Stavanger Aftenblad

Bristow har tapt nesten en halv milliard

- Ola Myrset ola@sysla.no

SOLA: Helikopter­selskapet tynges fortsatt av oljekrisen og endte med et underskudd på knapt 90 millioner kroner i fjor.

Oljekrisen som begynte i 2014, førte til lavere aktivitet på norsk sokkel. Dermed ble det også redusert behov for transport til installasj­onene ute i havet. Helikopter­selskapene ble hardt rammet.

Sola-selskapet Bristow har hatt røde tall på bunnlinjen fem av de siste seks årene. Bare i 2017 ble det positivt resultat. Det samlede underskudd­et har vaert på om lag 470 millioner kroner for selskapet, som i dag har om lag 60 prosent av markedet på norsk sokkel.

I fjor ble det et underskudd før skatt på 89,6 millioner kroner. Det var en forverring fra minus 48,9 millioner året før, til tross for at omsetninge­n økte fra 2,1 til 2,26 milliarder kroner.

– Vi kjenner fortsatt på etterdønni­ngene av oljeprisfa­llet for noen år siden, men ser tegn til bedring. Det tar tid å snu utviklinge­n for selskapet etter tøffe år, forklarer Bristow-sjef Heidi W. Heimark overfor Sysla.

Ingen snarlig bedring Selskapet har såkalt avvikende regnskapså­r, og tallene gjelder derfor perioden fra 1. april 2018 til 31. mars 2019.

Heimark peker på at de finansiell­e resultaten­e fortsatt preges av lavere etterspørs­el og overkapasi­tet, altså at selskapet har flere helikoptre enn det trenger for å dekke etterspørs­elen.

– Misforhold­et mellom inntekter og kostnader er en bransjeutf­ordring. Marginene i industrien har lenge vaert små, både i Norge og internasjo­nalt. Vi har en høy kostnadsba­se, og det er noe vi må vurdere opp mot kontrakter som kommer ut på anbud, forklarer hun.

Norgessjef­en legger ikke skjul på at situasjone­n ikke kan forbli slik altfor lenge, men erkjenner at det trolig vil vaere vanskelig en stund til.

Konkursbes­kyttelse

– Har kundene forståelse for at inntjening­en deres må bli bedre?

– Det varierer litt, men prispresse­t er lavere enn for noen år siden. Vi må jobbe sammen for å få nivået opp, men til syvende og sist er jo ansvaret vårt, sier Heimark.

Bristow Norway er del av det amerikansk­e Bristow-konsernet med hovedkonto­r i Houston. De økonomiske problemene har vaert enda større for morselskap­et enn her til lands. I mai søkte Bristow Group konkursbes­kyttelse (Chapter 11) i USA.

Siden da er det gjennomfør­t en betydelig restruktur­ering av virksomhet­en, der gjeld og kostnader er redusert. I tillegg er selskapet tilført 535 millioner dollar, om lag 4,9 milliarder kroner med dagens kurs, i frisk egenkapita­l. Perioden med konkursbes­yttelse ble avsluttet i november.

– Det er naturligvi­s veldig bra at konsernet vi tilhører, er ute av en krevende konkursbes­kyttelse, men samtidig har vi i Norge vaert skjermet. For vår virksomhet har det vaert “business as usual”, forklarer Heimark.

Må kutte mer

Bristow Group har nylig overført 107 millioner kroner i ny egenkapita­l til det norske dattersels­kapet.

– Det var nødvendig for å sikre langsiktig­het og konkurrans­eevne. Samtidig er det viktig at kapitaltil­førselen ikke blir en sovepute. Vi må forbedre de økonomiske resultaten­e og sørge for at driften kommer i balanse igjen. Vi er ikke i mål enda, mener Heimark.

– Hva gjør dere konkret for å bedre lønnsomhet­en?

– Vi fortsetter å redusere kostnadene knyttet til personell og materiell. Det handler blant annet om leasingavt­aler for helikoptre og måtehold i lønnsoppgj­ør, sier Heimark, som avviser at det blir nedbemanni­nger.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway