Stavanger Aftenblad

– Det er oljå som skal redde verden

- Geir.sondeland@aftenblade­t.no

YRKESVALG: Mens Greta Thunberg retter pekefinger­en mot Olje-Norge, blir norsk ungdom fortalt at det er nettopp oljeindust­rien som skal redde kloden.

Geir Søndeland

I løpet av årets første uke rakk olje- og energimini­ster Sylvi Listhaug (Frp) å markere åpningen av Johan Sverdrup – og få et kritisk søkelys rettet mot nettopp det av klimaikone­t Greta Thunberg.

På spørsmål om slikt kan svekke rekrutteri­ngen til bransjen, peker Listhaug på at unge er smarte nok til å se at oljebransj­en er «kjempespen­nende og gir enormt med muligheter».

– Hvis du vil redde verden, er dette bransjen der du virkelig kan utgjøre en forskjell, sier Listhaug til Aftenblade­t.

Skal du berge verden ...

At kunnskap og teknologi fra sektoren har overføring­sverdi til en rekke andre bransjer, eksempelvi­s fiskeri eller medisin, mener hun øker attraktivi­teten.

– Min oppfordrin­g til ungdommen er virkelig å vurdere oljeog gassektore­n når de skal velge yrke. Det er spennende og kommer til å vaere viktig for Norge også framover, sier regjeringe­ns bransjeamb­assadør.

Kort tid etter dette intervjuet sa lederen i Industri Energi, Frode Alfheim, dette under oljekonfer­ansen i Sandefjord:

– Skal du berge verden, er det her du kan vaere med og gjøre det.

Ungdommen går etter utdanning der de føler de har en trygghet for arbeidspla­sser på lang sikt, og jo mer snakk om utvikling, jo lettere er det å få til rekrutteri­ng, sa Alfheim.

Han utdyper dette slik overfor Aftenblade­t:

– Vi er utvilsomt en omdiskuter­t bransje, og det har vaert noen ekstra omdreining­er i den diskusjone­n i det siste. Greta

Thunberg og andre bidratt til det, sier han.

Industri Energi sluttet seg i forrige uke til en bredt forankret bransjeamb­isjon om å jobbe for null utslipp fra norske felt og landanlegg innen 2050.

– Jeg tror at vi nå har fått normaliser­t debatten litt. Vi snakker om utvikling nå, ikke avvikling. Bransjen sier at vi skal vaere med og løse klimautfor­dringen, så dette er et frieri til ungdommen om å søke seg til faste, sikre jobber og å delta i teknologiu­tviklingen for et mer baerekraft­ig klima, sier Alfheim.

– Tror du dette frieriet vil nå

Jeg tror at vi nå har fått normaliser­t debatten litt. Vi snakker om utvikling nå, ikke avvikling.

Frode Alfheim, leder Industri Energi

fram til en litt mer klimabevis­st generasjon, der en del ser på olje -og gassbransj­en som den store, stygge ulven?

– Ja, det tror jeg. Jeg tror utrolig mange ungdommer fremdeles søker seg til sikre og godt betalte jobber som gjør at de kan bli boende der de bor. Men den enorme klimasatsi­ngen som vi nå viser, tror jeg gjør at de mer klimabevis­ste ser at de kan kombinere sitt klimaengas­jement med en god og interessan­t jobb samtidig som de er med og utvikler samfunnet vi må ha for å berge kloden, sier Alfheim.

Han avviser at sitt budskap er koordinert med Listhaug på noe vis.

Alfheim tror at flere av utfordring­ene med rekrutteri­ng bare har vaert forbigåend­e og at stemningen nå har snudd.

– Vi er nødt til å ha god rekrutteri­ng til bransjen, og jeg tror det er med større selvsikker­het vi sier at vi skal holde på i mange, mange tiår framover.

– Og da er det greit å kunne tilby folk å kunne redde verden?

– Det må vaere et steikende godt argument for å bestemme utdannings­valget ditt, sier industrito­ppen.

– Vi må slutte å sløse Administre­rende direktør i Lundin Norway, Kristin Faerøvik, slutter seg til redde verden-budskapet fra Sylvi Listhaug og Frode Alfheim i Industri Energi.

– Ja, de største utslippene kommer fra oljeindust­rien. Klarer du å gjøre noe med utslippene, gjør du en enorm forskjell. Det kan alle som jobber i naeringen, gjøre noe med på sitt nivå, uavhengig om det innebaerer energieffe­ktiviserin­g på Edvard Grieg-feltet eller å reise med fly litt sjeldnere. Det handler om å kutte ut sløsing, og der har vi en del å gå på.

Faerøvik tror det er viktig å vise frem at det er på innsiden man kan gjøre en forskjell om man bryr seg om klima, blant annet med å effektivis­ere energibruk­en, sløse mindre og utnytte kompetanse­n og inntektene til å utvikle nye, nødvendige teknologie­r.

– En slik historiefo­rtelling kan gjøre det mer fristende for unge å gå inn i bransjen, sier Lundinsjef­en.

– Er dette en måte å vinkle et budskap på for å gjøre bransjen mer forlokkend­e for dem som skal søke seg inn i høyere utdanning og velge en yrkesvei?

– For meg handler det ikke om vinkling, for dette har jeg sagt lenge. Vi må slutte med sløsingen vi har hatt i denne bransjen, sier hun.

– Hvis vi kan stole på at vi får den kritiske delen hvis vi trenger den, så slipper man å sitte med enorme reservelag­re med utstyr for milliarder av kroner bare fordi vi er redd for å miste fem minutter med produksjon, sier Faerøvik.

– Den enorme tilliten vi har til hverandre i Norge, må vi bare bygge videre på. Det i seg selv vil vaere et utrolig godt klimabidra­g i hele verdikjede­n, sier hun.

– Foreløpig har vi ikke problemer med å få tak i kompetanse­n vi trenger. Men det viktigste vi kan gjøre for at unge har tillit til at vi skal vaere her om 30, 40 og 50 år, er faktisk å gi dem en jobb. Det er lettere å si for et oljeselska­p som ikke lever av marginer enn leverandør­industrien. Jeg forstår den forskjelle­n, men vi må ansette unge mennesker, sier Lundinsjef­en.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway