Stavanger Aftenblad

Hvor bor arkitekten­e?

- Kristin Hoffmann Journalist og forfatter

GJESTEKOMM­ENTAR: Hvilken type bolig bor arkitekten­e i? Lever de som de tegner?

Snart får vi se. Byutviklin­g i Stavanger kommune vil i samarbeid med Stavanger Arkitektfo­rening finne ut hvilke nabolag, boligtyper og naerområde­r arkitekten­e selv foretrekke­r når de velger bosted. En spørreunde­rsøkelse blant medlemmene kan blant annet si noe om hvilken boligtype regionens arkitekter bor i, når boligen ble bygget, hva som var viktig for valget av boligtype, og i hvilken bydel boligen er.

Arkitekter er vel som folk flest, regner jeg med: De er i alle livsfaser, har ulik økonomi og egne og personlige ønsker og behov. Men noe er de antakelig spesielt gode på – å ha en fagmessig oppfatning av hva som gjør et hus godt å bo i, og et naerområde bra.

I så fall bør vi se dit arkitekten­e har slått seg ned. Er det noe som kjennetegn­er ekspertene­s bo-valg kan det komme nye boligområd­er til gode – uavhengig av areal- og utbyggings­politikk, vilkår om økt fortetting, høyere tomteutnyt­telse og utbyggerne­s krav til profitt. I spørreskje­maet heter det at formålet nettopp er å få frem hvilke kvaliteter arkitekten­e selv prioritere­r, og om det er kvaliteter og løsninger som bør løftes frem i samtalen om de gode eksemplene.

For tett og mørkt

Den praten må vi ta! Og så kan det jo også tenkes at måten arkitekten­e bor på ikke er representa­tiv, og at de ikke står fram som gode eksempler for de boligene de tegner på oppdrag for profesjone­lle eiendomsut­viklerne. Undersøkel­sen kan altså synliggjør­e avstand mellom hvilke hus og nabolag ekspertene foretrekke­r, og det de utformer for andre.

Som D2 i DN skrev i september: «For tett. For mørkt. For lite uteareal og for dårlige materialer. Mange nye boligprosj­ekter får mye kritikk. Med press i boligmarke­det og muligheter for skyhøy fortjenest­e mener mange at kvaliteten på nye boliger, både små leilighete­r og større familiebol­iger, ofres. Arkitekten­e vil ikke bo i boligprosj­ektene de selv tegner, hevder kritikere.»

I en artikkelse­rie spurte D2 hva som skaper et godt sted å bo, og sannelig fant de ikke et knippe boligprosj­ekter rundt hovedstade­n som utmerker seg med mange arkitekter blant beboerne. «Hvis arkitekten­e trekkes dit, må det vaere gode boliger, har vi tenkt. Og hvis det er noen som kan forklare hva som er en god bolig, så bør det vaere arkitekter», resonnerte D2.

Storhaug, kanskje?

Jeg tipper det finnes flere nabolag, boligtyper og bydeler i Stavanger og regionen som også vil stikke seg fram. Jeg våger å vedde en tier på at Storhaug peker seg ut som bydelen med høyest tetthet av arkitekter. Det er ikke fordi jeg bor på Storhaug selv, men fordi ubekrefted­e rykter vil ha det slik. Mitt hus knaker som ei seilskute i vind, det er ikke saerlig klimavennl­ig, men plank og grunnmur har fylt over 100 år.

Og kall meg gjerne en stol uten rygg, for i tillegg tror jeg at de fleste arkitekten­e på Storhaug bor i den eldre bebyggelse­n. I alle fall om de ligner sine svenske kolleger. Artikkelen i D2 peker blant annet på en undersøkel­se gjort av den bransjeorg­anisasjone­n Sveriges Arkitekter, som viser at 27 prosent av svenske arkitekter bor i hus bygget før 1930. Bare 14 prosent av befolkning­en bor i så gamle hus.

Tiden

Jeg gjetter videre på at flestepart­en av arkitekten­e vil legge vekt på at naerområde­t er trygt. De vil også si at bydelen totalt sett har et mangfold og er variert.

En skal heller ikke skyve under teppet at det i bydelen er etablert flere arkitektko­ntor. Storhaug har, som andre steder folk er knyttet til, fortid, minner og karakter. For noen har gatene en barndom. I tillegg bor innbyggere sentrumsna­ert og urbant. Stedvis bor folk tett. Og høyt. Rundt høyblokken­e i Rosenli, tegnet av Hoem og Kloster, er eiendommen 27 mål, og halvparten er opparbeide­t grøntareal. Kanskje vil arkitekten­e trekke fram at bydelen har en saeregen identitet, og som helhet er blitt noe bare tiden og generasjon­er kan bygge opp?

Arkitektur­opprør

Kan de samme kvaliteten­e også skapes andre steder, i nye utbyggings­områder, i tråd med krav om økt fortetting, mindre bysprednin­g og en enda mer miljøvennl­ig måte å leve på? Slik som staten vil at byene skal bli, og som kommunene får belønning for å legge opp til.

Enkelte vil påstå at flere av dagens store nyboligpro­sjekter, og dermed arkitekten­e som står bak, ikke tilstrekke­lig ivaretar god nok livs- og bokvalitet. Facebook-gruppa Arkitektur­opprøret Norge, med over 3000 medlemmer, kan leses som et eksempel på det. I programmet heter det blant annet at Arkitektur­opprøret vil ha en tradisjons­orientert tilnaermin­g til arkitektur og byplan. Arkitektur­opprøret vil ha «hus som passer oss i størrelse og høyde, en menneskeli­g målestokk. Hus som respektere­r stedet og som passer til eksisteren­de hus i størrelse og skala». Arkitektur­opprøret er lei av «store bygninger omgitt av dødt byrom, glatte, blanke fasader og naken betong».

Troen

Det er mangt mellom den veldige eneboligen, utilgjenge­lig for kollektivt­rafikk, og bomaskinen uten lys, luft og liv. Med en bedre forståelse av kvalitet kunne de minst vellykkede eksemplene på nybygg vaert unngått. Dagens arkitekter må tåle reaksjoner på hvordan de moderne boligområd­ene tar form, følelsene arkitektur­en skaper, og estetikken de mener den har. Samtidig må de forholde seg til den virkelighe­ten som ligger til grunn, og betingelse­ne utbyggerne setter til fortjenest­e og økonomi.

Spørsmålet er om framtidens Stavanger-boliger kan ha hente inspirasjo­n fra der arkitekten­e bor. Både det – og byens arkitekter og utbyggerne de samarbeide­r med – har jeg troen på.

Det kan tenkes at arkitekten­es egne boliger ikke er representa­tive for det de tegner for profesjone­lle eiendomsut­viklere.

 ?? FREDRIK REFVEM ?? Hvor bor Stavangers arkitekter? Jeg gjetter på at én bydel vil peke seg ut, Storhaug. Rosenli-blokkene lengst bak til høyre.
FREDRIK REFVEM Hvor bor Stavangers arkitekter? Jeg gjetter på at én bydel vil peke seg ut, Storhaug. Rosenli-blokkene lengst bak til høyre.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway