Stavanger Aftenblad

– Kan vaere et sårt tema

- Mette Bugge Aftenblade­t/Aftenposte­n

HÅNDBALL: Tre av spillerne i VM-troppen har barn. De liker ikke alltid spørsmålen­e de får.

Norge skal spille VM-kamp mot Slovenia 12.30 i dag. Ved inngangen til mesterskap­et og underveis, har mødrene Heidi Løke, Stine Skogrand og Camilla Herrem fått noen titler i avisene som forteller følgende: «Herrem venter tøft VM uten sønnen», «Tok med baby», «Slik holder hun kontakten med barna».

– Det er noen dumme spørsmål, sier Herrem

Hun synes det er unødvendig å få spørsmål om mødrene savner ungene.

– Selvsagt gjør vi det. Jeg synes egentlig at det man velger, om det er å ta med ungene eller ikke, er en privat sak. I et VM er man uansett i ei boble, men det betyr jo ikke at vi ikke er opptatt av dem der hjemme.

Ungenes rytme viktigst 33-åringen ønsker ikke å bli påført dårlig samvittigh­et, og sier at familien hennes gikk sammen for å finne en god løsning for Theo på halvannet år.

– Det beste er at han kan gå i barnehage og ikke bli dratt ut av sin daglige rytme. Heidi Løke er enig.

Hennes Alexander (12) og Oscar (2) har det best med den hverdagen de kjenner. Hun holder tett kontakt med barna på telefon, men synes også at det må vaere greit å kunne velge slike løsninger uten at det må begrunnes.

Skogrand, på sin side, tok med veslegutte­n Adam på seks måneder, og har med moren som barnevakt.

Har snakket om det

Marta Tomac forteller at dette med barn, og hvilke spørsmål mødrene får fra journalist­er, har vaert et tema under VM:

– Det er noen spørsmål journalist­er lettere spør kvinner om.

Hun synes det er trist hvis foreldre, som er toppidrett­sutøvere, føler at de får et ekstra stikk fordi de er borte fra ungene under et mesterskap. Trønderen mener at det er noe hver enkelt må finne ut av.

Det samme gjelder spørsmål om kvinnelige topputøver­e som har rundet 30 år har tenkt å få barn. De spørsmålen­e forekommer også.

– Det kan vaere et sårt tema for mange. Man vet aldri hvilken situasjon folk er i.

Vipers-spilleren mener derfor det er viktig å vaere påpasselig med ikke å vaere for naergående om dette. Utøverne må bestemme selv om de vil snakke om familiepla­nlegging.

Er en viss forskjell Landslagst­rener Thorir Hergeirsso­n ser at spørsmål rettet til kvinner som har barn, er annerledes enn det pappaer får.

– Menn blir sjelden spurt om det samme, men jeg har sett spillerne på herrelands­laget som har signaliser­t at de kunne tenke seg å ha dem med unger i mesterskap. Det er fint.

Hergeirsso­n er stolt over at Norges Håndballfo­rbund tidlig var ute for å legge forholdene til rette for spillere som ønsker å komme tilbake etter å ha fått barn.

– I mesterskap er det noen ganger mulig å ha med barn eller få besøk av barn underveis. Her i Japan er det litt vanskelig på grunn av avstand. Jentene gjør sine valg og jeg synes vi skal støtte opp om det. Det er ingen grunn til å gi dem dårlig samvittigh­et.

Fifty-fifty-kampene

Norge møter Slovenia i dag. Thorir Hergeirsso­n vet hva som venter.

– Nå starter fifty-fifty-kampene, sier sjefen foran møtet med laget som slo Nederland.

For Slovenia har noen storskytte­re som absolutt kan skape trøbbel for hans tropp.

Det gjelder stjernen Ana Gros, venstre bakspiller som til daglig befinner seg i franske Brest. 28-åringen er en av dem som ligger i toppen av scoringsst­atistikken i Champions League, bare slått av Jovanka Radicevic (33) fra Budocnost.

Gros er 186 cm høy, og en av spillerne Stine Bredal Oftedal og hennes lagvenninn­er må se opp for. Venstre bakspiller Tjasa Stanko fikk inn 12 mål mot Nederland. 22-åringen ble kåret til den beste unge spilleren i Champions League i fjor. Hun, Gros og Nina Zulic (23), som er i midten, utgjør en beryktet bakspiller­rekke. Tilsammen sto trioen for 23 av lagets 32 mål i den første VM-kampen.

Dyktige bakspiller­e

– Slovenia er et meget godt samspilt lag, med en meget dyktig bakspiller­rekke. Spillerne er gjennombru­ddssterke, og stammen er fra storlaget Krim, forsterket med slike som Gros, som spiller i franske Brest, forklarer Hergeirsso­n.

Han presiserer at dette blir en helt annen type motstander enn da Norge vant med 31 mål over Cuba.

Marta Tomac opplyser at Gros har herjet i alle de klubbene hun har vaert. Den nest siste klubben var Metz, som i mange år har vaert best i Frankrike. Så valgte storskytte­ren å gå til Brest, den største opponenten.

– Stanko har vaert ekstremt viktig i Krim i mange år, og er nå i Podravka. Slovenia har et godt lag, men mange har glemt dem litt. Det skal ikke vi gjøre, sier Tomac.

 ?? NTB SCANPIX ?? Camilla Herrem, Heidi Løke og Stine Skogrand er de tre på landslaget som har barn.
NTB SCANPIX Camilla Herrem, Heidi Løke og Stine Skogrand er de tre på landslaget som har barn.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway