Stavanger Aftenblad

– Innen ett år er anlegget genierklae­rt

- Julie.teresa.olsen@aftenblade­t.no

SANDNES: IVAR har brukt 679 millioner på verdens mest avanserte sorterings­anlegg, men anlegget har store driftsprob­lemer, og plastmarke­det stuper. – Genierklae­rt innen ett år, mener styremedle­m

Leif Arne Moi Nilsen.

Julie Teresa Olsen

For ett år siden fikk Aftenblade­t omvisning på det toppmodern­e sorterings­anlegget på Forus. Et anlegg som skal kunne plukke ut 25 prosent av restavfall­et og omgjøre det til salgbart materiale når det fungerer som det skal. Restavfall­et som ikke lar seg sortere, går videre til forbrennin­gsanlegget like ved siden av. Der produseres strøm og fjernvarme, med restavfall som brensel.

Det nye sorterings­anlegget på

Forus gjør at du kan kaste plast og metall i restavfall­et, men anlegget har store driftsprob­lemer, slik Aftenblade­t nylig omtalte.

Stanley Wirak har vaert styreleder i IVAR siden 2012 og har deltatt i nesten hele prosessen fra idé til beslutning om å investere i det supermoder­ne anlegget. Han er ikke i tvil om at investerin­gen var riktig.

– Vi ønsker et grønt skifte, derfor sa styret ja. Det tryggeste i verden er å sitte i ro og ikke gjøre noen ting. Men det er ikke slik verden går fremover. Vi kunne selvfølgel­ig fortsatt som før og kastet søppelet på Sele. Jeg tror ingen kommuner angrer på dette, sier Wirak.

Usikker på fremtiden Styremedle­m og stavangerp­olitiker Leif Arne Moi Nilsen (Frp) mener det er et tidsspørsm­ål før anlegget og IVAR er genierklae­rt.

– Det kommer til å komme folk fra Amerika og hele verden for å se på dette anlegget. Her går vi foran og viser vei. Det er jeg veldig stolt av. Innen et år er dette anlegget genierklae­rt, sier Moi Nilsen.

Tom Henning Slethei (Frp), styremedle­m og ordfører i Sola, er ikke like begeistret.

– Vi har etterspurt status på hvert styremøte fordi dette er en stor investerin­g. Vi var klar over at dette var nybrottsar­beid, men dette har foreløpig ikke gått som vi ønsket. Jeg skulle gjerne sagt at jeg er helt trygg på at dette kommer ti å ordne seg, men det er jeg ikke. Du må ta på deg miljøhatte­n for å kunne si at dette var en riktig investerin­g. Jeg håper på sikt at dette blir lønnsomt, men det er det for tidlig å si fordi vi ikke har sett full effekt, sier Slethei.

– Er driftsprob­lemene større enn forventet, Wirak?

– Vi har gått inn i dette med åpne øyne. Dette er helt ny teknologi. Vi har vaert helt tydelige på at dette er en risiko vi ønsker å ta fordi dette er viktig for miljøet. Leverandør­en mener at de skal klare å ordne dette, men det har tatt mer tid enn vi trodde. Jeg er overrasket om ikke anlegget fungerer optimalt innen mai neste år, sier Wirak.

– Har dere vaert for optimistis­ke?

– Nei! Hovedutfor­dringen er at plastmarke­det stuper når Kina stenger grensene og ikke vil ta imot mer plast. Da oversvømme­s markedet av plast. Men det var det ingen som kunne vite. Det kan fort snu igjen og bli en stor mulighet for oss når anlegget fungerer optimalt, og vi kan tilby vasket plast som markedet ønsker.

Dyrere

Det nye sorterings­anlegget som skulle gi de 13 eierkommun­ene lavere pris på levering av søppel til IVAR, gir foreløpig motsatt effekt. Prisen stiger. Gebyrene på levering av restavfall øker fra 1260 kroner i 2019 til 1500 kroner i 2020 for eierkommun­ene.

Wirak er uenig i at det var lovet at nytt anlegg skulle gi rimeligere søppelgeby­r.

– Vi har ikke sagt at det skulle bli billigere, men vi har beskrevet en oppside som kan føre til at det blir billigere. Her er det et betydelig potensial som gjør at dette kan bli god butikk, mener han.

– Husk at det er ingen andre kommunen i landet som leverer like billige kommunale utgifter, legger han til og viser til at både Sola og Sandnes topper listen over de billigste kommunene i landet.

Dyrere euro er en av årsakene til at prisen på anlegget har steget jevnt og trutt. Den siste prislappen på 640 millioner kroner nå har blitt til 679 millioner kroner.

– Hvorfor har dere ikke valutasikr­et investerin­gen?

– Vi kunne selvfølgel­ig gjort det, men da forutsette­r du at noe skal gå opp. Hadde vi valutasikr­et investerin­gen, ville vi heller ikke fått med oss en eventuell gevinst dersom euroen hadde blitt billigere i forhold til den norske kronen. Både investerin­gene og framtidige inntekter er i Euro, dermed nuller det hverandre ut, svarer Wirak.

 ?? FREDRIK REFVEM ?? Sorterings­anlegget på Forus har store driftsprob­lemer.
FREDRIK REFVEM Sorterings­anlegget på Forus har store driftsprob­lemer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway