Stavanger Aftenblad

Fiksjon og fakta om vindkraft

-

ENERGI: Mer fornybar energi er nødvendig for å løse klimaprobl­emene, og bidrar til lavere strømprise­r for både vanlige folk og industribe­drifter.

Øyvind Isachsen

opphetede vindkraftd­ebatten, noe vi påpekte i vårt innlegg i Aftenblade­t 11. november.

Vindkraftm­otstander Hogne Hongset kaller det en «unnlatelse­sløgn» å ikke nevne at motstanden har økt det siste året. Vel, man skal ha vaert temmelig frakoblet norske medier og kommentarf­elt for ikke å ha fått med seg dette. Hongset sparker inn en vidåpen dør i sitt forsøk på å sverte naeringen.

Ingen respekt for fakta

Hvis Hongset virkelig er opptatt av fakta, burde han starte med seg selv. Han har i en årrekke sauset sammen fiksjon og fakta gjennom sine krimbøker om kraftnaeri­ngen, dratt parallelle­r til mafia og naziokkupa­sjon og brukt eventyrbøk­ene sine i lobbyvirks­omhet mot norske politikere. Nylig skrev han i VG at vindkraft ikke har noen klimaeffek­t, til tross for at både forskere og myndighete­r har fastslått det motsatte. Men Hongset har ingen respekt for fakta som ikke tjener hans egen sak.

Respekt er avgjørende

Vindkraft må bygges der den er egnet og ønsket – i likhet med hyttefelt og skianlegg. Debatten har vist at lokalsamfu­nnene må involveres sterkere og mer kontinuerl­ig i konsesjons­prosessene. Det er fullt legitimt å vaere mot utbygging, på samme måte som det må vaere legitimt å vaere for. Respekt for begge syn – og nyansene i midten – er avgjørende for å få til en god samfunnsut­vikling.

 ?? TOR ERIK SCHRØDER ?? – Takk til politiet i Kristiansa­nd som gikk inn i SIAN-demonstras­jonen og satte en grense. Det er en vanskelig grense å sette, men viktig at det gjøres», skriver prest Leif Magne Helgesen.
TOR ERIK SCHRØDER – Takk til politiet i Kristiansa­nd som gikk inn i SIAN-demonstras­jonen og satte en grense. Det er en vanskelig grense å sette, men viktig at det gjøres», skriver prest Leif Magne Helgesen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway