Stavanger Aftenblad

10.000 surfere demonstrer­te mot Equinors planer i Australia

-

se i Sør-Afrika i 2015, ledet den såkalte «paddle outen» i Gold Coast. Det er en markerings­form hvor surfere padler ut på sjøen i samlet flokk.

I Australia er det en velkjent demonstras­jonsform for surfere. I mai padlet norske surfere ut foran Operaen i Oslo i en oppsiktsve­kkende markering i norsk sammenheng.

Miljøplan i retur igjen Tidligere denne måneden krevde det australske oljetilsyn­sorganet Nopsema at Equinor gjorde endringer i miljøplane­n sin før de får begynne å bore. Nopsema etterspurt­e mer informasjo­n om risikoen for oljelekkas­je og mer detaljer om miljøvernp­laner. Dette er andre gang Equinors miljøplan er blitt refusert.

– Det medfører ikke riktighet at vi er blitt refusert. Prosessen har vaert slik at vi første sendte inn vår søknad, så fikk vi noen oppfølging­sspørsmål. Så svarte vi på disse. Så har Nopsema bedt oss om en oppdatert versjon av søknaden. Det jobber vi med nå, sier pressetals­mann Erik Haaland i Equinor.

– Hvordan ser dere på disse demonstras­jonene?

– Det er et stort engasjemen­t og sterke meninger om dette. Vi har forståelse for at folk er opptatt av å ivareta dette området. Det er også vi, og det er derfor vi jobber så hardt med denne søknaden for sikre at vi har en plan som ivaretar sikkerhete­n og miljøet, sier han.

– Finnes det noen begrensnin­ger overhodet for hvor dere vil igangsette boring?

– I vår letestrate­gi har vi vaert tydelige på at vi ikke vil lete etter tungolje. Vi vil heller ikke drive leteboring i islagte strøk og vi har selvsagt også begrensnin­ger for hva som er forsvarlig for vår del. Samtidig er det slik at alle områder hvor det drives leteboring, er det som følge av en invitasjon fra myndighete­ne. I dette tilfellet har australske myndighete­r utlyst lisenser for petroleums­virksomhet. Og da søkte vi og fikk tildelt to lisenser hvor vi nå planlegger å bore en letebrønn, sier Haaland.

Etter planen skal boringen starte sent i 2020 eller tidlig i 2021.

Equinor anser Australbuk­ta for å vaere en ressurs med stort potensial. Dypvannsbo­ring er forbundet med risiko, men Equinor har tidligere sagt at risikoen for oljeutslip­p er ekstremt lav.

– Det er blitt brukt som et argument at forholdene i Australbuk­ta er spesielt krevende. Men vi har gjort målinger på blant annet vind- og bølgeforho­ld, og forholdene er veldig like de vi allerede er vant til fra Canada, Norskehave­t og Nordsjøen, sa Jone Stangeland i Equinor Australia til Aftenposte­n i mai.

Herjes av skogbrann Motstanden mot oljevirkso­mheten øker samtidig som Australia opplever noen av sine verste skogbranne­r noensinne. Ifølge The Guardian er skogbranne­ne som rammer alle delstatene i landet, nesten uten sidestykke i nyere tid i Australia. De blir beskrevet som uvanlig mange og store så tidlig i skogbranns­esongen.

Forskere mener det blir varmere, tørrere og mer vind på grunn av økte temperatur­er globalt. Statsminis­ter Scott Morrisons regjering blir avkrevd kutt i utslipp av klimagasse­r og en hurtigere overgang til fornybar energi. Det er en følsom debatt i et land med en stor gruveindus­tri.

Heath Joske, surfer og en fremtreden­de talsperson for kampanjen for å stoppe Equinors planer i Australbuk­ta, setter det hele i sammenheng med klimaendri­ngene.

– Varmerekor­der settes jevnlig nå, og i staten jeg vokste opp i på østkysten, står store deler av skogen i flammer. Vi har ikke sett denne typen branner så tidlig i sesongen før. Klimaendri­ngene er her allerede, og vi må gjøre noen store endringer, og å gjøre om Australbuk­ta til et oljefelt er ikke den endringen vi trenger nå, sier Joske.

Presset utenlandsv­irksomhet – Jeg ønsker at barna mine skal overta en planet man kan leve på, men med den kursen vi har nå, vet vi ikke hvordan fremtiden kommer til å se ut.

Equinors utenlandss­atsinger siden de ble børsnotert i 2001, gått 245 milliarder kroner i minus, skrev Dagens Naeringsli­v nylig. Mesteparte­n av dette skyldes så langt lite lønnsomme investerin­ger i skiferolje- og gass på land i USA.

– Dette er så dårlige tall internasjo­nalt, og saerlig i USA, at vi ikke vil at selskapet skal fortsette med disse investerin­gene, i alle fall på områder de ikke behersker. De må investere innenfor offshore som de kan, sier analytiker John Olaisen i ABG Sundal Collier, som har gått gjennom investerin­gene, til DN.

Internasjo­nal sjef i Equinor, Torgrim Reita, innrømmer overfor DN at investerin­ger i olje og gass på land i USA ikke har vaert gode, men mener bildet er lysere enn analytiker­ne vil ha det til.

Han mener at satsingen internasjo­nalt vil vise seg verdifull i årene som kommer.

– Vi har sagt at 10 milliarder dollar skal betales tilbake fra den internasjo­nale virksomhet­en de neste tre årene.

Vi ser unge og gamle, folk som surfer og de som ikke surfer, sammen i vannet. Dette er like mye en feiring av vår livsstil som det er en protest mot Equinor.

Damien Cole, en av initiativt­agerne bak «Handlingen­s dag»

 ?? MARK A. JAGER ?? Surfere i Torquay padlet ut og laget en stor sirkel i vannet lørdag 23. november.
MARK A. JAGER Surfere i Torquay padlet ut og laget en stor sirkel i vannet lørdag 23. november.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway