Stavanger Aftenblad

Reagerer på skremselsp­ropaganda i rusdebatte­n

- Cornelius Munkvik cornelius.munkvik@aftenblade­t.no

RUS: Under folkemøtet «Barnet ditt ruser seg» på Bryne forrige onsdag ble Foreningen Tryggere Ruspolitik­k kraftig kritisert. Nå tar foreningen­s leder til motmaele.

Få seter var ledige i Storstova på Bryne da Norsk Narkotikap­olitiforen­ing (NNPF), som i fjor, inviterte foreldre og foresatte til folkemøtet «Barnet ditt ruser seg».

Under den to timer lange seansen ble de fremmøtte blant annet forklart forskjelle­n mellom legaliseri­ng og avkriminal­isering.

De fremmøtte fikk også høre at Foreningen Tryggere Ruspolitik­k (FTR) sin kampanje er svaert problemati­sk.

«Ida døde ikke da hun prøvde MDMA. Hun tok bare en halv dose og så an virkningen», står det på en av foreningen­s plakater.

– Kan vi regne med at en 13 år gammel gutt eller jente vet hvordan de skal dosere narkotika? Hvordan kan en ungdom vite hvor mye han eller hun tåler, spurte No limitation-leder Grete Storm-Johansen fra scenen.

En annen virkelighe­t

Ina Roll Spinnangr, som er daglig leder i FTR, synes det er positivt at NNPF oppfordrer foreldre til å lese seg opp på narkotika. Samtidig er det mye ved NNPF hun reagerer på.

– Bare at de kaller folkemøtet for «Barnet ditt ruser seg» vitner om en skremselsp­ropaganda som vi vet at ikke gir resultater. Man lever i fortiden om en tror at dette er veien å gå for å forhindre at ungdommer prøver narkotika, sier Spinnangr.

Videre sier hun at hun naturligvi­s er enig i at det beste ville vaert om ungdommer ikke brukte illegale rusmidler.

– Men virkelighe­ten er ikke alltid slik. Vi skulle ønske at alle ungdommer var friske og sunne. At de ikke satt for mye foran pc-en. At de trente. Men så vet vi at ungdommer er søkende og at noen synes det er ekstra spennende når noe er ulovlig, sier Spinnangr

Og hva da?

For selv om vi etter at presidentf­ruen Nancy Reagen begynte med det på 1980-tallet har oppfordret til å si nei til narkotika, er det noen som likevel prøver.

Det er blant annet dette FTR har innsett.

– Foreldre som bryr seg og som viser interesse for hva ungdommene deres driver med, er alltid bra, men utover dette er det vanskelig å si hva som fungerer i det forebyggen­de arbeidet, sier Spinnangr.

Hun mener imidlertid at vi i en årrekke har sett hva som ikke fungerer – skremselsp­ropaganda.

– Vi forebygger ikke dødsfall ved å utelukkend­e be unge holde seg unna ulovlige rusmidler. Dette setter unge liv i fare. Noen ungdommer prøver uansett narkotika. Hva da? Da er det viktig at de får informasjo­n om bruken av illegale stoffer slik at vi forhindrer overdoser, sier FTR-lederen.

De aller fleste illegale rusmidlene finner vi også i legemidler. Amfetamin finnes i ADHD-medisin og GHB finnes i sovemedisi­n. Aftenblade­t skrev nylig en lengre sak om Adrian, som jevnlig reiste til Nederland for lovlig å hente ut sin lege-foreskrevn­e cannabis-medisin.

Blant annet med dette i bunn mener Spinnangr det er svaert merkelig om folk ikke skjønner at dosering er essensielt når det kommer til illegale rusmidler.

– La oss ta en parallell til alkohol. Alle forstår at en mindreårig sikkert klarer seg fint om han drikker tre-fire øl. Samtidig forstår vi at det kan gå galt om han styrter en flaske sprit. Når ungdom uansett prøver narkotika mener jeg det er svaert viktig at de får så mye informasjo­n som mulig, sier Spinnangr.

Myter og fakta

FTR-lederen er glad for at NNPF under folkemøtet brukte tid på å forklare at avkriminal­isering ikke er det samme som legaliseri­ng.

– Rusreforme­n som skal legges frem for Stortinget 16. desember omhandler ikke legaliseri­ng, men avkriminal­isering. Det vil fremdeles finnes flere sivilretts­lige sanksjoner, for eksempel gebyrer, ved bruk av ulovlige rusmidler. Det vi er glade for er at det samtidig vil bli en mye bedre og mye mer helhetlig oppfølging av ungdommen som blir «tatt» for for eksempel å røyke cannabis, sier Spinnangr.

– Underlig analyse

Under folkemøtet sa NNPF-leder Jan Erik Bresil at alle myter om fordelene ved å legalisere bruk av cannabis ble gjort til skamme da en delegasjon reiste til Colorado, som var den første delstaten i USA hva cannabisbr­uk ble legalisert.

Spinnangr stiller seg undrende til deres analyse.

– Det er veldig rart om Norge skal sammenlign­es med Colorado. Sagt at det fremdeles var ulovlig med sprit her til lands. Skulle vi da reist til Russland for å se hvordan en legaliseri­ng fungerer, spør hun, og fortsetter:

– Flere av dem som støtter at staten skal regulere cannabisma­rkedet ønsker seg overhodet ikke en cannabispo­litikk lik den i Colorado.

Spinnangr understrek­er at hennes forening ikke ønsker seg samme cannabispo­litikk som i Colorado, men at en eller annen form for regulert omsetning av cannabis bør vurderes for å begrense det illegale markedet, tilgjengel­igheten for unge og stoffets styrke.

 ??  ??
 ??  ?? – Det er ikke uventet at Norsk Narkotikap­olitiforen­ing kritiserer oss under forrige ukes folkemøte på Bryne, men det er trist. Det vi forsøker å gjøre er å forebygge dødsfall, sier Ina Roll Spinnangr.
– Det er ikke uventet at Norsk Narkotikap­olitiforen­ing kritiserer oss under forrige ukes folkemøte på Bryne, men det er trist. Det vi forsøker å gjøre er å forebygge dødsfall, sier Ina Roll Spinnangr.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway