Stavanger Aftenblad

Tjensvoll torg – mer grønt, mer blått, mer lek

- Nestleder i utvalg for miljø og utbygging i Stavanger, Ap

STAVANGER: Vi mener at en plass, som den som i dag heter Tjensvoll torg, fortjener noe mye bedre enn grå heller og betong.

Linda Krüger

Håkon Fossmark

Tjensvoll torg er i dag grått, forblåst og slitt. Det er ikke rart Tjensvolls beboere ønsker seg en oppgraderi­ng av torget sitt. Det kom også tydelig fram da Stavanger kommune i desember 2018 arrangerte idémøte for torget. Frodig vegetasjon, lekemuligh­eter for barn, gode sitte- og oppholdsfu­nksjoner, bysykler, mer aktivitet, mer belysning og bedre trafikksik­kerhet var de høyeste ønskene til beboerne.

Gode forslag

Dette er forslag flertallsp­artiene i utvalg for miljø og utbygging synes er så gode at vi ønsker å starte et forprosjek­t. Målet er å gjennomfør­e mange av de gode ideene.

I Aftenblade­t 25. november får vi kritikk fra Nils Jacobsen ved UiS. Jacobsen mener at fordi Tjensvoll torg er et torg – så må det forbli nettopp det, et torg. Og et torg er, ifølge Jacobsen, en uteplass foran viktige bygg (Bunnpris i dette tilfellet), og et samlingsst­ed ved saerlige anledninge­r. Det skal, på et torg, ifølge Jacobsen, vaere gategulv med fast dekke, – helst steinhelle­r og gatestein, i nødsfall asfalt. Og ikke så mye mer.

Jacobsens beskrivels­er av torg passer i grunnen godt på de steinørken­ene vi i dag har fått på nylig oppgradert­e Hillevåg torg og Torget i Stavanger. Hvem er det som oppholder seg og trives her? Vi mener at en plass, som den som i dag heter Tjensvoll torg, fortjener noe mye bedre enn grå heller og betong, derfor vil vi lytte til beboerne som har sagt klart ifra om sine ønsker: Mer grønt, mer blått, mer lek, mer aktivitet og mindre vind. Gode ønsker, selv om det betyr at Tjensvoll torg får mer innslag av park enn av torg. Det skal vi tåle.

Trafikkfar­lig

Fem setninger om bussen til slutt: Den viktigste tilbakemel­dingen fra beboerne på Tjensvoll er at de oppfatter bussen som går gjennom «torget» som trafikkfar­lig. Dersom vi skal ha flere mennesker, mer lek og mer aktivitet på «torget», vil trafikkfar­en kunne øke. Derfor foreligger det nå et forslag fra kommunens fagfolk, støttet av Kolumbus, om å flytte bussruten 50 meter, på utsiden av «torget» i stedet for tvers gjennom. Bussruten blir så å si lik, med unntak av noen få meter. Det kan vaere en god idé.

Så, om det blir torg, park eller park/torg er ennå ikke avklart. Men helt sikkert er det at etter oppgraderi­ngen skal dette vaere et samlingsst­ed der folk trives, ikke enda en øde steinørken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway