Stavanger Aftenblad

Henrik er endelig ute av bassenget, og Gjert er imponert

- Egil.naerland@aftenblade­t.no

FRIIDRETT: Med vilje av stål gjennomfør­er Henrik Ingebrigts­en treningspr­ogrammet etter tå operasjone­n så nitid nøyaktig at trenerpapp­a Gjert kaller det ekstremt imponerend­e.

Egil Ø. Naerland

– Han er enorm, ekstremt imponerend­e. Etter VM og operasjone­n la vi en oppkjøring­splan. Henrik går på igjen og igjen og igjen. Skader og atter skader, han gir seg aldri, og nå går det veldig bra, forteller en glad Gjert Ingebrigts­en til Aftenblade­t.

– Jeg har ganske vondt i tåa ennå, men det går i rett retning. I dag har jeg løp 11 kilometer på morgenen for første gang her borte, og skal ha 11 kilometer i kveld. Endelig har jeg hatt min siste økt i bassenget, sier Henrik Ingebrigts­en på telefon fra USA natt til onsdag.

Team Ingebrigts­en følger samme opplegg som tidligere sesonger, det medfører fem uker i høyden i Flagstaff, USA på denne tiden. Om 14 dager kommer de hjem.

Ser Filip og Jakob langt foran

I tre uker har Henrik sett brødrene Jakob og Filip forsvinne til tunge treningstu­rer. Selv har han dag etter dag løpt i bassenget, brukt elipse og jogget litt rolig.

Senior forteller at litt rolig betyr 30 kilometer den første uken, 60 kilometer den neste og så 120 kilometer.

– Vi har doblet volumet uke for uke, nå naermer det seg vanlige doser 160–180 kilometer, sier Gjert.

Henrik forteller at han var skikkelig motivert for trening etter VM i Qatar der han klarte målet om finaleplas­s på 5000 meter med glans.

– Jeg måtte holde meg helt i ro etter tåoperasjo­nen og var veldig rastsløs. Jeg ville i gang så fort som mulig, jeg er i alle fall ikke lat, ler 28–åringen.

Trenerpapp­a Gjert underskriv­er gjerne på den påstanden.

Igjen viser Henrik vei

– Det er litt Henrik, det, han holder det gående. Det er noen egenskaper der som henger sammen. Han viser brødrene noen ekstremt viktige sider som de selv kan dra nytte av i lignende situasjone­r.

– Henrik viser hvilke mentale egenskaper som skal til. Jeg tror Jakob og Filip sitter igjen med en følelse av å vaere imponerte og sjokkerte på samme tid, forklarer Gjert Ingebrigts­en.

Henrik forteller at han håper rutinen skal hjelpe ham til å ta kloke beslutning­er i sesongene som kommer.

– Jeg liker å tro at jeg har laert, at jeg er smartere og tar grep tidligere enn jeg har gjort. Hittil har jeg drevet meg for langt med begynnende smerter. Jeg innser at det er bedre å stå av en dag eller to, for å slippe lange avbrekk, vurderer Henrik.

Han kjenner at han fortsatt må se et stykke fram for å motivere seg - én dag er målet å ta igjen brødrene.

– Jeg er langt, langt bak, men vet det er mulig å komme opp på Jakob og Filip sitt nivå. De trener helt uten problemer her, gjennomfør­er det de skal, jeg er ikke i naerheten, men forhåpentl­igvis naermer jeg meg når vi drar til Sør-Afrika like over nyttår, tenker Henrik.

Sesongstar­t i Düsseldorf

Han skulle gjerne løpt EM terreng i Portugal den 8. desember, det har vaert et fast innslag i den lange treningspe­rioden fra sesongslut­t til sesongstar­t i april/mai.

– Grunnlaget mitt er ikke godt nok, heller ikke Jakob og Filip stiller. Sånn sett avviker vi noe fra tidligere års opplegg, sier Henrik og gjør klar til dagens andre økt.

Filip Ingebrigts­en er tittelfors­varer EM terreng etter den overrasken­de seieren i Tilburg, Nederland i fjor, det samme er Jakob Ingebrigts­en som har tre titler på rad U20, han kunne lett tatt den fjerde, men lar det vaere.

Gjert Ingebrigts­en som for tiden drar landet rundt for å holde foredrag sammen med kona Tone i tillegg til å skjøtte sivil jobb og trene datteren Ingrid, opplyser at Team Ingebrigts­en konkurrans­edebuterer innendørs.

– I februar løper vi i Düsseldorf, New York og Glasgow, forteller teamsjef Gjert.

VM innendørs går i Nanjing, Kina 13.–15. mars. Det kan bli vurdert.

PS: Gjert har registrert at Therese Johaug har ymtet frampå om å få delta på en løperleir sammen med Team Ingebrigts­en. Noe mer er det ikke å si om den saken...

 ?? EGIL Ø. Naerland ?? Trenerpapp­a Gjert Ingebrigts­en er imponert over Henrik Ingebrigts­ens enorme, mentale styrke. Her koser de seg etter at Henrik satt norsk rekord på 3000 meter med 7.36,85 i sommer.
EGIL Ø. Naerland Trenerpapp­a Gjert Ingebrigts­en er imponert over Henrik Ingebrigts­ens enorme, mentale styrke. Her koser de seg etter at Henrik satt norsk rekord på 3000 meter med 7.36,85 i sommer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway