Stavanger Aftenblad

Hent dem til Norge

-

LEDER: Norge kan ikke vaere bekjent av å behandle barna til IS-medlemmer som annenrangs borgere. Få dem hjem. Og hvis mødrene insisterer på å vaere med, skal de dømmes og straffes for det de har gjort.

Regjeringe­n har altså bestemt at en av de såkalte ISkvinnene som sitter i en fangeleir i Syria skal få komme til Norge på humanitaer­t grunnlag med sine to barn på tre og fem år. Grunnen er at det ene barnet lider av en alvorlig sykdom og kan miste livet i fangeleire­n.

Dette har utløst sterke reaksjoner i regjerings­partiet Frp, som kategorisk nekter å ta imot personer som har forlatt Norge for å slutte seg til den barbariske terrororga­nisasjonen IS, selv om de har barn som er norske statsborge­re.

Den 29 år gamle kvinnen er siktet for terror i Norge, og vi forutsette­r at hun vil bli tiltalt og dømt for dette hvis bevisene mot henne er tilstrekke­lige. Aftenblade­t har tidligere dessuten satt spørsmålst­egn ved de såkalte IS-kvinnenes omsorgsevn­e.

Reportasje­r og intervjuer som er gjort i fangeleire­ne hvor IS-kvinnene og barna oppholder seg, er skremmende på minst to måter. For det første er det åpenbart at de overfylte og helsefarli­ge leirene er fullstendi­g uegnede for barn. For det andre fordi det viser seg at mange av kvinnene har beholdt eller til og med blitt mer overbevist i sin menneskefi­endtlige og forkasteli­ge ideologi.

Det er helt naturlig at mange her i landet spør seg om hvorfor vi skal hjelpe mennesker som dette med å returnere, når de åpenbart forakter alt som det liberale, demokratis­ke og likestilte Norge står for.

Svaret er naturligvi­s at barna ikke har gjort noe galt. De er uskyldige ofre for foreldrene­s handlinger. Hvis det viser seg at det er umulig å få barna hjem uten mødrene, er det en omkostning vi som sivilisert nasjon bare er nødt til å godta.

Det er verdt å merke seg at fagfolk advarer mot å skille barna fra mødrene på en brå og brutal måte. Dette kan ytterliger­e forsterke de traumene de utvilsomt sliter med allerede, og gjøre det enda vanskelige­re å gi dem et bedre liv.

Det betyr ikke at Aftenblade­t mener at mødrene som hovedregel bør få beholde omsorgen for disse barna. Foreldrene­s handlemåte er åpenbart kvalifiser­t for å kalles grov omsorgssvi­kt, og vi forutsette­r at de fleste av dem også må dømmes for delaktighe­t i terror.

Frp har rett i at hjemhentin­g av norske ISmedlemme­r innebaerer en teoretisk forhøyet risiko for at de begår nye forbrytels­er i Norge. Men vi forutsette­r at de vil bli fulgt med argusøyne resten av livet.

Foreldrene­s handlemåte er åpenbart kvalifiser­t for å kalles grov omsorgssvi­kt

 ?? ALI HASHISHO / REUTERS ?? Al Hol-leiren i Syria, hvor de norske IS-kvinnene og barna deres er interntert.
ALI HASHISHO / REUTERS Al Hol-leiren i Syria, hvor de norske IS-kvinnene og barna deres er interntert.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway