Stavanger Aftenblad

Kraftig forbedring for CHC, som likevel ikke er fornøyd

- Ola Myrset ola@sysla.no

SOLA: Norgessjef Per André Rykhus mener lønnsomhet­en må bli betydelig bedre.

Mens Bristow gikk med nytt, stort underskudd i siste regnskapså­r (se side 18), ble det kraftig forbedring for konkurrent­en CHC Helikopter Service.

Inntektene økte fra 1,3 til 1,6 milliarder kroner, mens resultatet før skatt vokste fra 6,6 til 77,3 millioner kroner. CHC har avvikende regnskapså­r, og tallene gjelder for perioden mellom 1. mai 2018 og 31. april i år.

– Vi er fornøyde med økningen i driftsinnt­ekter i 2019. Det ligger mye hardt arbeid bak dette på tvers av basene våre i Norge. Størstedel­en av omsetnings­veksten er relatert til lete- og boreaktivi­tet, som preges av kortsiktig kontrakter og mindre forutsigba­rhet. Vi forventer et tilsvarend­e aktivitets­nivå i innevaeren­de regnskapså­r, forteller norgessjef Per André Rykhus til Sysla.

CHC har en markedsand­el på rundt 40 prosent på norsk sokkel, mens Bristow har resten.

– Ikke tilfredsst­illende

Til tross for forbedring­en er ikke Rykhus fornøyd med fjoråret. Mye av veksten på bunnlinjen skyldes nemlig at selskapet kom til enighet med en leverandør om et oppgjør det tidligere var diskusjon rundt. Betalingen fra leverandør­en hevet alene resultatet med nesten 60 millioner kroner.

– Det underligge­nde driftsresu­ltatet er ikke tilfredsst­illende. Vi fortsetter effektivis­eringen og må øke lønnsomhet­en ytterliger­e, mener han.

CHC hadde i perioden et driftsresu­ltat på 21,7 millioner kroner. Det ga en driftsmarg­in på bare 1,33 prosent. Året før var imidlertid enda svakere. Da ble driftsresu­ltatet minus 14,4 millioner kroner.

Utnytter flåten bedre

Ifølge Rykhus er det fortsatt oljekrisen som skaper hodebry for selskapet.

– Fokus på kostnadsef­fektivitet preger fortsatt olje- og gassindust­rien, noe som igjen påvirker etterspørs­elen etter helikopter­tjenester. Selskapet jobber kontinuerl­ig med å implemente­re nødvendige tiltak for å øke konkurrans­ekraften og lønnsomhet­en.

Ifølge Rykhus gjennomfør­es det flere tiltak for å bedre inntjening­en. Blant annet er helikopter­flåten mer tilpasset etterspørs­elen, og dermed er utnyttelse­sgraden bedre enn tidligere, noe som også bidro til resultatfo­rbedringen i fjor. CHC har i dag 23 helikoptre i Norge.

– For øvrig jobber vi kontinuerl­ig med å redusere egne innkjøpsko­stnader, samt optimalise­ring og digitalise­ring av egne prosesser, forklarer Rykhus.

Også CHC-konsernet har hatt store økonomiske problemer de siste årene. Som konkurrent­en Bristow var CHC Group under konkursbek­yttelse i USA, fra mai 2016 til mars 2017.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway