Stavanger Aftenblad

Mange saker skal avgjøres på kort Nato-toppmøte

-

LONDON: Med interne uenigheter og mange saker på bordet, får Natos ledere mye å gjøre på toppmøtet utenfor London. Også før møtet jobbes det hektisk på mange hold.

Mye av forarbeide­t ble gjort på forsvars- og utenriksmi­nistermøte­ne som ble holdt tidligere i høst. Det ble også en intens jobbehelg for mange i Nato før de endelige avgjørelse­ne skal tas i Watford utenfor den engelske hovedstade­n på onsdag.

I løpet av tre timer skal statsog regjerings­sjefene innom temaer som Russland, Kina, rustningsk­ontroll, verdensrom­met og infrastruk­tur. Det ligger an til å vaere betydelige flere substansie­lle saker enn det som var ventet da møtet ble planlagt, sier en diplomatki­lde.

– Det er alltid sånn de siste dagene før, og gjerne den siste uka før, at det er litt høye skuldre. Men det har nok i år vaert ekstra høye skuldre på grunn av en del av de uttalelsen­e saerlig Emmanuel Macron har kommet med, og som har gjort at det nok er noe mer uro, sier utenriksmi­nister Ine Eriksen Søreide (H) til NTB i forkant av møtet.

«Hjernedød» kom brått på Den franske presidente­ns uttalelse om et «hjernedødt» Nato kom i et intervju med The Economist en snau måned før toppmøtet. Macrons misnøye var utløst av at Tyrkia invaderte Nordøst-Syria etter at USA trakk seg ut – uten å informere de andre Nato-medlemmene.

– Man kan ikke alene ta en avgjørelse som påvirker alles sikkerhet, understrek­et Macron da Natos generalsek­retaer Jens Stoltenber­g reiste til Paris for å rense luften denne uken

Utspillet førte også til et tysk forslag om at en ekspertgru­ppe skal se på den politiske og strategisk­e koordineri­ngen i Nato. Dette ble godt mottatt av alliansens utenriksmi­nistre og er noe av det lederen skal forsøke å komme videre med på onsdag. Om de faktisk blir enige, er et annet spørsmål.

– Det er for tidlig å si, simpelthen. Det viktigste er at det er enighet om at vi skal ytterliger­e styrke Natos politiske samarbeid. Akkurat hvilke virkemidle­r man bruker, er ikke det aller viktigste, sier Stoltenber­g til NTB

Bruker mer penger

Et annet tema, som har vaert et fast innslag på Natos møter i flere år, er den såkalte byrdeforde­lingen. USAs president Donald Trump har gjentatte ganger gitt uttrykk for at de andre medlemmene ikke gjør nok for å dra lasset, og at de må bruke mer penger på forsvar.

På det feltet kom generalsek­retaeren med gode nyheter fredag. For femte år på rad øker medlemslan­dene sine forsvarsbu­dsjetter etter flere år med kutt. Det er også flere som når målet om å bruke to prosent av brutto nasjonalpr­odukt på forsvar.

– Da det målet ble vedtatt i 2014, var det bare tre land som lå på to prosent eller mer, nå er det ni. Og de fleste har planer om å nå målet innen 2024, forteller Stoltenber­g. Innen utgangen av neste år, vil økningen i forsvarsbu­dsjettene vaere på 130 milliarder dollar, sammenlign­et med 2016

Stoltenber­g trekker også fram at alliansen har vaert gjennom en stor omstilling, og at de nordamerik­anske medlemmene gjør mer sammen nå enn på mange tiår. Samtidig leder han en organisasj­on der ett medlem – Tyrkia – fordømmes av de andre for sin alenegang i Syria og der Frankrikes statsleder altså kommer med krasse karakteris­tikker av organisasj­onen.

– Det er klart det er lettere å lede Nato når alle medlemmene er enige. Min oppgave er å sørge for at tross uenigheten­e, så er vi fortsatt enige om det viktigste og at vi står sammen når det virkelig gjelder, sier Stoltenber­g

Frykter ikke tidsnød

Til tross for uenigheter og ulikheter og en lang saksliste, frykter ikke Stoltenber­g å havne i tidsnød i London.

– Jeg er trygg på at vi kommer til å rekke det som skal rekkes, at vi får tid til det vi skal ha tid til. Også er jeg veldig trygg på at vi kommer til å få mange beslutning­er med tungt politisk innhold, sier han

(NTB)

 ?? FRANCOIS LENOIR ?? Nok en gang blir diskusjone­n på Nato-toppmøtet byrdeforde­lingen mellom medlemslan­dene.
FRANCOIS LENOIR Nok en gang blir diskusjone­n på Nato-toppmøtet byrdeforde­lingen mellom medlemslan­dene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway