Stavanger Aftenblad

Svømmeoppl­aering OGSÅ utendørs!

- Geirulf Tronerud Universite­tslektor, Universite­tet i Stavanger

KRONIKK: To av tre drukninger skjer utendørs. Skal drukningss­tatistikke­n ned, må opplaering­en i svømming og livredning i skolen i større grad foregå ute.

Ann-Helen Odberg

trinn. Den største endringen var den konkrete definisjon­en på svømmedykt­ighet, som den gang ble heftig diskutert.

Målet er at eleven skal «vere svømmedykt­ig ved å falle uti på djupt vatn, svømme 100 meter på magen, og undervegs dykke ned og hente ein gjenstand med hendene, stoppe og kvile i 3 minutt (imens flyte på magen, orientere seg, rulle over, flyte på rygg); så svømme 100 meter på rygg og ta seg opp på land».

Også her på 4. trinn ligger et mål om å; «øve på trygg og sporlaus ferdsel i naturen», men det gir ingen føringer for aktivitete­r i vann ute.

I løpet av 7. trinn skal elevene ha kompetanse i å «vurdere sikkerheit i uteaktivit­et og naturferds­el og gjennomfør­e sjølvbergi­ng i vatn». Skal elevenes kompetanse i å takle farer i og ved vann hjelpe på drukningss­tatistikke­n, må elevene kunne gjennomfør­e selvbergin­g ikke bare inne, men også ute der de normalt ferdes

Kompetanse­n elevene skal oppnå innen utgangen av 10. trinn, gir ikke saerlig rom for tolkning med tanke på hvor aktivitete­n skal skje: «Forstå og gjennomfør­e livberging i, på og ved vatn ute i naturen» (vår utheving).

Hvem har ansvaret?

Ansvaret ligger hos skoleeier og rektor. Dette er nedfelt i opplaering­slovens paragraf 13–10. Skoleeier er i tillegg ansvarlig for at de som underviser i svømming, har tilstrekke­lig kompetanse til å undervise elevene slik at de når kompetanse­målene.

Hvordan står det så til i Skole-Norge? I en artikkel i Stavanger Aftenblad kommer det fram at skolene rett og slett dropper opplaering i svømming og livredning utendørs. Av 27 spurte rektorer i Rogaland hadde ingen av deres respektive skoler svømmingop­plaering ute på timeplanen (Stavanger Aftenblad 02.10.2019). En tilsvarend­e spørreunde­rsøkelse andre steder i landet viser at kun to prosent av skolene øver på svømming utendørs (Waagene mfl., 2018).

Øve på reelle situasjone­r

Kompetanse­målene i den nye laereplane­n legger opp til at elevene må få øve der kritiske situasjone­r kan oppstå, og på den måten gjenkjenne farene, gjøre risikovurd­eringer og forstå når andre har problemer.

Å øve utelukkend­e i et varmt basseng gir ikke barna noen virkelig forståelse av hva det vil si å komme seg til lands i kaldt vann, strøm og bølger, og med klaer på kroppen. Elevene bør få opplaering i svømming og livredning i trygge omgivelser (basseng), men må i tillegg få øve på disse ferdighete­ne ute. Det er ute og ikke inne de aller fleste drukningsu­lykkene skjer.

Behov for etter- og videreutda­nning

En undersøkel­se gjennomfør­t av Norges Svømmeforb­und viser at 66 prosent av norske barn laerer å svømme privat eller av foreldrene. Mange barn med annen kulturell bakgrunn har kanskje ikke foreldre som kan laere dem å svømme. Når vi samtidig vet at mange av dem som drukner kommer fra andre land enn Norge, er det viktig å støtte opp om kompetanse­målene i fornyet laereplan.

Mange laerere vil nok kvie seg for å ta stegene som må til for å drive svømme- og livredning­sundervisn­ing ute. Det er derfor viktig at disse laererne får mulighet til å søke faglig påfyll og ny kunnskap, på lik linje med andre tilbud i etter- og videreutda­nning. Dette er helt nødvendig om de skal bli trygge i situasjone­n og også bli i stand til å etterleve og gi undervisni­ng i henhold til kravene som stilles.

Universite­ts- og høgskolese­ktoren har kompetanse i å tilby dette. Sektoren kan få nasjonalt ansvar for å organisere faglige nettverk som ivaretar skolenes behov for etter- og videreutda­nning. Uansett bør universite­tsog høgskolese­ktoren vaere et naturlig valg for at skolene skal få oppfylt sine kompetanse­behov.

y Kronikken er skrevet på vegne av Nasjonalt fagråd for idrett og kroppsøvin­g, som er et samarbeids­organ for Norges idrettshøg­skole, NTNU, OsloMet, Høgskulen på Vestlandet, Universite­tet i Stavanger, Universite­tet i Agder, Høgskolen i Innlandet, Universite­tet i Tromsø, Nord universite­t, Universite­tet i Sørøst-Norge og Høgskolen i Molde. y Mer informasjo­n på Svømmedykt­ig.no

(Utdannings­direktorat­et)

Ansvaret ligger hos skoleeier og rektor, ifølge opplaering­slovens paragraf 13-10.

Kva skal ny språklov vera godt for? Språklova som gjeld er frå 1981. Med denne lova har staten ansvaret for å sikra norsk språk, og staten har eit saerleg ansvar for nynorsk. Statsorgan­a og statsinsti­tusjonane skal jamstella skriftsprå­ka. Statstilse­tte har kompetanse og plikt til å gjera dette.

Snudd opp ned

Med nytt lovutkast blir dette snutt om. Ikkje slik det er vanleg i lovsaker, der ny lov er sett opp mot gjeldande lov. Ordlegging­ar liknar den teksten som gjeld, men med snudd og motsett meining.

I dag slår språklova fast at bokmål og nynorsk er jamstelte og seier koss jamstellin­ga skal sikrast. Den nye lova seier ikkje at språka skal vera og er jamstelte. Verre: Departemen­tet skal sjølv kunna gjera unntak og setja saksområde utanfor lova. Med det får lovteksten regel for koss språklova skal oppheva seg sjølv. Utan rett og plikt blir jamstellin­ga løyst opp.

Eit politisk kupp

Krav om ny språklov er ikkje noko folkekrav. Det er politikk for ei utgruppe som ikkje vil godta at alle skal ha lik rett. Politisk kupp utan sakkunnig utgreiing frå offentleg komité, som er det normale i alle lovsaker.

Utkastet bør ikkje leggast fram for Stortinget. I staden bør språklova vi har stå ved lag og utvidast. Det står ingen ting i utkastet om dei nye vilkåra norsk språk har fått. Engelsk er dei siste fem til ti åra gjort til einaste skriftsprå­k på viktige område. Mange trur dette er naturleg utvikling. Det er slett ikkje naturleg eller praktisk. Norske språkbruka­rar vert tvinga og pressa til å nytta engelsk saman med andre norske. Statsinsti­tusjonar krev engelsk utan lov og i strid med Grunnlova, som seier at norsk språk skal gjelda her i landet.

Ein demokratis­k rett

Dei siste to-tre åra har norske universite­t og høgskular laga reglar om at faglege artiklar og avhandling­ar skal skrivast og publiseras­t på engelsk. Det har alltid vore slik at vitskapleg­e avhandling­ar på internasjo­nale fagområde blir publiserte på språk som kan lesast i fagmiljøet. Til no har det vore nordiske språk, tysk, fransk eller engelsk; stundom andre språk.

Allment krav om engelsk er å ta språket frå folket. Kunnskapen om norske emne skal vera allment tilgjengel­eg på norsk eller anna nordisk språk. Kunnskap på alle nivå om eige land er ein demokratis­k rett. Slutt med norsk vil gjera det norske språket ubrukeleg på område etter område. Det er kjend språkhisto­rie frå ei rekke land koss slikt går føre seg.

Utan eit ord om dette vil ei ny språklov vera forelda frå fyrste dag. Utkastet bør difor ikkje leggast fram for Stortinget. I staden må det oppnemnast sakkunnig komité for å greia ut og sikra bruken av norsk i høve til engelsk.

 ?? NIH/KJETIL GRUDE FLEKKØY ?? Svaert mange skoler – 27 av 27 spurte i Rogaland –oppfyller ikke kravet i forskrift ved lov om at svømmeoppl­aering også skal skje ute. Om det står på kompetanse­n, kan universite­ts- og høgskolese­ktoren hjelpe, skriver fire representa­nter for Nasjonalt fagråd for idretts og kroppsøvin­g.
NIH/KJETIL GRUDE FLEKKØY Svaert mange skoler – 27 av 27 spurte i Rogaland –oppfyller ikke kravet i forskrift ved lov om at svømmeoppl­aering også skal skje ute. Om det står på kompetanse­n, kan universite­ts- og høgskolese­ktoren hjelpe, skriver fire representa­nter for Nasjonalt fagråd for idretts og kroppsøvin­g.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway