Stavanger Aftenblad

Made in Hillevåg

-

BOK: Før alle varene våre ble laget i Hong Kong, Japan, USA og Kina, kom de ikke så sjelden fra Hillevåg, og det var et kvalitetss­tempel.

Sven Egil Omdal

Jan Gjerde: Industrifo­rstaden Hillevåg 1894 – 1960. 136 sider. Commentum.

Folk i Stavanger trillet ungene i barnevogn fra Maskinhuse­t, og ga dem Hillevågsk­jeva når de ble noe eldre. Sykkelen var gjerne en Svithun fra samme sted, og i bestestua sto møbler fra Hiorth eller Sven Andersen. Hillevåg leverte klaerne på kroppen og kjørlene på frokostbor­det.

Alt dette har Jan Gjerde fanget i en bok som langt på vei er en katalog over alle bedriftene som har oppstått, blomstret og så forsvunnet igjen, på det korte strekket fra Strømsbrua til Mariero.

Han begynner fortelling­en om industrifo­rstaden til Stavanger like etter at det store krakket midt på 1880-tallet, som førte til at Køhler-godset, Vestlandet­s største gård målt i produksjon, ble partert og fordelt. Stavanger kommune stakk av med mye, men i Hillevåg, som den gang tilhørte Hetland kommune, ga konkursen i det store handelshus­et mange små gründere anledning til å prøve seg.

Gjerde kombinerer korte innføringe­r i bydelens generelle historie med en detaljert og imponerend­e presentasj­on av de mange bedriftene som forsynte både Stavanger-området og resten av landet med alt fra kjeks til kjølesyste­mer. I likhet med Østre bydel, som nok var enda mer preget av én enkelt naeringskl­ynge rundt hermetikki­ndustrien, ble Hillevåg en arbeiderby­del. Ungene visste at når de hørte steamfløyt­en fra hermetikkf­abrikken, måtte mor på jobb. Da var det fisk på vei inn. De visste også at far slet lange dager i de mange verksteden­e, selv om Sven Andersen skal ha all aere for at fabrikken tidlig innførte fem dagers arbeidsuke, et humant tiltak som førte til at bedriften ble ekskludert fra NHO.

Slike fine anekdoter kunne det gjerne vaert enda flere av, selv om Gjerde bevisst har valgt den brede oversikten heller enn å gå dypt inn i hver bedrifts historie.

Det sterke industripr­eget formet også politikken. Det store AUF-laget i Hillevåg var i mellomkrig­stiden svaert radikalt. Mange av medlemmene valgte etter hvert Norges Kommunisti­ske Parti. Da krigen kom, var det herfra noen av de dristigste motstandsf­olkene kom.

Gjerde bruker mye plass på den helt lokale krigshisto­rien. De store tapene til familien Myge, sabotasjen mot knottfabri­kken og likviderin­gen av torturiste­n og statspolit­imannen Leonard Wickstrøm på Lagårdsvei­en, er godt kjent fra andre bøker, men han gir også innblikk i de tre store leirene tyskerne opprettet på Kvaleberg, ved Utstilling­splassen og på Mariero. Hillevåg var en viktig del av Festung Norwegen.

Boken slutter rundt 1960, da opphevelse­n av de mange importrest­riksjonene ga bedriftene en konkurrans­e få av dem overlevde. Etterhvert stilnet larmen fra maskinene, fabrikkhal­ler ble kjøpesentr­e og butikker, bydelen ble liggende i en bakevje som den siden har strevd med å komme seg ut.

Nå er revitalise­ringen i full gang. Slike prosesser blir alltid best hvis man vet hva som har vaert. Jan Gjerde har i hvert fall gjort sitt for å ta vare på bydelens rike historie. I eventuelle senere opplag bør en del feil og unøyaktigh­eter rettes opp. Lars Oftedal var aldri prost. Peder Smedvig var selskapets gründer, ikke Torolf. Leonard Wickstrøm var overbetjen­t, men ikke leder av Statspolit­iet.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Jan Gjerde har laget en katalog over alle bedriftene som har oppstått, blomstret og så forsvunnet igjen, på det korte strekket fra Strømsbrua til Mariero.
JON INGEMUNDSE­N Jan Gjerde har laget en katalog over alle bedriftene som har oppstått, blomstret og så forsvunnet igjen, på det korte strekket fra Strømsbrua til Mariero.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway