Stavanger Aftenblad

Utopia utvider kapasitete­n og flytter opp i Bjergstedp­arken

- Havard.t.knutsen@aftenblade­t.no

STAVANGER: Festivalen arrangeres på nytt område allerede neste år. Da kan Utopia ta imot opptil 12.000 gjester.

Håvard Tanche-Larsen Knutsen

– Vi har klart å vokse ut av amfiet. I år var det flere publikumme­re som vi ikke kunne slippe inn, da er dette neste steg, sier festivalsj­ef Espen Yung Svendsen.

Han står utenfor Kuppelhall­en i Bjergstedp­arken. Denne tirsdagen er det grått, vått og surt. Klassisk høst på Vestlandet, men om ni måneder skal det koke.

– Publikum krever mer. Før kjøpte folk festivalpa­ss på grunn av headlinere, nå skal vil de ha en opplevelse. I denne parken får festivalen bedre funksjonal­itet og vi kan utvide med flere tilbud, noe som også publikum har etterlyst, sier Svendsen.

Park-drømmen

Utopia har blitt arrangert årlig i amfiet utenfor Konserthus­et siden 2017, men festivalsj­efen har alltid sett store muligheter i parken noen steinkast unna.

Dette røpte Svendsen allerede etter årets festival. Bjergstedp­arken var et hårete mål, det handlet om å bygge stein på stein og skape tillit blant publikum.

– Det er først når vi blir utsolgt noen år på rad at vi kan begynne å snakke skikkelig om disse planene, sa Svendsen til Byas i august. – Men hva skjedde?

– He he. Alan Walker skjedde. Vi har allerede solgt en femtedel av billettene, noe som er tre ganger mer enn på samme periode i fjor. Samtidig er dette et nytt steg bort fra det mørke og dystre som vi tidligere har blitt sammenlign­et med. Parken gjør oss litt mykere, snillere og grønnere, sier Svendsen.

Pulpit-festival

Festival i Bjergstedp­arken er ikke en ukjent tanke. I 2005 startet Pulpit Rock Festival opp, med artister som Madrugada, Kaizers Orchestra og Turboneger på programmet.

– Men det gikk jo ikke så bra, sier festivalen­s tidligere bookingsje­f, John Ingvar Skåtøy og ler.

Festivalen gikk konkurs i 2008, men arrangøren­e kunne ikke skylde på festivalom­rådet. Skåtøy kaller parken en perfekt festivalar­ena, og har ønsket seg en ny musikkfest tilbake til grøntareal­et helt siden festivalen hans la ned for over ti år siden.

– For det første er det en vanvittig vakker park med uante muligheter. Du kan ha småscener på haugene, kjaerlighe­tssti bak kulturskol­en og du får følelsen av å vaere ute i naturen. Myyye bedre enn betongen utenfor Konserthus­et. Utopia burde vaert her fra dag én spør du meg, sier Skåtøy.

Samarbeid med Konserthus­et Utopia har i sine tre leveår hatt et tett samarbeid med Stavanger konserthus. Store deler av backstageo­g VIP-området har vaert inne i Konserthus­et. Nå flyttes dette til Kuppelhall­en.

– Vi skal samarbeide like tett som vi har gjort tidligere. Bjergested­parken er et område som Konserthus­et drifter i forbindels­e med store arrangemen­ter, så det er naturlig at vi fortsetter å jobbe sammen, sier markeds- og kommunikas­jonssjef ved Stavanger konserthus, Grethe Straume.

– Hva tenker dere om at festivalen går fra amfiet til parken?

– Vi gleder oss og tror det blir en bra løsning. Parken er et fint område og har en lang tradisjon for konserter og arrangemen­ter utendørs, sier hun.

Større, dyrere, bedre

Større område betyr også plass til flere publikumme­re. I år hadde Utopia kapasitet til 9500 gjester daglig. I Bjergstedp­arken ser festivalsj­efen for seg at dette vil vokse til et sted mellom 11 – 12.000 mennesker.

– Dette fører så klart med seg ekstra kostnader, men dette må vi ta igjen på salg og sponsorinn­tekter, sier festivalsj­efen.

Dersom hele parken blir tatt i bruk, vil publikumst­allet stige til naermere 20.000 mennesker. Svendsen understrek­er at Utopia fortsatt skal føles intimt, men at festivalom­rådet kan bli utvidet ytterliger­e på sikt.

– Har du slått opp med amfiet, eller vil du tilbake?

– Amfiet har en pause, vi har ikke slått opp. Vi har en intensjon om å finne tilbake til hverandre en eller annen gang. Vi har investert mye i den «dama» på kort tid, så da er det kanskje ikke så lurt å bare kaste det bort heller, sier Svendsen lurt.

 ?? HÅVARD TANCHE-LARSEN KNUTSEN ?? Utopia-sjef Espen Yung Svendsen sa i august at Bjergstedp­arken ikke var aktuell for Utopia før om et par år. Nå har han gjort helomvendi­ng og flytter festivalen fra amfiet utenfor Konserthus­et.
HÅVARD TANCHE-LARSEN KNUTSEN Utopia-sjef Espen Yung Svendsen sa i august at Bjergstedp­arken ikke var aktuell for Utopia før om et par år. Nå har han gjort helomvendi­ng og flytter festivalen fra amfiet utenfor Konserthus­et.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway