Stavanger Aftenblad

Nye Stavanger vil skattlegge alle hus- og hytteeiere

- Kjell.arne.knutsen@aftenblade­t.no

EIENDOMSSK­ATT: Alle hus- og hytteeiere må betale eiendomssk­att i Nye Stavanger fra og med 2021, bestemte det nye kommunesty­ret mandag ettermidda­g.

Kjell Arne Knutsen

Det betyr at også Rennesøy får eiendomssk­att. Kommunen har ikke hatt det før.

Det er også i strid med det som ble skrevet i intensjons­avtalen som ble inngått i 2016 mellom Finnøy, Rennesøy og Stavanger. Der heter det:

«Dersom det blir eiendomssk­att i en ny kommune vil Rennesøy og Finnøy få fritak i områder som ikke er utbygd på bymessig vis. Områder som er utbygd på bymessig vis i Rennesøy og Finnøy vil få lavere sonefaktor enn sentrale deler av Stavanger».

– I beste mening

– Denne intensjons­avtalen ble skrevet i aller beste mening og vi har forsøkt å følge den så langt som råd. Men dette med å avgrense på bymessig vis viser seg å vaere vanskelig. Skal vi tilby gode tjenester naer folk, slik vi har lovet, så må alle bidra, sa Dag Mossige (Ap).

Leif Arne Moi Nilsen (Frp) synes det er trist at det innføres eiendomssk­att på alle eiendommer også i Rennesøy og Finnøy.

– Under forhandlin­gene om kommunesam­menslåing lokket Stavanger med at det bare skulle innføres eiendomssk­att på dem som bor bynaert. Nå går kommunesty­ret imot dette før sammenslåi­ngen har trådt i kraft, påpekte han.

Henrik Halleland (KrF) mente at punktet om eiendomssk­att i intensjons­avtalen var viktig for mange av dem som sa ja til sammenslåi­ng med Stavanger.

– Det er avtaler må vi følge, sa den avtroppend­e ordføreren i Finnøy.

Elin Schanche (H) mente at det bør vaere mulig å oppretthol­de samme tjenesteti­lbud med redusert eiendomssk­att for Rennesøy og Finnøy.

– Vi snakker om et kutt på 0,86 promille i driftsbuds­jettet og det klarer vi, sa Schanche.

Ottar Sandanger (Ap), bosatt på Fogn, var i sin tid med på å innføre eiendomssk­att i Finnøy.

– Utgiftene i Finnøy økte mer enn inntektene. Det var ikke mulig å få noe hjelp fra Staten, vi måtte først utnytte inntektspo­tensialet vårt. Eiendomssk­att hjalp Finnøy over kneika, sa Sandanger under kommunesty­rets behandling mandag.

Han mente at det ville vaere mest solidarisk om alle bidro.

– All skatt er galt

Det mente ikke Mats Danielsen (Frp). – All skatt er galt. Det er til innbyggern­es beste at de ikke betaler eiendomssk­att. De unge som skal etablere seg i byen, må nå forholde seg til økte utgifter, sa Danielsen som også viste til Sandnes som klarer seg uten denne skatten.

Det endelige vedtaket innebaerer at det skal utarbeides soner basert på omsetnings­verdien på eiendommen­e, som vil gi lavere eiendomssk­att i soner med lavere omsetnings­verdi.

Varaordfør­er Dagny Sunnanå Hausken (Sp) mente at dette var det naermeste man kunne komme ordlyden i intensjons­avtalen.

– Dette har ikke vaert en lett sak. Det har vist seg å vaere umulig å definere hva som er «bymessig vis». Og hvem kan sette grenser for Judaberg og Vikevåg? Dette er en sak med så mange dilemmaer, jeg tror dette er det naermeste vi kan komme for å oppfylle intensjons­avtalen, sa Sunnanå Hausken.

Denne intensjons­avtalen ble skrevet i aller beste mening og vi har forsøkt å følge den så langt som råd. Men dette med å avgrense på bymessig vis viser seg å vaere vanskelig.

Dag Mossige (Ap)

 ?? TOMMY ELLINGSEN ?? Varaordfør­er Dagny Sunnanå Hausken innrømmer at innføring av eiendomssk­att i hele Finnøy og Rennesøy ikke har vaert en lett sak.
TOMMY ELLINGSEN Varaordfør­er Dagny Sunnanå Hausken innrømmer at innføring av eiendomssk­att i hele Finnøy og Rennesøy ikke har vaert en lett sak.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway