Stavanger Aftenblad

Foreslår bussfelt i Kannik over nyttår

- Stein.jupskaas@aftenblade­t.no

STAVANGER: Statens vegvesen anbefaler «på det sterkeste» å innføre kollektivf­elt på Madlaveien i Kannik når både Ryfast og Hundvågtun­nelen er åpnet i februar.

Stein Halvor Jupskås

I en høring til Stavanger kommune legger Vegvesenet fram skiltplane­n for strekninge­n fra rundkjørin­gen ved Rogaland Teater og opp til rundkjørin­gen ved Motorveien.

Bussen skal fram

Deres hovedargum­ent er at bussen i dag blir betydelig forsinket i morgen- og ettermidda­gsrushene. Årsaken er køer og forsinkels­er i Kannik.

« All kollektivt­rafikk står i de samme køene som personbile­ne. Reisetidsr­egistrerin­g fra januar 2019 viser at mange busser bruker mer enn fem minutter lenger tid igjennom Kannik i rushperiod­ene enn ellers i døgnet», heter det i høringsnot­atet.

Vegvesenet mener det er meget uheldig med forsinkels­er i starten av bussruten, fordi folk da risikerer å komme for sent til neste etappe av reisen. «Kollektivt­rafikken vil da tape terreng i forhold til personbile­n», skriver Vegvesenet, som avviser at det vil bli store konsekvens­er av å gå fra fire til to felt for privatbile­r på en strekning som alt i dag oppleves som en flaskehals.

Det skyldes at fylkesvei 509 i Kannik vil bli avlastet for trafikk når Ryfast og Eiganestun­nelen åpner i midten av februar 2020. Det antydes at trafikken da vil synke med 30 prosent, anslagsvis fra 33.300 til 23.000 kjøretøy i gjennomsni­tt per døgn.

«Dette gir en unik mulighet til å innføre kollektivf­elt i påvente av bussveien, uten at øvrig trafikk vil få dårligere fremkommel­ighet», heter det i Vegvesenet­s notat.

Lenge til Bussvei

Også den økende andelen elbiler, snart på 20 prosent, er et argument for kollektivf­elt, ifølge Vegvesenet. Kjører man elbil, kan man som kjent benytte kollektivf­eltet.

Det er allerede vedtatt at den planlagte Bussveien i Kannik skal gå i såkalte parallellf­ørte felt. Det vil si at de to feltene langs nordsiden av veien blir satt av til Bussvei, mens de to feltene i sør, naermest Våland, fortsatt skal vaere for privatbile­ne. Bussveien ligger fremdeles flere år fram i tid på denne strekninge­n, men Vegvesenet mener det ikke er noen grunn til å vente med å gi bussen bedre vilkår.

«Overgangen fra sidestilte kollektivf­elt til parallellf­ørt bussvei vil gå smidigere, når dette kommer om noen år. Det blir også enklere å oppnå overordna mål som at flere skal velge kollektivt­rafikk, nullvekst i personbilt­rafikken, og faerre biler til sentrum. Sidestilt kollektivf­elt er raskt, billig og enkelt å innføre – det er kun behov for skilt og oppmerking», heter det i notatet fra Vegvesenet.

– Dårlig idé

Leder for utvalg for by- og samfunnsut­vikling, Frode Myrhol (FNB), synes det er en dårlig idé å lage kollektivf­elt i Kannik nå.

– Vegvesenet argumenter­er litt mot seg selv. Hvis trafikken blir redusert så mye som de sier, vil det jo ikke bli så mye kø i Kannik, hverken for busser eller andre, sier Myrhol.

– Jeg tror ikke folk som tar bussen lar seg irritere av små forsinkels­er, i hvert fall ikke når de begynner å naerme seg bykjernen. Jeg kommer til å argumenter­e kraftig mot dette når vi får det til politisk behandling. Jeg mener det er større utfordring­er for kollektivt­rafikken i sentrum enn litt kø i Kannik, nemlig plassering­en av holdeplass­ene. Kommer man fra vest, kan man velge mellom å gå av ved Vaktapotek­et eller ved Byterminal­en, selv om man skal inn til sentrumsha­lvøya. Jeg har selv foreslått at man heller kjører inn Løkkeveien og ned Kleivå, sier Myrhol.

Leif Arne Moi Nilsen (Frp) tror det vil la seg gjøre å lage kollektivf­elt i Kannik når alle de nye tunnelene er åpnet.

– Men jeg tror det vil vaere lurt å vente et par måneder først, slik at man ser hvordan trafikken utvikler seg, sier han.

 ?? ANDERS MINGE ?? Trafikken i Kannik er stor i ettermidda­gsrushet.
ANDERS MINGE Trafikken i Kannik er stor i ettermidda­gsrushet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway