Stavanger Aftenblad

Klimaklokk­a utsatt for haerverk?

- Ove Heimsvik ove.heimsvik@aftenblade­t.no

JAEREN: Mandag morgen ble klimaklokk­a i Høg-Jaeren vindpark satt i drift. Mindre enn et døgn etterpå var den velta. – Vi frykter at klimaklokk­a er utsatt for haerverk, sier daglig leder Per Ove Skorpen i Norsk Vind. 10 – 355 – 14 – 55 – 13 var tallene klimaklokk­a viste ved oppstart mandag morgen. 10 år, 355 dager, 14 timer, 55 minutter, 13 sekunder. Tallene markerte tiden fram til 31. desember 2030 og skulle symboliser­e at det haster å kutte klimautsli­ppene.

Først lurte Norsk Vind på om nettopp vinden var årsak til at klokka deiset i bakken. Dét er altså ikke hovedteori­en nå.

– Klokka er konstruert for å tåle storm og den vinden som ventes ved et vindkraftv­erk. I dag har både montøren og flere fagfolk vaert og sett på stillaset, og ingenting tyder på at den er tatt av vinden. Vi mistenker haerverk, sier Per Ove Skorpen til Aftenblade­t. Ytterliger­e undersøkel­ser i løpet av onsdagen har ikke endra denne teorien.

– Vil dere politianme­lde saken? – Det har vi ikke tatt stilling til. Onsdag morgen starta arbeidet med å gjenreise det 15 meter brede og fire meter høye stillaset.

– Vi håper å ha stillaset oppe og klokka i drift igjen i løpet av kvelden, sier Skorpen til Aftenblade­t i går ettermidda­g.

Nå håper han at klimaklokk­a kan få stå i fred, dersom det er folk som har vaert på ferde.

– Vi forstår at vindkraft er kontrovers­ielt, men det burde ikke vaere så provoseren­de med et budskap om at det haster å bekjempe klimaendri­ngene, sier Skorpen.

Han sier at Norsk Vind ennå ikke har tatt stilling til hvor lenge klokka skal få stå.

– Vi har ingen ambisjon om å holde den i drift helt til 2030, men vi kommer til å bruke den aktivt i tiden framover. Publikum skal også kunne følge nedtelling­en på hjemmeside­n til kampanjen, sier Skorpen i Norsk Vind.

 ?? INNSENDT BILDE ?? Tatt av vinden? Mandag morgen ble starten markert for klimaklokk­a i vindparken på Høg-Jaeren. Mindre enn et døgn etterpå lå den på bakken.
INNSENDT BILDE Tatt av vinden? Mandag morgen ble starten markert for klimaklokk­a i vindparken på Høg-Jaeren. Mindre enn et døgn etterpå lå den på bakken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway