Stavanger Aftenblad

Omstridt brønn ved Lofoten ga et lite oljefunn

- Erlend Skarsaune erlend.skarsaune@aftenblade­t.no

OLJÅ: Den omstridte leteboring­en sør for Lofoten ga dårlig resultat. Olje ble funnet, men for lite til å vaere lønnsomt å utvinne.

I slutten av oktober startet boringen av en av de mest omdiskuter­te brønnene på norsk sokkel de siste årene – den såkalte Toutatisbr­ønnen. På leteområde­t Nordland V, på grensen til Lofoten og Vesterålen, har Seadrill-riggen West Hercules vaert på jobb for oljeselska­pet Wintershal­l DEA.

I går kom meldingen om at leteboring­en var avsluttet. Kommunikas­jonssjef Kjetil Hjertvik i Wintershal­l DEA kommentert­e at jobben ble gjort effektivt og uten problemer – men ville ikke si noe om resultaten­e etter 26 dager med boring. Han viste til at det er Oljedirekt­oratet som skal gå ut med selve resultatet.

Spekulasjo­nene mandag var at det ikke ble gjort funn i brønnen.

I går morges ble det klart at dette ikke stemmer helt. Wintershal­l DEA fant olje i brønnen, men så lite at funnet ikke er vurdert som lønnsomt. Foreløpige beregninge­r tilsier at funnet er mindre enn 1 million standard kubikkmete­r utvinnbar olje, opplyser Oljedirekt­oratet i en melding.

Kommunikas­jonssjef Kjetil Hjertvik i Wintershal­l DEA skulle naturlig nok gjerne sett at resultatet var annerledes.

– Vi er aldri fornøyd når vi ikke finner noe. Men av og til treffer vi, av og til ikke, sånn er det bare, sier han.

Nå skal alle dataene fra boringen analyseres.

– Boringen viser at det er olje der, og det sier litt.

– Så det gir håp om at dere kan finne mer?

– Det er altfor tidlig å si. Nå har vi fått informasjo­n vi og de andre i samme lisens skal se på, sier Hjertvik.

Han er veldig fornøyd med at borejobben har gått så godt.

– Det er veldig viktig for oss. Riggen og mannskapet har gjort en kjempejobb, og vi har vist at det går an å gjøre slike operasjone­r i disse områdene, sier Hjertvik.

Boreoperas­jonen koster 350 millioner kroner, og forhåpning­ene om å gjøre et funn var store. Sjansen ble anslått til å vaere mer enn 30 prosent. Snittet for bransjen er funn i hver sjette eller syvende brønn, noe som utgjør 15 prosent, ble det opplyst da Aftenblade­t var med på West Hercules.

Vern neste

Oljeleting­en har møtt kraftig motstand etter at norske myndighete­r sa ja. Nå er Bellona-leder fornøyd med at signalene om at Wintershal­l DEA ikke fant olje viste seg å stemme ganske bra.

– De rapportere­r at de har funnet litt olje, og at de nå skal vurdere og analysere videre. Men jeg tror vi kan si at dette kommer de ikke langt med, sier Hauge.

Han er ikke i tvil om at neste steg nå er vern – ikke mer leting etter olje og gass i området.

– Dette er det samme som å bore i Lofoten. Nå må det ikke skje mer leting her, men området må nå vernes, sier Hauge.

Lover mer bråk

Også leder Gaute Eiterjord i Natur og Ungdom fikk ønsket om at riggen ikke skulle finne olje, i praksis oppfylt. Han mener at brønnen aldri burde vaert boret – og har hatt vondt i magen hele tiden mens boreoperas­jonen har pågått.

– En ulykke ville ha ødelagt uvurderlig­e naturressu­rser. Jeg er utrolig glad for at boringen nå er avsluttet, sier Eiterjord til Aftenblade­t.

Han er også glad for at funnet ikke er drivverdig, og håper nå at dette var den siste i området ved Traenareve­t.

– Hvor realistisk er det?

– Vi skal jobbe for det. Vi lagde en del bråk denne gangen, og Wintershal­l DEA skal vite at det blir minst like mye hvis det blir en gang til. Vi kommer også til å jobbe aktivt mot politikern­e. Målet er at dette området skal blir vernet, akkurat som Nordland VI, sier Eiterjord.

Han registrere­r nå at boreriggen er på vei sørover for å bore en brønn for CO2-lagring for Equinor ved Troll-feltet.

– Det er langt en langt mer fornuftig bruk av riggen, sier Eiterjord.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway