Stavanger Aftenblad

Trygt skolemiljø forutsette­r godt personvern for barna

- Arvid Berentsen Foreldreti­llitsvalgt i grunnskole­n og advokat

SKOLE: Det er oppsiktsve­kkende at Laeringsmi­ljøsentere­t vil fortsette å selge elevunders­økelsen Spekter, til tross for at Datatilsyn­et har nedlagt bruksforbu­d.

Spekter er en ikke-anonym elevunders­økelse utviklet av Laeringsmi­ljøsentere­t; en undersøkel­se hvor elever bes navngi hvem som bråker i timene, hvem som mobber og hvem som mobbes. I en klagesak mot Arendal kommune har Datatilsyn­et nedlagt forbud mot slik innsamling og behandling av data som undersøkel­sen legger opp til. Senterlede­r Dag Jostein Nordaker ved Laeringsmi­ljøsentere­t uttaler til Aftenblade­t at «Spørsmålet er om hva som skal veie tyngst. Barns rett til et trygt og godt skolemiljø eller personvern­et.»

Det er beklagelig at Laeringsmi­ljøsentere­t later til å betrakte personvern og skolemiljø som motstriden­de snarere enn høyst forenlige interesser. Svekket personvern, eksempelvi­s ved at skolen lagrer og bruker uriktige opplysning­er om en elev, vil forholdsvi­s åpenbart medføre at denne eleven ikke har et trygt skolemiljø.

Udokumente­rte opplysning­er

Marte har ikke et trygt og godt skolemiljø hvis skolen innhenter og lagrer ubegrunned­e og udokumente­rte opplysning­er om at hun mobber – og bruker disse opplysning­ene mot henne uten å gi henne innsyn i hvor de kommer fra eller hvordan de kan underbygge­s! Peder har ikke et trygt og godt skolemiljø hvis han under utviklings­samtalen får en halvkvedet tilbakemel­ding om at «det var en del medelever som sa ufordelakt­ige ting om deg i Spekterund­ersøkelsen».

I et leserbrev til Aftenblade­t forsøker Nordaker og førsteaman­uensis Johannes Finne å argumenter­e for at opplaering­sloven kapittel 9A gir skoleeiern­e et rettslig grunnlag for å håndtere den typen sensitive personoppl­ysninger som innhentes ved bruk av Spekter. Det er grunn til å påpeke at Datatilsyn­et som personvern­myndighet heldigvis har sagt seg uenig med Laeringsmi­ljøsentere­t i dette. Laeringsmi­ljøsentere­t bør forholde seg lojalt til de retningsli­njer som kommer fra relevante tilsynsmyn­digheter, som altså har fastslått at bruk av Spekter ikke er nødvendig for at skolen skal oppfylle sine plikter etter opplaering­sloven kapittel 9A.

Preg av onskapsful­l sladder

Spekter forsvares i innlegget med at den enkelte laerer trenger å kunne spørre elevene hvem som gjør hva. Det er imidlertid grunn til å merke seg at Spekter primaert oppfordrer respondent­ene til å komme med fullstendi­g udokumente­rte og ubegrunned­e oppfatning­er om hvem de syns at bråker, mobber og mobbes. Disse opplysning­ene er knapt egnet til bruk i arbeidet for noens gode skolemiljø, de baerer mer preg av å vaere ondskapsfu­ll sladder.

Et godt personvern for barna er en forutsetni­ng for et godt og trygt skolemiljø. Laeringsmi­ljøsentere­t bør utvikle sine verktøy innenfor rammen av et godt personvern i stedet for å bidra til rasering av personvern­et – med de negative konsekvens­er det får for skolemiljø­et.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway