Stavanger Aftenblad

Underfull rådgiver

- Vidar Maeland Bakke

DAGENS ORD: «For et barn er oss født, en sønn er oss gitt. Herrevelde­t er lagt på hans skulder. Han har fått navnet Underfull rådgiver,...» (Jes 9,6-7).

Når profeten ramser opp en rekke titler på den ideelle kongen som en dag skal komme, er det ikke bemerkelse­sverdig hva han starter med? Ikke en beskrivels­e av makt og suverenite­t, men av klokskap. Den gode kongen gir livshjelp, retning, underfulle råd. Han er på folkets side. Han er en som lytter og veileder.

Se for deg et menneske du gjerne vender deg til når gode råd er dyre. Den klokeste du kjenner. Da ser du kanskje en bit av Jesus.

Jeg tror vi feilaktig tenker at en god rådgiver er en som forteller oss nøyaktig hvilke steg vi skal ta, en som gir oss svar før vi vet hva vi egentlig har tenkt å spørre om. John Maxwell sier at et av de største kommunikas­jonsproble­mer i vår tid er at vi lytter for å svare, istedenfor å lytte for å forstå. Jesus er vår underfulle rådgiver som lytter for å forstå. Han stiller de rette spørsmålen­e. Når du tilbringer tid sammen med han, laerer du deg selv langsomt bedre å kjenne som skapt i Guds bilde og elsket av ham.

Så har det hendt noen ganger når jeg samtaler med troende mennesker jeg har stor tillit til:

Noe av det som sies, treffer meg på en helt spesiell måte. Det er som jeg får en vennlig dytt i riktig retning. Jeg tror det er dette Det nye testamente­t kaller for gaven å «tale visdom.» (1 Kor 12,8). «Underfull rådgiver» lever og virker midt i blant oss fortsatt i dag. Jeg øver meg på å lytte.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway