Stavanger Aftenblad

Respekten for det hellige

- Ambulerend­e sjømannspr­est for Sør-Asia og Midtøsten

SIAN-DEMONSTRAS­JON: Ytringsfri­heten er en viktig verdi som må vernes om, men hvor går grensen?

Leif Magne Helgesen

Aftenblade­ts leder lørdag 23. november leser jeg slik at det ikke går noen grense. I tillegg til å fremme det liberale synet, bruker ikke lederen spalteplas­s til å fordømme handlingen som er årsak til at lederen skrives. Det syntes jeg er betenkelig. Jeg hadde forventet at Aftenblade­t brukte mer krefter på å ta avstand fra handlingen enn bare å fokusere på å verne om den ubegrensed­e friheten.

Hellig ku

Det ser ut som ytringsfri­heten er blitt en hellig ku som må vernes på bekostning av det som for mennesker virkelig er hellig. Det er en farlig utvikling når den som tråkker på folk, har et sterkere vern enn den som blir tråkket på. Selv mener jeg at det er viktig å respektere det som er hellig for mennesker. Det å brenne en hellig bok, eller en religiøs bygning, er en åpen provokasjo­n med det siktemål å skape splid og konflikt. Slike handlinger tråkker på mennesker og setter liv i fare. Takk til politiet i Kristiansa­nd som gikk inn i demonstras­jonen og satte en grense. Det er en vanskelig grense å sette, men viktig at det gjøres.

Bevisst provokasjo­n

Som ambulerend­e sjømannspr­est besøker jeg mange muslimske land. Etter brenningen av koranen har jeg måttet øke fokuset på egen sikkerhet på min førjulsrei­se. Det gjelder i enda større grad nordmenn som jobber og bor fast i de land som jeg besøker.

Vi kan håpe at det som skjedde, blåser forbi, og at folk utenfor våre landegrens­er ser at brenningen ikke er representa­tiv for hva det norske samfunn står for. Men det er dessverre enklere å helle bensin på glør, enn å slukke en større brann. Handlingen som fant sted under den høyreekstr­emistiske demonstras­jonen i Kristiansa­nd, var en bevisst provokasjo­n for å skape splid. Det var en ond handling.

Det er mulig å leve side om side selv om en har ulik tro og oppfatning. Det er ikke forskjelle­ne som er problemet. Problemet er når forskjelle­ne ikke blir respektert.

Det er mange gode krefter innen de ulike religioner og gruppering­er. Samtidig vet vi at det skal lite til før det eksplodere­r. Det er viktig å respektere det som er hellig for andre mennesker. Det som er hellig og guddommeli­g for noen, bør ikke andre tråkke på. Da kan resultatet bli økende spenning og vold.

Kraftig skivebom

Det finnes en svart side som handler om fanatisme, ekstremism­e og nasjonalis­me. Det utfordrer oss til å velge side og aktivt verne om verdier vi vil bygge våre fellesskap på. Ytringsfri­heten er en av våre viktige verdier, men samtidig utfordres vi til å si fra og forsøke å hindre at overgrep skjer. Det er blåøyd å tillate at det kastes bensin på glør, for så å angripe flammen som om den hadde skyld i det hele. Ansvaret ligger først og fremst på den som «kastet den første sten», og den som tillater at det skjer. Hvis det å verne om ytringsfri­heten innebaerer å verne om muligheten til å tenne på hellige skrifter, da er det en kraftig skivebom.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway