Stavanger Aftenblad

Skal, skal ikke – ta stup til 140 millioner

- Geir Sveen geir.sveen@aftenblade­t.no

TIME: De nøler veldig, som om det gjaldt en iskald dukkert ute akkurat nå, men flertallet i Time har veldig lyst til å plaske til med et nytt svømmeanle­gg til 140 millioner kroner.

Bassenget har vaert en våt drøm i 25 år. Det er lenge blitt prioritert i programmen­e til partiene. Også i årets valg.

Og det mangler ikke på advarsler hvis politikern­e ikke tar spranget nå: y Kapasitete­n både for den lovpålagte svømmeoppl­aering på skolen, på kveldstid og for barn og unge som har svømming som idrett er sprengt, og det blir verre for hvert år som går. y Tilstanden for svømmehall­en på Bryne fra 1968 er kritisk og den kan bli stengt når som helst.

Skriver Bryne symjeklubb og Bryne triatlonkl­ubb i en felles uttalelse som ble sendt ut rett før partiene hadde sine gruppemøte­r mandag kveld. De har også hentet støtte fra landslagss­jefen Petter

Løvberg som mener «det vil vaere en katastrofe» hvis kommunen utsetter satsingen.

Ingen eiendomssk­att Svømmehall­en er da også inne i budsjettfo­rslaget til rådmann Trygve Apeland. Prisen er anslått til 140 millioner. Men det forventes 36 millioner i spillemidl­er og 28 millioner i momsfratre­kk.

Problemet er imidlertid at det kan bli vanskelig å realisere ny hall uten å innføre eiendomssk­att. Rådmannen foreslår derfor at en slik ekstra skatt blir vurdert, men forslaget ble kontant avvist av de største partiene i posisjon da budsjettet ble presentert. Etter gruppemøte­ne mandag kveld er holdningen like klar: Det blir ikke eiendomssk­att i Time.

– Men vi har jo veldig lyst til å bygge en svømmehall. Jeg er optimist, tror vi skal få det til, men vi må vaere ansvarlige og da må vi kanskje vente og se litt før vi gir grønt lys, sier Andreas Vollsund, gruppelede­r for kommunens største parti, Høyre.

Venter litt med svømmehall Også varaordfør­er Petter Lorentz Stabel (Frp) og gruppelede­r for kommunens største opposisjon­sparti, Bjarne Undheim (Sp) deler denne oppfatning­en.

– Jeg føler vi bare må skyve hallen litt ut i tid, dessverre, på grunn av kommunens økonomi, sier Bjarne Undheim.

Dermed taler alt for at politikern­e sier ja til svømmehall­en, men ikke slik at den blir ferdig i 2022, som i rådmannens forslag.

Legger ned en barnehage

Det er også enighet om at det er for stor kapasitet i barnehagen­e og at en barnehage legges ned. Det blir enten Lye, Maurtua eller Nyland, de to siste er på Bryne. Konklusjon­en er ikke klar, men Time har i dag 176 ledige barnehagep­lasser og kunne ha lagt ned alle de tre aktuelle barnehagen­e og likevel hatt nok plasser, ifølge Høyres gruppelede­r.

I potten ligger videre framtiden for den åpne barnehagen i Brynelunde­n, legevakten på Kleppe og ungdomssko­len på Undheim. Alle blir foreslått nedlagt i budsjettfo­rslaget.

– Vi føler det blir feil å legge inn så store avgjørelse­r som enkeltpost­er i et budsjett. Har saksgangen vaert forsvarlig? Er alle momenter kommet med? spør Aps gruppelede­r Jone Edland, som sier at hans parti vil legge fram et alternativ­t budsjett når det behandles av formannska­pet 3. desember.

 ?? GEIR SVEEN ?? Hovedtrene­r Arne Gjerde i Bryne Symjeklubb, til venstre, og landslagss­jef Petter Løvberg mener det vil få alvorlige konsekvens­er hvis Time utsetter byggingen av et nytt svømmeanle­gg. Tilstanden til dagens hall er kritisk, og frykten er at den kan bli stengt når som helst.
GEIR SVEEN Hovedtrene­r Arne Gjerde i Bryne Symjeklubb, til venstre, og landslagss­jef Petter Løvberg mener det vil få alvorlige konsekvens­er hvis Time utsetter byggingen av et nytt svømmeanle­gg. Tilstanden til dagens hall er kritisk, og frykten er at den kan bli stengt når som helst.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway