Stavanger Aftenblad

– Er det rett at Undheim må ta regningen for overforbru­ket på Bryne?

- Geir Sveen geir.sveen@aftenblade­t.no

TIME: Jeg får det ikke til å stemme, det som nå skjer i Timepoliti­kken, sier Senterpart­iets gruppelede­r i Time, Bjarne Undheim.

Den tidligere lederen i Norges Bondelag sier han vil kjempe med nebb og klør for at hans egen bygd får beholde ungdomssko­len.

Foreløpig kan det synes som om et flertall i kommunesty­ret vil følge rådmannens forslag til nytt budsjett. Det betyr at ungdomstri­nnet på plassen legges ned og at 38 elver flyttes til Lyefjell. For undheimsbu­en er det blitt en kamp for bygda. I sist uke kalte de inn til folkemøte. 140 av 155 stemte mot forslaget. Og i Aftenblade­t i går sto en tysk familie fram og hyllet verdiene til den lille bygda på Jaeren.

– De menneskeli­ge verdiene av å kunne bo i en landsbygd som her, kan ikke måles i penger, sa Olaf Schluess ved frokostbor­det hjemme i Raunåkerve­gen 2 på Undheim.

Dugnadsbyg­da

Bjarne Undheim er så hjertens enig. Han viser til at bygda er kjent for et enormt samhold og stor stå-på-vilje. Når noe skal gjøres, drives eller bygges, da skjer det med dugnad.

– Men nå føler jeg det er denne bygda som skal ta regningen for overforbru­ket som er gjort på Bryne. Ta bare turen nedover Mølledamme­n, der er det snart investert 100 millioner. Visst er det blitt flott. Men er det rett at Undheim skal betale for dette, spør Undheim.

Han er også glad for at skolesjefe­n har uttalt at ungdomssko­letilbudet på Undheim ikke er dårligere enn på Lyefjell. I rådmannens begrunnels­e står det at et større miljø vil vaere bedre for elevene på begge de to skolene, og det blir framhevet som et argument for flytting.

– Nå er den saken ryddet opp i. Det hadde vaert verre hvis vi gjorde noe ringt for ungene ved å beholde ungdomssko­len. Det gjør vi ikke, konstatere­r Undheim.

Sparer vi penger?

Da gjenstår det økonomiske, sier han. Men politikere­n er langt fra sikker på at kommunen vil spare én million i året på å legge ned skolen. Han tror regnestykk­et lett kan gå i minus fordi alle jobbene skal vaere der og kommunen må ut med en stor utgift i årlig transport.

– Og det blir nok ikke som før, da vi ble busset til skolen. Da ble elever hentet der og der med egne busser. Nå kan det lett bli et felles anbud, der bussen først må kjøre ut og samle opp elever på Sikveland, Kartavoll og kanskje Garborg før bussen kommer til Undheim for å kjøre videre til Lyefjell, sier Undheim.

Han ser for seg mye bussing. Og spør:

– Er det til barnas beste? Er det slik vi vil ha det i en kommune der slagordet er «trygg og framtidsre­tta»? Jeg får ikke dette til å stemme, sier politikere­n.

I Mølledamme­n er det snart investert 100 millioner. Visst er det blitt flott. Men er det rett at Undheim skal betale for dette?

Bjarne Undheim (Sp)

 ?? KNUT S. Vindfallet ?? Fra gården over Undheim, ser bonden og politikere­n Bjarne Undheim en utvikling han ikke liker når kommunen må spare penger.
KNUT S. Vindfallet Fra gården over Undheim, ser bonden og politikere­n Bjarne Undheim en utvikling han ikke liker når kommunen må spare penger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway