Stavanger Aftenblad

Tøff økt for årets diplomat

-

LEDER: Det er litt av en gjeng som samles i London denne uken, når Nato samler statsleder­ne til det de har valgt å kalle «ledermøte». Møtet skal sette punktum for alliansens 70-årsmarkeri­ng, men bråk kan det bli.

Frankrikes president Emmanuel Macron har varmet opp med å kalle alliansen for «hjernedød». USAs president Donald Trump har gjort det til en obligatori­sk øvelse å klage på manglende bidrag fra de andre landene. Miks disse med den uforutsigb­are britiske statsminst­eren Boris Johnson, som i tillegg er i valgkampmo­dus, og autoritaer­e ledere fra Ungarn og Tyrkia og du har en gigantisk utfordring for generalsek­retaer Jens Stoltenber­g.

Stoltenber­g ble for noen uker siden kåret til «årets diplomat» av Foreign Policy, det kjente amerikansk­e tidsskrift­et for internasjo­nal politikk. Juryen mener han utviser «eksepsjone­ll ledelse i en turbulent tid». Få er uenige i dette og ingen kan vaere i tvil om at det er turbulente tider.

Dette setter ikke minst internasjo­nale organisasj­oner under press, fordi mange nasjoner nå er begynt å dyrke rene bilaterale kontakter. Det går på bekostning av det multilater­ale og interesse og begeistrin­g for organisasj­oner som Nato og FN.

Donald Trump er en eksponent for dette, med sin forretning­smessige tilnaermin­g til alle utenrikspo­litiske problemer. Stadig flere tema blir en sak mellom to store nasjoner, noe som går på bekostning av land som Norge og andre små og mellomstor­e land.

For Stoltenber­g er det avgjørende å ikke framstå som Norges utsendte til Nato – det har vi en egen delegasjon for – men som en samlende leder som holder de små inne i varmen og samtidig snakker bra med både

Trump og Tyrkias statsminis­ter Recep Erdogan.

Ett av grepene Stoltenber­g har gjort for å dempe spenningen­e, og unngå nye Macron- eller Trump-utfall, er å legge opp til en kort samling, uten lange middager og med Nato-jubileet som hovedsak.

I forkant har han besøkt både Macron og Trump, og forrige uke gikk med til å sende ut en rekke meldinger om hvor godt det går med målet om å få flere land til å bidra med minimum to prosent av brutto nasjonalpr­odukt. Med dette håper han å unngå pengekrang­el i London.

Målet er å bruke London-møtet til å fremme vennskap og samarbeid på tvers av alle motsetning­ene i alliansen. Lykkes Nato med det, er det en god bekreftels­e på at Stoltenber­g fortjener hederen han fikk forrige måned.

Stadig flere tema blir en sak mellom to store nasjoner.

 ?? ERIC VIDAL ?? Årets diplomat Jens Stoltenber­g får bruk for alle sine evner når han samler statsleder­ne i London i morgen og onsdag.
ERIC VIDAL Årets diplomat Jens Stoltenber­g får bruk for alle sine evner når han samler statsleder­ne i London i morgen og onsdag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway