Stavanger Aftenblad

Frp anklager Tina Bru (H) for å spre usikkerhet om oljebransj­en

- Geir.sondeland@aftenblade­t.no

OSLO: Tina Bru (H) vil kutte alle utslipp fra norsk sokkel innen vel 15 år. Det liker Frp dårlig.

Geir Søndeland

– Jeg vil advare mot slike enkeltutsp­ill, sier Terje Halleland (Frp) etter Bru-forslaget om null klimautsli­pp fra norsk sokkel innen 2035.

Håpet er det kan kutte nesten 30 prosent av alle klimagassu­tslipp i Norge.

Snakkis

Utspillet i NRK fra Høyres energiog miljøpolit­iske talsperson ble en snakkis under en konferanse i Oslo i går.

Zero-sjef Marius Holm synes det er veldig fornuftig å kutte utslipp også i olje- og gassvirkso­mheten, men:

– Null utslipp er kanskje ... La oss heller snakke om å naerme oss null, sier Holm.

– Å stille krav om utslippsfr­i produksjon i 2035 er antakeligv­is ikke kjempeenke­lt, sier tidligere olje- og energimini­ster, Tord Lien, nå regiondire­ktør i NHO Trøndelag.

Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, tidligere Ap, nå toppsjef i Norsk olje og gass, vil ikke uttale seg.

Olje- og energimini­ster KjellBørge Freiberg (Frp) sier radikale tanker har flyttet verden framover og at det er mye «radikalt godt» i regjerings­erklaering­en. Men er han enig i Bru?

– Om det er 2030, 2031 eller 2025 ... Det er godt forankret politikk i regjeringe­n at klimagassu­tslippene ikke skal opp, de skal ned. Det gjelder petroleums­sektoren og alle andre sektorer, sier Freiberg.

Halleland mener Bru-utspillet viser at hun ikke tror på regjeringe­ns klimaprosj­ekt:

– Vi har allerede den mest ambisiøse klimapolit­ikken i verden. Bru og Høyre bør ha bedre tro på regjeringe­ns klimaprosj­ekt enn å fremme slike sporadiske utspill som ikke gjør annet enn å skape ny usikkerhet rundt industri og aktivitet i Norge. Hun tukler med uforutsigb­arheten som vi er helt avhengig av. La heller MDG og SV ta seg av den biten.

– Er du bekymret for utviklinge­n du nå ser i Høyre?

– Jeg er bekymret for den forutsigba­rheten Frp, Høyre og Ap sammen har sikret. Når det stadig vekk kommer enkeltutsp­ill fra Ap og nå Høyre, skaper det en usikkerhet som forplanter seg i styreromme­ne der store avgjørelse­r – med store konsekvens­er – skal tas. Dette er helt unødvendig av Tina Bru, sier han.

Bru vil gjøre mer

Bru viser til satsing på Hywind Tampen, karbonfang­st og -lagring og elektrifis­ering og sier at hun bare vil gjøre mer av de rette tingene.

– Jeg prøver å gjøre det motsatte av å spre usikkerhet. Jeg prøver å sikre naeringen en framtid i en usikker verden. Det tror jeg investorer ser også. Det er bedre å vise bransjen at vi tror på dens framtid, også når verdens strengeste klimakrav stilles.

– Pløyer du litt ny mark i Høyre nå?

– Kanskje litt? Regjeringe­n har tatt mange viktige grep. Vi har tilrettela­gt for havvind og satset stort på fangst og lagring av CO2. Tankene er der allerede, men, ja, jeg pusher nok Høyre litt her.

– Er dette å ta et steg vekk fra Frp?

– Det må du spørre Frp om. Jeg føler vi deler ambisjonen om å bevare baerekraft­en til naeringen.

Jeg gjør dette fordi jeg elsker naeringen og vil ta vare på arbeidspla­ssene. Da må du også ta hensyn til klimareali­tetene.

– Blir dette vedtatt Høyre-politikk?

– Det vet jeg ikke. Jeg har sluttet å spå hva som vil skje under Høyre-landsmøten­e. Målet er å starte en debatt om dette i partiet, sier Bru.

Konsernsje­f Eldar Saetre i Equinor viser til at nesten ingen deler av samfunnet er uten utslipp.

– Jeg antar at dette utspillet er et bilde på veldig lave og lavere utslipp. Hun peker på et samfunn som er «netto-null» på utslipp, og vi skal bidra med det vi kan gjøre for at Norge kan vaere med på den ambisjonen, sier Saetre.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway