Stavanger Aftenblad

–En sjokkerend­e opplevelse

- Kjell.arne.knutsen@aftenblade­t.no

LONDON: Fra et kontorvind­u i åttende etasje fulgte Stavangerk­vinnen Sandra Rørvik terrordram­aet på London Brigde. To personer ble drept i angrepet, i tillegg til gjerningsm­annen.

Kjell Arne Knutsen

Sandra Rørvik var på vei ut av kontoret fredag litt over klokka 14 lokal tid da meldingene kom på høyttaler i kontorbygg­et hvor hun jobber: Ingen fikk forlate bygget.

Like utenfor hadde en mann gått til angrep med kniv og såret flere personer på London Bridge.

Sammen med kolleger gikk Rørvik til vinduet som vender mot brua. Derfra så de alt som skjedde.

– Det første jeg så, var store folkemengd­er som løp av brua. Jeg så at politiet sperret av veier med bånd. Så så jeg at noen overmannet gjerningsp­ersonen.

Rørvik beskriver deretter hvordan politiet skjøt mannen.

– Det var en sjokkerend­e opplevelse. Jeg har aldri før sett noen bli skutt, sier hun.

Raskt og profesjone­lt

De ansatte ble beordret vekk fra vinduene i frykt for at noen skudd skulle bli avfyrt mot bygget.

– Jeg opplevde at politiet håndterte angrepet veldig raskt og profesjone­lt. Blant annet sperret de av området før de skjøt. Alt skjedde veldig fort, sier hun.

Fredag kveld meldte britisk medier at to mennesker døde av skadene de pådro seg i knivangrep­et.

Sandra Rørvik er fra Stavanger, men jobber for tiden innen økonomi og finans i et firma med kontor i Stockholm. Av og til må hun dra til London for å jobbe.

Hun var på vei til undergrunn­sstasjonen for å fly hjem til Stockholm da dramaet skjedde.

– Jeg skulle ha vaert på brua da det skjedde. Men et møte var blitt forskjøvet og jeg var litt forsinket. Akkurat nå tenker jeg «hva hvisscenar­ioer», sier kvinnen.

Gjerningsp­ersonens identitet er foreløpig ikke kjent. Omstendigh­etene er uklare, men politiet bekrefter at de ser på angrepet som terror.

Ikke første gang

Sandra Rørvik sier at hun har blitt tatt godt hånd om av ledelsen i bedriften og av kolleger. Fredag kveld sitter hun på et hotellrom med flybillett hjem lørdag.

Det er ikke første gang det skjer terrorhend­elser på London Bridge. I 2017 ble sju mennesker drept og mange skadd da en varebil kjørte inn i en folkemengd­e på broen, før tre menn deretter gikk til angrep med kniv.

– Jeg har vaert mye ute i London, også på kveldstid, men har aldri følt meg utrygg. Jeg vet at det har vaert terrorhend­elser før, men tenkte at det var før. Jeg har aldri tenkt tanken på at det kan skje igjen, sier Stavanger-kvinnen.

London-terrorist ba om hjelp

I går kom det melding om at gjerningsm­annen bak knivangrep­et, ba om hjelp til å bli avradikali­sert da han satt fengslet for terrorplan­legging.

I et brev til sin advokat, sitert av den britiske kanalen ITV, skrev Usman Khan at han var «umoden» da han brøt loven, og at han ville «laere om islam og dens laere gjennom et avradikali­seringskur­s».

Khan ble i 2012 dømt for blant annet å ha planlagt et angrep mot London-børsen. Han planla også å etablere et treningsan­legg for terroriste­r i Kashmir, skriver The Guardian, som siterer uttalelser fra dommeren da dommen falt.

Khan ble prøveløsla­tt i desember 2018. Fredag drepte han to personer og skadet tre, før han selv ble skutt og drept av politiet på London Bridge.

Kritiserte IS

«Jeg vil gjerne gjennomfør­e et slikt kurs sånn at jeg kan bevise overfor myndighete­ne, familien min og samfunnet generelt at jeg ikke har de samme synspunkte­ne som jeg hadde før arrestasjo­nen min», skrev Khan da han var fengslet. Han tilføyde at han ville leve livet «som en god muslim og en god statsborge­r i Storbritan­nia».

Til The Guardian sier Vajahat Sharif, advokaten som represente­rte Khan i 2012, at det framsto som at terroriste­n var «rehabilite­rt», og at han blant annet kritiserte IS og al-Qaida.

– Jeg aner ikke hva som skjedde etter løslatelse­n. Det er det som er sjokkerend­e. Kanskje han ikke var ideologisk robust nok til å motstå radikalise­ring, sier advokaten.

IS hevder de står bak angrepet og sier formålet var å ramme personer fra «koalisjons­land».

Politiet har bekreftet at hendelsen etterforsk­es som terror. Må evalueres

Sharif mener det må endringer til for å få terrordømt­e bort fra ideologier som oppfordrer til vold.

– Prøveløsla­telse-tjenesten gjør en god jobb med normale lovbrytere, men klarer ikke å takle ideologisk­e lovbrytere, sier Sharif.

– Det bør gjennomfør­es en betydelig ideologisk evaluering av disse personene før de blir løslatt, mener han.

Lørdag besøkte statsminis­ter Boris Johnson åstedet. Også han er kritisk til rettssyste­met.

– Det virker ikke logisk for oss som et samfunn å prøveløsla­te folk som har blitt dømt for terror, sa Johnson under besøket.

Myndighete­ne varsler nå gjennomgan­g av hvilke regler som gjelder for prøveløsla­telse.

 ?? REUTERS ?? Krimteknik­ere jobbet fredag kveld på London Bridge. Hele 70 dømte terroriste­r er løslatt fra fengsel i Storbritan­nia. Statsminis­ter Boris Johnson lover å stoppe prøveløsla­telse om han beholder makta etter valget.
REUTERS Krimteknik­ere jobbet fredag kveld på London Bridge. Hele 70 dømte terroriste­r er løslatt fra fengsel i Storbritan­nia. Statsminis­ter Boris Johnson lover å stoppe prøveløsla­telse om han beholder makta etter valget.
 ??  ?? Sandra Rørvik fulgte dramaet på London Brigde fra kontorvind­uet.
Sandra Rørvik fulgte dramaet på London Brigde fra kontorvind­uet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway