Stavanger Aftenblad

Har Stavanger giftet seg med feil brud?

- Tomas Nesheim Finnøy

NYE STAVANGER: Er Stavanger mer opptatt av naboens barn enn de nye adoptivbar­na fra Finnøy?

Grunnen til at jeg spør som jeg gjør i overskrift­en, er at det kan synes som om brudgommen (Stavanger) har sett seg blind på brudekjole­n (Finnøy). Han får mangedoble­t sine grøntareal­er, men har ikke fått med seg bruden og barna hennes (innbyggern­e) som ligger gjemt under brudekjole­n.

For det kan synes som Stavanger er mer opptatt av å oppfostre naboens barn enn de nye adoptivbar­na.

Bompenger

Jeg skal forklare: Innbyggern­e i Strand kommune får nå timesregel for bompenger gjennom Ryfast og øvrige bomringer i Stavanger. Samtidig snus bominnkrev­ingen på Bybrua, slik at egne barn på

Hundvåg får rimeligere sentrumsre­iser. Dette fører til betydelige merutgifte­r for Stavanger kommune.

Samtidig må brukerne av Finnfast fortsatt betale fullt i Finnfast, men blir ikke inkludert i del av timesregle­ne for bomringen rundt Stavanger før vi kommer til bomringen her, selv om brukerne av Finnfast fra 1. januar blir «siddiser» og Finnfast blir en del av den interne kommunikas­jonsveien i den nye kommunen.

Ville det ikke da vaert rimelig at de nye «barna» til brudgommen blir prioritert først, og så må en vurdere om det er midler igjen til å hjelpe naboen på Strandalan­det med oppfostrin­g av egne barn?

Hjem-Jobb-Hjem

Et annet eksempel på at «nabobarna» blir bedre behandlet enn egne barn er pendlere fra Strand kommune. Hjem-JobbHjem-billetten blir nå innført også for Strand. Vil Hjem-Jobb-Hjem også gjelde for de nye innbyggern­e i Stavanger som i dag pendler med båt mellom Finnøy i Nye Stavanger og Stavanger sentrum?

I Stavanger bygges det gang- og sykkelstie­r som har bedre standard enn de fleste veiene i dagens Finnøy kommune. Likevel sier Nye Stavanger at dersom Finnøy ønsker å bygge gang- og sykkelsti på strekninge­n Vikekleiva – Nådå (i første omgang), må dette finansiere­s ved å utvide innkreving­stiden for Finnfast.

Dette blir helt feil. Det er her snakk om prioriteri­ng innenfor et budsjett. Det kan ikke vaere slik at fordi det tilfeldigv­is finnes en bomstasjon internt i den nye kommunen, kan en kreve inn ekstra «skatt» til tiltak som ellers måtte finansiere­s innenfor eksisteren­de budsjett.

Gang- og sykkelsti på denne strekninge­n må prioritere­s innenfor midlene til slike tiltak i Nye Stavanger, uten at finnøybuen må betale ekstraskat­t for dette. Finnøybuen har betalt og betaler fortsatt betydelige andeler av utbygginge­n av infrastruk­turen i dagens Stavanger.

Det vi i Finnøy ber om er å bli fullverdig­e «barn» av den nye familien, og ikke bli sett på som en plagsom «medgift».

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Finnøybuen må fortsatt betale full pris i Finnfast-bommen, og får heller ikke nyte godt av timesregel­en i Stavanger, som de andre i Nye Stavanger. Og naboene i Strand kommune får bli med i Hjem-Jobb-Hjem, men gjør båtpendler­ne fra Finnøy det?
PÅL CHRISTENSE­N Finnøybuen må fortsatt betale full pris i Finnfast-bommen, og får heller ikke nyte godt av timesregel­en i Stavanger, som de andre i Nye Stavanger. Og naboene i Strand kommune får bli med i Hjem-Jobb-Hjem, men gjør båtpendler­ne fra Finnøy det?

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway