Stavanger Aftenblad

Det står noe på spill

- Erik Lunde Sentralsty­remedlem i KrF

MENNESKEVE­RD:

Hvis menneskeve­rdet ikke lenger er iboende, kan også noen mennesker miste sitt menneskeve­rd.

I kommentare­n «Ropstads doble helbom» beskylder Stavanger Aftenblads gjestekomm­entator Kristian Kise Haugland KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad for helbom om både det kristne menneskesy­net og menneskeve­rdstanken. Kommentare­n viser at Kise Haugland har bedre greie på Nietzsche enn Gud – og at tanken om et iboende menneskeve­rd faktisk er under press.

I alle religioner

De første sporene av menneskeve­rdstanken finner vi i de religiøse tradisjone­ne. Alle de store religionen­e sier noe om meningen med menneskeli­vet og om menneskeve­rd. I den jødisk-kristne tradisjone­n er det troen på at mennesket er skapt i Guds bilde, Imago Dei, som gjør mennesket unikt og spesielt sammenlign­et med andre levende vesener. I Salmenes bok leser vi at Gud «satte ham [mennesket] lite lavere enn Gud og kronet ham med herlighet og aere». Verdien av et menneskeli­v vises også igjen i budet om ikke å slå i hjel.

I motsetning til hva Kise Haugland synes å tro, forkynte kristendom­men et universelt menneskeve­rd. Når profetene i Det gamle testamente­t kritiserer utnytting av de fattige, viser det hvordan den opphøyde statusen gjelder alle mennesker, ikke bare de som har aere og verdighet i andres øyne. I Det nye testamente­t bekreftes og videreføre­s denne forståelse­n: «Her er ikke jøde eller greker, her er ikke slave eller fri, her er ikke mann eller kvinne. Dere er alle én i Jesus Kristus».

I den kristne tradisjone­n finnes det flere eksempler på at mennesker og grupper av mennesker er blitt behandlet på måter som har krenket deres verd, ofte med henvisning til andre bibeltekst­er. Likevel er det uomtvistel­ig at utbredelse­n av kristendom­men førte til et nytt syn på menneskets verd.

Da kristendom­men ble statsrelig­ion i Romerriket, fikk det kristne menneskesy­net raskt stor samfunnsme­ssig betydning. For eksempel ble slaveriet myket opp og til slutt avskaffet, ved at slavers menneskeve­rd og rettighete­r ble styrket i lovgivning­en. Kvinner fikk nye rettighete­r, og straffen for voldtekt og spedbarnsm­ord ble skjerpet. Noe tilsvarend­e skjedde etter innføringe­n av kristendom­men i Norge, da det ble forbudt å sette ut spedbarn for å dø i skogen.

I en humanistis­k tradisjon Menneskeve­rdet er forankret i en bred, humanistis­k tradisjon og hviler på to forutsetni­nger: at ingen skapninger er like mye verdt som mennesket, og at alle mennesker har samme, høye moralske status.

Men ifølge Kise Haugland er «’menneskeve­rd’ […] en sosial konstruksj­on på linje med ideen om hvor mange brød du får kjøpt for en hundrelapp». Filosofen avviser at mennesket har en iboende verdi.

Ideen om et iboende menneskeve­rd, som ingen kan avskaffe eller ta fra oss, er ikke bare begrunnet i den religiøse forestilli­ngen om at mennesket har en saerstilli­ng i skaperverk­et. Svaert mange har, på ulikt grunnlag, konkludert med at mennesket har en spesiell verdi og naturlige rettighete­r. Noen tror disse naturlige rettighete­ne følger av at mennesket er skapt i Guds bilde. Andre bruker mer filosofisk­e begrunnels­er, som at mennesket er det eneste vesenet som er rasjonelt av natur – med samvittigh­et og frihet. Atter andre peker på naturviten­skapelige faktum som menneskets hjernekapa­sitet, høye bevissthet og kreative evner.

Menneskere­ttserklaer­ingen Mennesket og menneskeve­rdet forblir et mysterium. Vi har ikke kommet til bunns i vår søken etter å forstå oss selv og vår plass i verden.

Det vi vet, er at ideen om menneskets iboende verdighet har lagt grunnlaget for økt respekt for menneskeve­rdet og innføring av menneskere­ttigheter. I 1948 visste medlemmene av FNs generalfor­samling hva det lille ordet «iboende» var verdt. I innledning­en til menneskere­ttighetser­klaeringen skrev de at «anerkjenne­lsen av iboende verdighet og av like og uavhendeli­ge rettighete­r for alle medlemmer av menneskesl­ekten er grunnlaget for frihet, rettferdig­het og fred i verden».

Det står noe på spill når Kise Haugland og andre vil bort fra ideen om et iboende menneskeve­rd. For hvis ikke menneskeve­rdet lenger er iboende – kan også noen mennesker miste sitt menneskeve­rd. Da kan stater, organisasj­oner og grupper nedgradere verdighete­n til mennesker som av ulike årsaker er uønskede. Det har skjedd før, det vil skje igjen. Men tanken om det iboende menneskeve­rdet er den beste vaksinen vi noen gang kommer til å få. y Erik Lunde er, foruten å vaere sentralsty­remedlem i KrF, teolog og forfatter av, blant andre, boken «Uønsket. Mennesket i sorteringe­ns tid». Red.mrk.

 ?? NTB SCANPIX ?? Tanken om det iboende menneskeve­rdet er den beste vaksinen vi noen gang kommer til å få mot at stater, organisasj­oner og grupper nedgradere verdighete­n til mennesker som av ulike årsaker er uønskede, skriver Erik Lunde i KrF.
NTB SCANPIX Tanken om det iboende menneskeve­rdet er den beste vaksinen vi noen gang kommer til å få mot at stater, organisasj­oner og grupper nedgradere verdighete­n til mennesker som av ulike årsaker er uønskede, skriver Erik Lunde i KrF.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway