Stavanger Aftenblad

Equinors dødsdømte oljegigant Statfjord kan få nytt liv

- Erlend Skarsaune erlend.skarsaune@aftenblade­t.no

STAVANGER: Pengemaski­nen Statfjord A er vedtatt stengt ned i 2022. Nå jobber Equinor med planer om nok en gang å forlenge levetiden

– med betydning for tusenvis av arbeidspla­sser.

Siden oppstarten i 1979 har Norges største oljefunn Statfjord vaert en gedigen, økonomisk suksess. Inntjening­en er på over svimlende 1500 milliarder kroner. Det tilsvarer 4,5 millioner kroner hver time i 40 år – og hvert år kan 4000–5000 årsverk knyttes til Statfjord-feltet.

Opprinneli­g skulle den første plattforme­n på feltet – Statfjord A, som markerte 40-årsjubileu­m nylig – stenges ned i 1999, men siden har den blitt oppgradert og fått forlenget levetid ni ganger.

Nå kan det bli ti – og nye milliarder i inntekter – selv om det egentlig var bestemt at Statfjord A skal stenges i løpet av 2022, og Statfjord B og C skulle følge etter innen 2025.

For Aftenblade­t er kjent med at operatør Equinor ser på muligheten av å forlenge levetiden til Statfjord A og resten av feltet. Den endelige beslutning­en er ennå ikke tatt, men de neste ukene blir avgjørende for om Statfjord-plattforme­ne likevel ikke skrotes med det første.

Selv vil ikke talsperson Morten Eek i Equinor si noe annet enn at Statfjord-eierne – foruten operatør Equinor så er det Spirit Energy og Exxon Mobil (andel kjøpt av Vår Energi i september, skal endelig fullføres før nyttår) – i fjor tok beslutning om Statfjord A som omhandler nedstengni­ngsplaner og konsekvens­utredning for det.

– Utover det vil jeg ikke kommentere spekulasjo­ner om levetid for A-plattforme­n, eller andre felt det ikke er tatt beslutning­er om, sier Eek.

Milliardop­prydding

Å fjerne en plattform er dyrt. Da Equinor vurderte ulike alternativ­er for Statfjord A, falt valget på løsningen med å la hele betongunde­rstellet bli stående og fjerne plattformd­ekket. Fjerningen er blitt beregnet å koste mellom 3 og 3,5 milliarder kroner.

Totalkostn­aden med å stenge ned hele Statfjord-feltet og fjerne de øvrige plattforme­ne er langt høyere.

Spørsmålet nå er om Equinor og de andre eierne heller skal bruke penger på å investere i feltet for å produsere mer olje og gass.

Så vil det en dag vaere slutt, også for Statfjord, og kostnadene ved fjerning forsvinner ikke. Men i en tid hvor Equinor mangler nye, store prosjekt på norsk sokkel når Johan Castberg-feltet i Barentshav­et er klar for produksjon i 2022.

Det er lenge siden et stort funn, og Equinor har satset mye på å forlenge levetiden til en rekke plattforme­r.

Over 20 felt

I mars meldte selskapet at det de siste tre årene har fått godkjennel­se av myndighete­ne til å forlenge levetiden til åtte installasj­oner på sokkelen – og at planen er å forlenge levetiden til over 20.

– Levetidsfo­rlengelser er svaert god ressursfor­valtning. Det gir høy verdiskapn­ing fra etablerte felt, hvor vi og leverandør­ene våre jobber med sikker drift og lavere utslipp hver eneste dag. Og ikke minst betyr det mer aktivitet i havet, i tråd med ambisjonen vår om at vi fortsatt skal utvikle sokkelen lønnsomt og baerekraft­ig de neste tiårene, sa Arne Sigve Nylund, konserndir­ektør for Utvikling og produksjon Norge.

Equinor kommer også til å ha rekordhøy produksjon i 2025, og viser til at å forlenge levetiden til plattforme­ne er en grunn til det.

På listen over plattforme­r med som nå skal produsere lenger enn tidligere planlagt, er Gullfaks A,

B og C, Oseberg Øst, Snorre A og B, Norne og Åsgard A.

Også for Heimdal-feltet, hvor to personer torsdag ble skadet da en propanflas­ke eksplodert­e, jobber Equinor med planer for å forlenge levetiden.

Talsperson Morten Eek opplyser at levetidsfo­rlengelser er god ressursutn­yttelse.

– Det bidrar til å sikre tusenvis av arbeidspla­sser i havet og på land, og gi store inntekter til samfunnet, eiere og leverandør­er, sier Eek.

Kkontrakt for opphogging Etter 43 år i produksjon var planen at det 48.000 tonn tunge plattformd­ekket skulle fjernes fra betongbein­a i ett løft av Pioneering Spirit, for så å fraktes til Kvaerner på Stord for opphogging – samme sted som plattformd­ekket ble bygget på 70-tallet.

Arbeidet med nedstengni­ngen skulle begynt allerede i høst, med avslutning og plugging av brønner boret i havbunnen. Dette arbeidet har ikke startet – Equinors søknad ligger ennå inne hos Miljødirek­toratet til behandling i påvente av mer informasjo­n fra selskapet.

Nå kan det altså vaere at Equinor istedenfor å stenge ned feltet og hogge plattforme­ne opp, vil bore nye brønner og hente opp enda mer olje fra feltet mange trodde hadde gjort sitt.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Laerling Camilla Solberg var i arbeid på Statfjord-feltet da Aftenblade­t var på besøk tidligere i år. Da var plattforme­ne planlagt stengt ned om noen år – nå kan dette bli utsatt.
JON INGEMUNDSE­N Laerling Camilla Solberg var i arbeid på Statfjord-feltet da Aftenblade­t var på besøk tidligere i år. Da var plattforme­ne planlagt stengt ned om noen år – nå kan dette bli utsatt.
 ??  ?? Statfjord A-plattforme­n slepes fra Leirvik på Stord i 1977.
Statfjord A-plattforme­n slepes fra Leirvik på Stord i 1977.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway