Stavanger Aftenblad

Trump holder seg for seg selv

- Arild.inge.olsson@aftenblade­t.no

WASHINGTON: Donald Trump har trukket seg tilbake til den private presidentl­eiligheten i Det hvite hus.

Han er sjeldnere å se i kontordele­n av bygningen der han må blande seg med andre.

Arild I. Olsson

Ifølge Politico holder Trump møter i presidentr­esidensen med sine private advokater og rådgivere. Det er også her han planlegger valgkampen foran presidentv­alget neste år. Leilighete­n ovenpå er blitt et trygt sted å trekke seg tilbake til for en president som føler seg forfulgt, og mener at han er utsatt for en heksejakt.

En føderal domstol har nå beordret tidligere rådgiver Donald McGahn i Det hvite hus om å forklare seg for Kongressen. Avgjørelse­n ses som et tilbakesla­g for

Donald Trumps forsøk på å holde sine naermeste rådgivere unna Demokraten­es granskinge­r.

Det kan også føre til at Demokraten­e i Representa­ntenes hus gjør nye forsøk på å få andre høytståend­e embetsmenn til å forklare seg. Blant disse er Trumps tidligere øverste sikkerhets­rådgiver John Bolton, stabssjef Mick Mulvaney og utenriksmi­nister Mike Pompeo.

Alle skal ha kjennskap til Trumps påståtte forsøk på å presse Ukraina til å etterforsk­e tidligere visepresid­ent Joe Biden i bytte mot militaer bistand.

Etter at flere ansatte i statsadmin­istrasjone­n har vitnet mot ham i Kongressen, er han blitt mer forsiktig i sin omgang med ansatte i Det hvite hus. Å jobbe i den private residensen, snarere enn presidentk­ontoret – Det ovale kontor – gir ham kontroll, armslag og trygghet.

Gradvis tilbaketre­kning

Ifølge den amerikansk­e politikkav­isen Politico sier kilder naer presidente­n at utviklinge­n mot å forlate kontoret og trekke seg tilbake til leilighete­n er kommet gradvis. Den første tiden i Det hvite hus var han stolt av å sitte bak pulten på Det ovale kontor og lot seg stadig vekk fotografer­e der, mens han underskrev papirer og tok imot gjester.

I dag er han sjeldnere å se i kontordele­n av Det hvite hus. Ansatte i den berømte Vestfløyen og andre deler av bygningsko­mplekset er nå tvunget til å ringe presidente­n for å få tak i ham, eller de må vente på at han eventuelt inviterer dem opp til leilighete­n.

Også offisielle gjester blir i større grad enn før traktert i leilighete­n. Dette gjør at staben ikke har like stor kontroll over hvem han møter, og det gjør at pressen får mindre innsyn i aktivitete­ne hans. Donald Trump har også gjort jobbinterv­juer med kandidater til viktige posisjoner oppe i leilighete­n. Den fungerende stabssjefe­n i Det hvite hus, Mick Mulvaney, ble ansatt etter en kveldsstun­d der.

– Stuegris

Barack Obama var svaert synlig i Washington. Han deltok på arrangemen­ter av forskjelli­g art, holdt taler og kastet glans over forsamling­er. Han likte også å invitere folk inn i Det hvite hus, der han blant annet arrangerte konserter. Trump er ikke like interesser­t i å opptre som president. En tidligere leder på administra­tivt nivå i Det hvite hus, omtaler Donald Trump som «en stuegris».

Når Donald Trump en sjelden gang begir seg ut i den amerikansk­e hovedstade­n, er det typisk for å spise middag på sitt eget hotell – Trump Internatio­nal Hotel Washington. Han var nylig å se på en baseballka­mp, men for det aller meste – om han ikke er på valgkamptu­rné eller på utenlandsb­esøk – isolerer han seg i leilighete­n og jobber til uti de små timer for seg selv.

Politico har snakket med Gary Walters som jobbet i presidente­ns residens under Nixon, Ford, Carter, Reagan, Clinton og far og sønn Bush. Han forteller at presidente­r flest jobber på Det ovale kontor, eller i Vestfløyen der den politiske staben befinner seg.

Også Trump må benytte seg av Vestfløyen og presidentk­ontoret, men mesteparte­n av arbeidet hans blir gjort ovenpå. Han bruker stort sett bare Det ovale kontor til å ta imot gjester i forbindels­e med offisielle møter, og til å holde lunsjmøter.

Oppe i den private residensen skal Trump bruke mye av tiden til å se på tv, skrive twittermel­dinger og drive sitte eget enmannskom­munikasjon­sbyrå for seg selv. Politico omtaler leilighete­n i Det hvite hus som Trumps bunker.

 ?? ALEX BRANDON, AP / NTB SCANPIX ?? Her er Donald Trump på kontoret.
ALEX BRANDON, AP / NTB SCANPIX Her er Donald Trump på kontoret.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway