytte alt utstyret over i nye lokaler, sier Øyvind.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway