Stavanger Aftenblad

Ny hjerneskan­ner skal gi raskere behandling av slagpasien­ter

- Kjell.arne.knutsen@aftenblade­t.no

SUS: Et av verdens beste sykehus på behandling av hjerneslag skal bli enda bedre. Nå jobber Stavanger Universite­tssjukehus for å starte livreddend­e behandling i hjernen der pasienten er.

Kjell Arne Knutsen

Hjerneslag rammer om lag 13.000 nordmenn hvert år. Stavanger Universite­tssjukehus får i snitt inn 2–3 pasienter i døgnet med symptomer på hjerneslag. Halvparten av mistankene er reelle tilfeller.

Nå blir en baerbar hjerneskan­ner brukt på pasienter på sykehus og i redningshe­likoptre offshore og luftambula­nse. Prosjektet ledes av Stavanger Universite­tssjukehus (SUS).

Propp eller blødning? Hjerneslag kan enten vaere blodpropp i hjernen (ca. 85 prosent av tilfellene) eller hjerneblød­ning. Hva som rammer en pasient kan kun avklares ved å skanne hjernen. Slik skanning må i dag utføres i en CT-maskin ved et sykehus.

For å komme raskere i gang med medisinsk behandling, prøver SUS nå ut en baerbar hjerneskan­ner. Slikt utstyr er plassert på søk- og redningshe­likopteret på Statfjord B, luftambula­nsens helikoptre ved basene i Stavanger og Bergen, samt SUS og Haukeland universite­tssjukehus.

– Behandling­en av blodpropp og hjerneblød­ning er helt forskjelli­g. Blodpropp behandles med blodfortyn­nende medisin, populaert kalt Plumbo. Men den medisinen kan få fatale konsekvens­er dersom pasienten har hjerneblød­ning. Derfor kan vi ikke starte behandling før helt sikker diagnose er stilt, sier professor Martin Kurz, seksjonsov­erlege ved Stavanger Universite­tssjukehus.

Han leder prosjekt med å prøve ut en baerbar hjerneskan­ner.

Tidskritis­k

Hvert sekund teller ved mistanke om hjerneslag. Derfor trener akutteamen­e hver uke på mottak og behandling av slagpasien­ter. Teamene har redusert mediantide­n fra pasienter kommer inn på sykehus til de får trombolyse (også kalt Plumbo) fra 27 til 13 minutter. Ingen andre sykehus i verden har rapportert om raskere behandling­stid.

Rekorden er 4 minutter og 50 sekunder fra en pasient ble trillet på båre inn dørene til behandling­en var i gang. I løpet av denne tiden har lege og sykepleier­e foretatt en rekke prøver, kjørt pasienten gjennom CT og analysert bildene.

Jo lengre tid det tar før behandling­en er i gang, jo større kan skadene bli.

– I dag kan vi ikke starte behandling­en i ambulansen. Personelle­t tar en del prøver og klargjør pasienten for det som skal skje på sykehuset. Med hjerneskan­neren kan vi starte behandling­en før transport. Rask behandling kan vaere avgjørende for om du må tilbringe resten av livet på et sykehjem eller klarer deg selv, sier Stian Bergby, fagutvikli­ngssykeple­ier ved akuttmotta­ket på SUS.

– Med denne hjelmen flytter vi sykehuset ut til pasienten, poengterer Martin Kurz.

Foreløpig er utstyret bare i bruk for å samle inn data. Inntil endelig godkjennin­g fra Legemiddel­verket er på plass, brukes også CTskannere­n. Beredskaps­direktør Steinar Olsen i Helsedirek­toratet forklarer hvorfor.

– Vi må vaere helt sikre på at hjerneskan­neren stiller korrekt diagnose. Derfor samler vi nå inn data fra pasienter som bli skannet av det baerbare utstyret og kontroller­er svaret opp mot CTskanning på sykehusene. Når vi er trygge på at dette er korrekt, kan vi ta den baerbare skanneren i bruk, sier beredskaps­direktør Steinar Olsen i Helsedirek­toratet.

Han håper at de første godkjennel­sene kan komme i løpet av 2020. Ifølge beredskaps­direktøren vil det vaere et viktig bidrag til å flytte sykehuset naermere pasientene.

– Hjerneslag koster Norge minst 8 milliarder kroner i året. Men verst er de menneskeli­g lidelsene. Derfor er dette et viktig prosjekt, sier Steinar Olsen.

Equinor har støttet prosjektet med ca. 2,5 millioner kroner til innkjøp av 6 hjerneskan­nere.

– Gjennom en studie av Equinors medisinske tjeneste offshore fant vi at hjerneslag er den mest alvorlige sykdommen vi ikke kan starte behandling av offshore. Flytiden fra Statfjord til Haukeland universite­tssjukehus er minst en time. Får vi utstyr som gjør at vi kan starte behandling­en allerede på plattforme­n, så kan det enkelt sagt vaere helt avgjørende for om pasienten får et liv i rullestol resten av livet eller vil vaere i stand til å kunne gå, sier Atle Houg Ringheim, Equinors sjef for helse og arbeidsmil­jø på norsk sokkel.

 ?? JARLE AASLAND ?? På traumebord­et ligger lege Soffien Chadli Ajmi med hjerneskan­neren rundt hodet. Eve
JARLE AASLAND På traumebord­et ligger lege Soffien Chadli Ajmi med hjerneskan­neren rundt hodet. Eve
 ?? JARLE AASLAND ?? SUS leder et prosjekt med mobile hjerneskan­nere som skal kunne avsløre hjerneslag på et tidligere tidspunkt. Sykepleier Ingvill Grødem, seksjonsov­erlege Martin Kurz, nevrolog Hassan Khan Ahmed og fagutvikli­ngssykeple­ier Stian Bergby. Liggende: lege Soffien Chadli Ajmi.
JARLE AASLAND SUS leder et prosjekt med mobile hjerneskan­nere som skal kunne avsløre hjerneslag på et tidligere tidspunkt. Sykepleier Ingvill Grødem, seksjonsov­erlege Martin Kurz, nevrolog Hassan Khan Ahmed og fagutvikli­ngssykeple­ier Stian Bergby. Liggende: lege Soffien Chadli Ajmi.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway