Stavanger Aftenblad

Trumps nye lov utløser raseri i Kina

- Aftenblade­t/Politiken

BEIJING: Trump innfører en ny lov som støtter demonstran­tene i Hongkong og straffer Kina. Dette kan forverre forholdet mellom USA og Kina og gjøre det vanskelige­re å komme til enighet i de pågående handelsfor­handlingen­e.

Claus Block Thomsen

Hardt presset av Kongressen underskrev USAs president. Donald Trump, onsdag kveld en rekke kontrovers­ielle lovforslag som skal hjelpe demonstran­tene i Hongkong med å oppnå større politisk frihet.

Med underskriv­ingen gjør Trump forslagene til lov, hvor han samtidig retter et hardt slag mot Kina, som allerede befinner seg midt i en handelskri­g med USA.

Den nye loven innebaerer at Hongkongs privileger­te handelssta­tus overfor USA ikke lenger er permanent, men at USAs utenriksde­partement hvert år skal vurdere om den saeregne statusen kan oppretthol­des på bakgrunn av en evaluering av den demokratis­ke situasjone­n i Hongkong.

Dessuten gjør loven det mulig å innføre sanksjoner mot embetsmenn, politikere og andre som etter USAs oppfatning er skyldige i å krenke menneskere­ttighetene i Hongkong.

Trump under press

Hittil har Trump vaert tilbakehol­den med å uttrykke entydig støtte til demonstran­tene i Hongkong, angivelig av frykt for ytterliger­e å forverre forholdet til Kina. I realiteten har han imidlertid vaert under et stort press innenriksp­olitisk, blant annet fordi lovforslag­ene ble enstemmig vedtatt i både Representa­ntenes hus og Senatet. Det betyr at Kongressen kunne gjøre dem til lov også om Trump la ned veto.

Et slikt veto kunne dessuten skape et bilde av at Trump ikke verner om vestlige frihetsver­dier og i stedet bøyer seg for kinesisk press.

Onsdag kveld forsøkte Trump å oppretthol­de balansen mellom støtten til demonstran­tene i Hongkong og forholdet til Kina.

Han poengterte at han underskrev lovforslag­ene «av respekt» for den kinesiske presidente­n Xi Jinping, og befolkning­en i Hongkong.

Lovforslag­ene «blir vedtatt i håp om at lederne og representa­ntene for Kina og Hongkong vil vaere i stand til på fredelig vis å løse deres uenigheter med langvarig fred og velstand for alle til følge», sa han ifølge avisen The New York Times.

Kina ville stoppe loven

Helt frem til underskriv­ingen prøvde Kina å forhindre at loven ble vedtatt.

Den amerikansk­e ambassadør­en i Kina, Terry Branstad, ble kalt inn til samtaler i det kinesiske utenriksde­partemente­t, og viseutenri­ksminister Zheng Zeguang understrek­et offentlig at Hongkong er et internt kinesisk anliggende.

Få timer etter Trumps underskriv­ing kom Kina med en skarp reaksjon og fastslo ifølge nyhetsbyrå­et Reuters at de amerikansk­e bestrebels­ene er «dømt til å mislykkes».

Lau Siu-kai, som er nestforman­n for den kinesiske tenketanke­n, Chinese Associatio­n of Hongkong and Macau Studies, er av den oppfatning at loven vil forverre forholdet mellom USA og Kina i alvorlig grad.

– Kina vil se loven som et amerikansk forsøk på å rokke ved Kinas suverenite­t over Hongkong, sier han.

Tenketanke­n hans gir råd til den kinesiske partiledel­sen om spørsmål som omhandler Hongkong og Macau.

Underskriv­inga medførte imidlertid en strøm av triumferen­de oppslag i sosiale medier fra folk som sympatiser­er med demonstran­tene i Hongkong.

«Takk, USA», skrev en sammenslut­ning av brukere ved navn «Fight for Hong Kong» på Twitter.

Hittil har både Kina og USA forsøkt å holde konflikten i Hongkong utenfor forhandlin­gene om en avslutning på handelskri­gen mellom de to landene. Det er tvilsomt om Kina vil vaere villig til fortsatt å oppretthol­de dette skillet.

Dessuten vil konflikten i Hongkong nå bli stadig vanskelige­re å ignorere for USA og andre vestlige land.

Et lokalvalg i Hongkong viste at et relativt stort flertall i befolkning­en slutter opp om demonstran­tenes kamp blant annet for en uavhengig undersøkel­se av politiets fremferd og innføring av et åpent og demokratis­k politisk system i Hongkong.

Den nye amerikansk­e loven kan vaere til stor skade for det pro-kinesiske etablissem­entet i Hongkong, som gjennom årene har tjent store summer på handelen med USA.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway