Stavanger Aftenblad

Venstre vil ta fra de gamle og gi til de unge

- Jone.ostebo@aftenblade­t.no

ALTERNATIV­T BUDSJETT: Venstre kutter i eldreomsor­gen og gir pengene til barna i sitt alternativ­e budsjett. I tillegg har partiet en plan for å fjerne eiendomssk­atten i Stavanger.

Jone Østebø

For første gang i moderne tid, som Jan Erik Søndeland sier det, har Venstres kommunesty­regruppe i Stavanger laget sitt eget alternativ­e budsjett. Normalt, altså i moderne tid, har Venstre hengt med Høyre og de andre i posisjon.

Denne gang vil Venstre vise sitt sanne ansikt, helheten i politikken sin. Og den røde tråden er å kutte i eldreomsor­g og gi pengene til barnehage og skole.

– Det høres litt brutalt ut av vi skal ta fra de eldre, men det er ikke sånn vi ser det. Jeg selv har foreldre som kan bli pleietreng­ende om noen år. Selvsagt ønsker jeg at de skal få god omsorg, sier gruppelede­r Jan Erik Søndeland.

130 millioner fra eldreomsor­g I sitt alternativ­e budsjett kutter Venstre 130 millioner kroner i driften av eldreomsor­gen de neste fire årene, sammenlign­et med kommunedir­ektørens forslag til budsjett. I stedet vil partiet bruke dette pluss 30 millioner, totalt om lag 160 millioner kroner mer, til 40 nye stillinger i barnehagen­e og et forsøk med tre skolepsyko­loger og flere helsesykep­leiere. Venstre

har også lagt inn søskenmode­rasjon på tvers av barnehage og SFO, slik også flertallsp­artiene er enige om.

– Da kommunedir­ektøren la fram budsjettfo­rslaget sitt, sa han at Stavanger er målt til å vaere den minst effektive av landets ti største kommuner. Her er det mye å hente. Hvis vi bare legger oss på snittet, og fortsatt har like god eldreomsor­g, vil vi kunne spare 130 millioner kroner. De pengene vil vi bruke på barna, sier Søndeland.

Venstre ønsker å satse enda mer på prosjektet Leve hele livet og hjemmebase­rte tjenester.

– Eldrebølge­n vil komme for fullt om bare få år. Hvis ikke vi er rigget for dette og fortsetter som før, vil vi fort oppdage at vi ikke driver baerekraft­ig. Vi vil unngå å komme for sent på banen og bli nødt til å kutte i for eksempel sykehjemsp­lasser senere for å spare penger.

Søndeland understrek­er at helseog omsorgssek­toren har en totalramme på 3,6 milliarder kroner i året, der alders- og sykehjem får 860 millioner av disse. Å kutte 130 millioner over en fireårsper­iode er ikke allverdens, mener Venstre-sjefen.

Når det gjelder investerin­ger, prioritere­r Venstre rehabilite­ring av skolene Tastaveden og Kvernevik. Etter planen skulle Tastaveden vaere ferdig oppusset i 2022 og Kvernevik i 2023. Kostnadene ble sist anslått til å vaere på totalt 427 millioner for begge. Da kommunedir­ektøren la fram sitt forslag til økonomipla­n, var oppussinge­n skjøvet flere år fram i tid.

– Vi har ventet lenge på dette, og siden det har vaert planer om å renovere, er det blitt investert lite i skolebygni­ngen. Vi har blant annet lekkasjer, dårlige toalettfor­hold og mangelfull solskjermi­ng. Vi håper vi blir prioritert, sier rektor Egil Alne ved Tastaveden skole.

– De to skolene er de to store investerin­gene vi vil gjøre de neste årene. Alle erkjenner at Tastaveden og Kvernevik trenger oppussing. Samtidig mener vi at vi ikke trenger å bygge flere sykehjem, sier Søndeland.

For å finansiere skoleoppus­sing, vil Venstre blant annet kutte i vei, innføre cruiseavgi­ft og bruke overskudd fra drift.

Venstre har også lagt en plan for hvordan eiendomssk­atten kan trappes ned og til slutt fjernes helt i 2029. Den gir inntekter til Stavanger kommune på over 200 millioner kroner.

– Trenger ikke eiendomssk­att – Av et driftsbuds­jett på 11 milliarder utgjør eiendomssk­atten lite. I Stavanger har vi den av ren bekvemmeli­ghet, og vi trenger den ikke. Hvis vi hadde vaert den mest effektive storkommun­en i Norge på drift, kunne vi kuttet ut eiendomssk­atten tre-fire ganger. Skatten er blitt en sovepute. Venstre ønsker å vaere et økonomisk ansvarlig parti og drive effektivt. Pengene som folk vil spare på eiendomssk­atten, vil uansett bli brukt andre steder i økonomien, sier Søndeland.

Partiets plan er å trappe ned eiendomssk­atten med 10 prosent hvert år, helt til den er borte i 2029. Men det er ikke noe nytt at Venstre vil ha vekk eiendomssk­atten.

– Det sto også i programmet vårt. Men vi kunne kanskje snakket mer om det i valgkampen, sier Søndeland.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway