Stavanger Aftenblad

Hva hører musikerne på når julen ringer inn?

- Stella.marie.brevik@aftenblade­t.no

JULEFAVORI­TTER: Hører musikere på de samme julelåtene som resten av oss? Kanskje du trenger å oppdatere spillelist­a før jul?

Her får du artistenes julefavori­tter:

Stella Marie Brevik

Julemusikk­en er både elsket og hatet, men hva hører musikerne selv på når pepperkake­ne skal bakes?

Hans Markus Riisdal – vokalist i Tøfl:

– «Merry Christmas Mr. Lawrence» av Ryuichi Sakamoto, spesielt delen fra 2.53.

Terje Winterstø, vokalist i Skambankt:

– Jeg er tradisjone­ll der – for meg må det vaere amerikansk jul. Jeg forbinder juletiden med Disney, derfor finnes det en ubestridt julemusikk-konge: Bing Crosby. Jeg må vaere så kommersiel­l at jeg sier «White Christmas» – mange er i hvert fall enige med meg. Det er jo tidenes mest solgte låt!

– Hva Skambankt planer om julelåt?

– Vi har jo en nyttårs-låt, «Balladen om deg», det er litt tynt, men det er det naermeste vi kommer.

Ida Collett Belle, vokalist i Sassy Kraimspri:

– Jeg ville først si «Santa Baby», men så har jeg en enorm kritisk feminist i bakhodet som ber meg analysere innholdet først. Nei, vet du hva, jeg sier «Let it snow» av Dean Martin. Jeg elsker julemusikk fordi det gjør denne mørke, ellers forferdeli­ge tiden, litt bedre.

Tommy Fredvang, Stavangerk­ameratene:

– «Driving home for Christmas» av Chris Rea. Det er favoritten fordi søsteren min spiller den i bilen hver gang hun henter meg på julaften. Da kommer juleroen med en gang.

Johan Egdetveit, Kitchen Orchestra:

– «Jul (i sin helhet) på Jaeren", sier han, med et glimt i øyet. – Den er best.

Låten laget av Pål Jackman og Egdetveits band, Kitchen Orchestra.

Gunhild Seim,

Kitchen Orchestra:

– «Den fjerde vise mann» av Jørgen Tjemsland, (og Kitchen Orchestra, journ.amn.) sier Seim. – Hvorfor?

– Fordi den er lang og full av historie, samtidig som jeg ikke har hørt den 1000 ganger før.

Hilma Nikolaisen, soloartist:

– Jeg har gått fra å vaere svaert skeptisk til julelåter – til å ha en langt mer åpen holdning. Det henger nok sammen med at jeg selv har laget vinterlåte­r – og at disse spørsmålen­e om julefavori­tter stadig dukker opp. Slik har jeg de siste årene søkt meg frem til noen favoritter. «Christmas time is here» med Vince Guaraldi Trio er en nydelig versjon jeg oppdaget i fjor. En klassiker med en sval og lys melankoli jeg trives i. Skulle jeg valgt en nyere og sjeldnere perle ville jeg sagt «En God, God, God Jul» av svenske Amason. Den kom ut i fjor og inneholder noe av de samme lune, ambivalent­e og trøstende vibrasjone­ne vi kan trenge i desember.

Benedicte Izabell Ekeland, aka Izabell, rapper:

– Det må vaere «Sonjas sang til julestjern­en»! Det er den ultimate julefilmen for meg. Det eneste jeg ville vaere rundt juletider i barndommen var gulltopp og det eneste jeg ville var å få et gullhjerte til jul, for så å reise rundt med en teatertrup­p.

Janove Ottesen, soloartist, tidligere Kaizers Orchestra:

– Sinatra på vinyl. Da blir det jul. Det trenger ikke vaere julesangen­e hans, helst ikke faktisk. Også Bugge sin pianoplate (Bugge Wesseltoft, journ.anm.). På vinyl – da blir det i hvert fall jul.

Emilie Eie, vokalist i Sincerely Frank og Valp:

– Jeg har kommet frem til at min favoritt-julelåt egentlig ikke er en julelåt. Jeg hører på den året rundt, men den dukket opp i lydsporet til «Love Actually», så jeg har alltid forbundet den med julen.

Eie snakker om «God only knows» av Beach Boys.

– Det er en vakker kjaerlighe­tslåt som er unik tekstmessi­g siden den skildrer kjaerlighe­ten på en realistisk måte. Hvis jeg må velge en jule-julelåt må det bli Paul McCartney’s «Wonderful Christmast­ime». Jeg er fan av julelåter som ikke er like alle de andre. Låten er et fint avbrekk som skiller seg ut.

 ?? ASLE KARSTAD ?? Bugge Wesseltoft­s juleplate «Snowing on my piano» kom ut i 1997 og er ennå en kjaer favoritt for mange, inkludert Janove Ottesen.
ASLE KARSTAD Bugge Wesseltoft­s juleplate «Snowing on my piano» kom ut i 1997 og er ennå en kjaer favoritt for mange, inkludert Janove Ottesen.
 ??  ?? Amason fra Sverige er en «supergrupp­e bestående av Gustav Ejstes (Dungen), Amanda Bergman (Idiot Wind), Nils Törnqvist (Little Majorette), Petter Winnberg (Little Majorette) and Pontus Winnberg (Miike Snow). Én av bandets låter er Hilma Nikolaisen­s julefavori­tt.
Amason fra Sverige er en «supergrupp­e bestående av Gustav Ejstes (Dungen), Amanda Bergman (Idiot Wind), Nils Törnqvist (Little Majorette), Petter Winnberg (Little Majorette) and Pontus Winnberg (Miike Snow). Én av bandets låter er Hilma Nikolaisen­s julefavori­tt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway