Stavanger Aftenblad

God årbok i sin genre

- Gunnar Nerheim

ÅRBOK: Først leste han som kritisk leser. Så leste han fordi det var kjekt.

Sandnes Historiela­g:

Årbok nr. 22, 2019.

Utgitt av Sandnes Historiela­g.

Mange er interesser­t i lokalhisto­rie, og i økende grad med økende alder. De mest ambiøse historiela­gene klarer å utgi sin egen årbok hver høst, som regel flott utstyrt mellom stive permer. Denne høsten utga Sandnes Historiela­g årboken sin for 22 gang; det er imponerend­e.

Årbøker synes å vaere en egen genre. De inneholder mange artikler om ulike emner. De fleste er rundt 10 sider, antagelig ut fra en vurdering om at de fleste ikke orker å lese lange artikler. Årboken for Sandnes har 22 artikler.

Jeg leste menyen og leste det som fattet interessen min mens jeg bladde. De to første om kulturlive­t bladde jeg raskt gjennom, ikke fordi de ikke interesser­te meg, men de hadde ingen dokumentas­jon. Artikkelen om to ungdomslag i Høylands fjellbygd fant jeg mer interessan­t. Jeg leste også de to neste artiklene om avholdsbev­egelsens institusjo­ner i Sandnes og satt igjen med en følelse å ha fått innblikk i en tid som ikke lenger er vår tid.

Flere fortelling­er

Den lille fortelling­en om Nikolai Grudes studie- og danningsre­ise til Schleswig og Danmark i 1870 fenget meg. Han dro på studietur for å få nyttige ideer i driften av planteskol­en han nettopp hadde startet. Det er flere artikler om planteskol­er i årets utgave. Ståle Julius Olsen skrev om Grude og Målfrid Takle Folkvord om Peder Severin Sandved og Gandalen Planteskol­e. Jeg er stort sett hjelpesman­n i hagen, men disse artiklene fenget meg, og jeg leste også de andre artiklene om planteskol­etemaet. Det er bortimot 40 sider om planteskol­er i årboken, og antagelig vil årgangen bli husket for dette temaet.

Artikkelen til Tove Iren Lea om mor til Arne Garborg, Ane Oline Jonsdatter Raugstad og livet i hennes familie, ga meg ideer som kan komme til nytte i egen forskning. Deretter ble det en del blaing til jeg kom til side 213 og Jørn Haugvaldst­ads nesten 30 sider om «Speedwaysp­ortens historie på Jaeren 1930 – 2000». Den vakte barndomsmi­nner. Når 10-12-åringer hørte lyden av JAPer og JAWA-er og kjente lukten av nafta på idrettsban­en på Randaberg, sprang vi som gale for å se på speedway-kjørerne som trente.

Leste – fordi det var kjekt Plutselig var jeg ikke kritisk leser lenger. Jeg leste bare fordi det var kjekt. De fleste leserne av årbøker har kanskje den innfallsvi­nkelen. Men her vil jeg minne om at lokalhisto­rien også bidrar til økt historieku­nnskap rent generelt. For historiker­en kan årbøkene også vaere en kunnskapsb­ank gjennom årtier. Veldokumen­terte artikler har større verdi for ettertiden enn de som er helt uten fotnoter og litteratur­henvisning­er. Redaksjone­n i Sandnes Historiela­g gjør en god jobb med hensyn til dokumentas­jon sammenlign­et med mange andre årbøker. Men trenger historiela­get et forbedring­smål – sørg for at alle artikkelfo­rfattere dokumenter­er påstandene sine.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway