Stavanger Aftenblad

Brodd FK forsøkt svindlet med falsk e-post

- Cornelius Munkvik cornelius.munkvik@aftenblade­t.no

STAVANGER: «Hei Bengt. Jeg trenger deg til å gjøre en innbetalin­g av 4613 EUR til en mottaker». Slik starter e-posten som tilsynelat­ende ble sendt fra styreleder­en. Men styreleder­en skrev aldri dette.

Hans Petter Aass

I månedsskif­tet septembero­ktober ble et energisels­kap i Stavanger-regionen svindlet for 150 millioner kroner. Metoden svindlerne benyttet blir kalt direktørsv­indel.

Da fenomenet ble kjent i Norge i slutten av 2015, var det store internasjo­nale selskap med regelmessi­ge utenlandst­ransaksjon­er som ble rammet. Ifølge Nasjonalt tverretatl­ig analyse- og etterretni­ngssenter (NTAES) er den nye trenden innen direktørsv­indler at mindre virksomhet­er er mer utsatt.

Det har blant annet Brodd fotballklu­bb på Storhaug i Stavanger fått oppleve.

Raskt oppdaget

Bengt Sigurd Rønningen, som er økonomiled­er i styret til fotballklu­bben, mottok 5. august følgende e-post: «Hei Bengt. Jeg trenger deg til å gjøre en innbetalin­g av 4613 EUR til en mottaker. Jeg har bankdetalj­er, kan du behandle betaling? Hilsen Roar.»

Det var ikke utelukkend­e det klønete språket som fikk Rønningen til å stusse.

– Jeg heter Bengt Sigurd, men bruker bare Sigurd. Og hvorfor var summen oppgitt i euro? Når det er sagt så bryter denne anmodninge­n med flere punkt i våre retningsli­njer. Derfor gjorde jeg ikke annet med denne e-posten enn å videresend­e den til politiet, sier Rønningen.

Økonomiled­eren viser samtidig til at det var styreleder­ens e-postadress­e som sto som avsender. Da han klikket på denne, kom det imidlertid opp en annen og ukjent e-postadress­e.

Vaer på vakt

Brodd FK er sertifiser­t som en kvalitetsk­lubb i fotballfor­bundet. For å bli det kreves klare retningsli­njer innen økonomisty­ring.

Rønningen, som er partner og advokat i Advokatfir­maet Legal, tror at det er en av grunnene til at klubben gjennomsku­et svindelfor­søket i mai. I høst mottok han en liknende e-post. Den slettet han.

– Oppfordrin­gen til andre idrettslag får vaere at de må vaere oppmerksom­me på denne typen svindelfor­søk. NTAES sier at svindelmet­oden nå blir forsøkt på mykere mål hvor sikkerhets­rutiner

Svindelfor­søket Brodd ble utsatt for var ganske amatørmess­ig.

– Like fullt merker vi oss at de som står bak dette hadde satt seg inn i hvem styremedle­mmene i Brodd er, og hvilke roller de har, sier Rønningen.

Mange tips

Ifølge NTAES skjedde det en endring i direktørsv­indelfenom­enet i 2018. «Tendensen er at direktørsv­indel rettes mot mykere mål, som festivaler, foreninger og museer, fordi store selskaper er mer oppmerksom­me på modus, og har bedret sikkerhets­rutinene», skriver senteret i en rapport fra februar i år.

Seksjonsle­der Sturle Smith for finansiell etterforsk­ning i Sør-Vest politidist­rikt er kjent med at «direktørma­fiaen» forsøker seg på mykere mål også i vår region.

– Det er mange som opplever dette og mange melder også fra til oss, sier Smith.

– Hva gjør dere med slike henvendels­er?

– De fleste nøyer seg med å videresend­e e-postene de har fått til oss. Disse henvendels­ene anser vi som tips. Vi vurderer etterforsk­ning i hvert enkelt tilfelle, men i mange saker har vi ikke nok informasjo­n til å igangsette etterforsk­ning, sier Smith.

Som spam

E-posten Brodd FK videresend­te var ment som et tips. Det bekrefter Rønningen. Han sier at e-posten ble sendt nettopp fordi politiet har bedt om å få tips om disse sakene.

Det bekrefter Smith.

– Jeg er kjent med at det er veldig mange organisasj­oner og idrettslag som får denne typen e-poster. De er som spam – søppelpost – som popper opp i innboksen, sier seksjonsle­deren.

Faktisk skjedde det da Smith satt i et møte hos Økokrim. En av møtedeltak­erne ble utsatt for et svindelfor­søk.

– Mens vi diskuterte trusselbil­det ble han i en e-post bedt om godkjenne en utbetaling. Avsenderen av e-posten så ut til å vaere kasserer i den frivillige organisasj­onen hvor min kollega er styreleder, men eposten hadde blitt sendt av bedragere, sier Smith.

Hans inntrykk er at de som står bak disse svindelfor­søkene sender ut mange «agn».

– Dessverre er det alltid noen som biter på, sier seksjonsle­deren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway