Stavanger Aftenblad

«Stjernen lyste først i Jødeland, det må de også akseptere på Jørpeland»

- Tor.inge.jossang@aftenblade­t.no

JØRPELAND: Julestjern­e skaper forargelse.

Tor Inge Jøssang

De siste årene har pinsemenig­heten Klippen satt opp en lysende stjerne på Jørpelands­holmen. Ifølge lokalavisa Strandbuen har flere har reagert på at den er utformet som en Davidstjer­ne, et nasjonalt symbol både for jødene og for staten Israel.

Kritikerne mener at stjerna derfor ikke passer i det offentlige rommet på Jørpelands­holmen. Kommunen har oppfordret menigheten til å gi stjernen ny utforming, slik at den ligner en tradisjone­ll julestjern­e, meldte lokalavisa onsdag.

Kritikk fra Dagen-redaktøren «Har Strand kommune gått helt fra konseptene? Nå ber de en lokal menighet om å endre sin lysende julestjern­e for å gi den et mindre jødisk og israelsk preg. Har de glemt at vi feirer jul fordi en jødisk gutt ble født av en jødisk mor i en jødisk stall i en jødisk by i et jødisk land?»

Spørsmålen­e stilles i en kronikk av Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk. Her kritiserer han at «enkelte folk klarer hisse seg opp over en hyggelig lysende julestjern­e». Selbekk mener at «det aller mest utrolige i denne saken, er likevel at selveste Strand kommune henvendte seg til en privat aktør, altså menigheten, for å be dem gi stjernen et mindre jødisk og israelsk utseende».

«Stjernen lyste først i Jødeland, det må de også akseptere på Jørpeland», avsluttes kronikken.

Oppfordrer til meldinger Facebook-siden Vi som støtter Sylvi Listhaug har delt en skjermdump fra Israelvenn­er.no med tittelen «Forbud mot Davidstjer­ne i Strand kommune». Facebook-siden har også lagt ut mobilnumme­ret og e-posten til Strand-ordfører Irene Heng Lauvsnes (H) med oppfordrin­g til følgerne om å si fra. – Merker du noe?

– Jeg har fått flere telefoner, seks sms-er hvor jeg blant annet blir kalt en dust og 14 mailer til nå. Det er greit at folk engasjerer seg, men jeg blir litt overrasket over hvor uhøflige folk kan vaere.

Jeg hadde aldri trodd en stjerne skulle skape så mye engasjemen­t, jeg hadde aldri trodd det skulle bli en så stor sak, eller at den skulle bli knyttet til ytringsfri­het, sier Lauvsnes, som selv medlem i Klippen.

Pinsemenig­heten har søkt kommunen om lov til å ha utendørs julefest på Jørpelands­holmen - byparken på Jørpeland. Julefesten arrangeres 14. desember. Det pleier å komme hundrevis av mennesker til det årlige arrangemen­tet. I forbindels­e med festlighet­ene tennes stjerna på toppen av en mast. Den blir så stående og lyse til over nyttår.

– Strand kommune har ikke lagt ned et forbud, men kommuneadm­inistrasjo­nen anmodet Klippen, da de søkte denne gang, om å gjøre noe med type stjerne. For meg som ordfører er det viktig at Jørpelands­holmen er et nøytralt sted, spesielt når vi merker at det er motsetning­er og forskjelli­ge meninger, sier Lauvsnes.

På spørsmål fra lokalavisa svarer Tom Øystein Angelsen i Menigheten Klippen at det vil bli gjort endringer på julestjern­a.

– Vi endrer for å ta hensyn til reaksjonen­e som har kommet. Sa mtidig er det viktig for oss å få fram at det aldri har vaert en baktanke med den stjerna som har blitt brukt før. Vi ønsker på ingen måte å provosere. Det er tilfeldig at den ble seende ut som en Davidsstje­rne, forteller Angelsen til Strandbuen.

 ?? KLIPPEN JØRPELAND ?? Hundrevis av mennesker samles til den årlige julefesten på Jørpelands­holmen. Men ikke alle er fornøyde med stjerna.
KLIPPEN JØRPELAND Hundrevis av mennesker samles til den årlige julefesten på Jørpelands­holmen. Men ikke alle er fornøyde med stjerna.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway