Stavanger Aftenblad

Cave på topp

- Geir.flatoe@aftenblade­t.no

PLATER: Her er favoritten­e fra 2019, plukket ut av Aftenblade­ts plateanmel­dere.

Geir Flatøe

I løpet av året anmelder Aftenblade­t naer 250 album med rock og pop, men anmelderne lytter seg gjennom langt, langt flere. Ut fra denne bunken har Stella Marie Brevik, Geir Flatøe og Anette Basso plukket ut ti plater hver.

Anmeldelse­ne står på trykk hver fredag og nettes gjennom helgene. Som man ser av listene, er smaken svaert ulik. De eneste man finner på to av de tre anmelderli­stene, et Lana Del Rey og Lars Vaular.

Nettstedet Metacritic, som samler anmeldelse­r fra ledende nettestede­r og aviser, har satt sammen denne listen basert på hva den samlede kritikerst­anden mener. Toppscore er 100 poeng. 1: «Ghosteen»med Nick Cave & the Bad Seeds (96 poeng)

2. «Titanic rising» med Weyes Blood (91) 3. «Grey area» med Little Simz (91)

4. «Gold & grey» med Barnoss (91)

5. «Jimmy Lee» med Raphael Saadiq (90)

6. «Eve» med Rapsody (90)

7. «Legacy! Legacy!» med Jamila Woods (89)

8. «Kiwanuka» med Michael Kiwanuka (89)

9. «All mirrors» med Angel Olsen (89) 10. «When I get home» med Solange (89)

I fjor var det Fatimah Nyeema Warner alias Noname som endte øverst på Metacritic-listen med «Room 25», og året gikk Kendrick Lamar til topps med «Damn». I 2016 var det Nick Cave og i 2015 Kendrick Lamar.

Med andre ord har Cave og Lamar toppet listen fire av de fem siste årene.

Bat for Lashes: «Lost girls» Så. Mange. Sterke. Låter. Natasha Khan ga oss noe helt ekte, helt teatralsk – og helt fantastisk! Åttitallsg­lød og søt nostalgi med et solid stikk av mystikk, perfekt dosert.

Ariana Grande: «Thank u, next» Hyperdelik­at fra Grande, som tidlig på året la lista svaert høyt for hvordan pop burde låte i 2019. Rent øresnop!

Slowthai:

«Nothing great about Britain» Den selvutnevn­te «Brexit-banditten» debuterte med klassebevi­sst og gladtrist rap med pønkattitu­de. Han viser finger og flekker tenner, men er også en empatisk historiefo­rteller.

Rammstein: «Untitled» Bandets beste på 20 år? Hardtslåen­de og energisk, sleazy og sexy, litt som Depeche Mode på testostero­n-kur.

 ?? EDUARDO VERDUGO/AP/SCANPIX ?? Nick Cave er årets anmelderfa­voritt.
EDUARDO VERDUGO/AP/SCANPIX Nick Cave er årets anmelderfa­voritt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway