Stavanger Aftenblad

Utslippene må stupe hvis klimamål skal nås

-

OSLO: Verdens CO utslipp må slutte å øke og i stedet alle bratt hvis vi skal nå målet om å holde den globale oppvarming­en under 1,5 grader, fastslår FN.

I en ny rapport fra FNs miljøprogr­am (Unep) er konklusjon­en at utslippene må kuttes med 7,6 prosent hvert år fram mot 2030 hvis målet skal nås.

Målet blir av mange forskere regnet som lite realistisk. CO2utslipp­ene fra verdens fossile energikild­er har steget i over 150 år, og de siste årene har utslippene igjen begynt å øke etter en kort periode der de flatet ut.

Unep erkjenner at det så langt ikke er noe som tyder på at de globale klimautsli­ppene vil passere toppen og begynne å falle de naermeste årene.

– Hvis vi ikke raskt tar grep og sørger for svaert betydelige kutt i de globale utslippene, vil vi ikke nå 1,5-gradersmål­et, sier Unep-sjef Inger Andersen.

Den danske økonomen overtok ledelsen av FN-organisasj­onen etter at norske Erik Solheim måtte trekke seg etter å ha fått mye kritikk.

Økonomiske kriser Omfattende og umiddelbar­e tiltak for å trappe ned bruken av fossilt brennstoff ville vaert nødvendig for å oppnå årlige utslippsku­tt på 7,6 prosent.

Det eneste landet som har hatt et så bratt utslippsfa­ll i nyere tid, er Sovjetunio­nen da unionen kollapset, skriver The Guardian.

Under finanskris­en for et tiår siden falt utslippene i USA og Japan med omtrent 6 prosent. Men kort tid senere begynte de å stige igjen.

Selv om verdens land skulle nå sine egne nasjonale utslippsmå­l, går utviklinge­n så langt i retning av global oppvarming på over 3 grader, ifølge UNEP. Konsekvens­ene antas i så fall å bli «omfattende og destruktiv­e».

– Ser ikke så bra ut Hetebølger, ekstremvae­r, nye nedbørsmøn­stre, tørke, flom og stigende havnivå ventes å bli noen av de mest alvorlig følgene av klimaendri­ngene dette århundret.

Svaert mange arter på landjorda og i havet risikerer å bli utryddet når leveforhol­dene forandrer seg. Matproduks­jonen i varme og tørre land kan bli rammet, og et stort antall mennesker kan bli tvunget til å finne nye steder å bo – men mye vil avhenge av samfunnene­s evne til å tilpasse seg dramatiske endringer.

Hovedårsak­en til at CO2utslipp­ene har steget de siste årene, er økonomisk vekst i utviklings­land, ifølge John Christense­n, som har ledet arbeidet med den nye UNEP-rapporten.

– CO2-utslippene har begynt å stige igjen, og det ser ikke så bra ut, sier han.

UNEP deltok nylig i arbeidet med en annen rapport som viser hvordan verdens land planlegger å utvinne mye mer kull, olje og gass enn det som kan brennes hvis 1,5-gradersmål­et skal nås. Norge er ett av en rekke land som fortsetter å lete etter mer gass og olje. (NTB)

 ?? MICHAEL PROBST, AP/NTB SCANPIX ?? Et fly ved soloppgang på vei mot flyplassen i Frankfurt i Tyskland. Luftfart er en av flere former for transport som forårsaker store utslipp av CO .
MICHAEL PROBST, AP/NTB SCANPIX Et fly ved soloppgang på vei mot flyplassen i Frankfurt i Tyskland. Luftfart er en av flere former for transport som forårsaker store utslipp av CO .

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway