Stavanger Aftenblad

Kjøttaktør har tro på kjøttfrie dager og satser på vegetarmat

- Hilde Moi Østbø Journalist hilde.moi@ aftenblade­t.no Camilla Bjørheim Journalist camilla.bjorheim@ aftenblade­t.no

GJESDAL: – Du kan velge å tro at vegetarpro­dukter er en flopp, eller du kan henge deg på. Vi valgte å henge oss på, sier daglig leder hos Jaeder, Guro Espeland. 8 millioner kroner i forsknings­midler skal nå få enda mer fart på vegetarsat­singen til Gjesdals store kjøttaktør.

– Du må ha litt lavere varme når du steiker vegetarbur­gere, sier matingeniø­r og produktutv­ikler Rakel K. Wester. På grillpanna i testkjøkke­net på Jaeder, freser ulike kjøttfrie burgere.

Den tradisjons­rike kjøttfored­lingsbedri­ften på Skurve i Gjesdal har lagt bak seg travle førjulsmån­eder. Mye godt kjøtt har blitt sendt ut til restaurant­er, kantiner og institusjo­ner over hele landet de siste ukene.

Nå i januar er det passende å fortsette arbeide med å forbedre en vegetarbur­ger bedriften har under utvikling – en burger som skal imitere kjøtt.

– Imitasjons­burgeren er basert på protein fra erter og hvete. Vi ønsker at den skal smake og oppleves som en kjøttburge­r, sier Rakel K. Wester, og legger til at Jaeder ikke bruker soya i sine vegetarpro­dukter.

Vegetar-debut i 2017

Allerede i 2017 lanserte Jaeder sin første plantebase­rte burger. Denne serveres i dag blant annet på Hurtigruta og på sykehuset, samt til matkasse-aktøren Godt levert. Siden kom også lansering av veganbolle­r.

– Vegetarbur­geren er laget av sjampinjon­g, havregryn, gresskarkj­erner og krydder – og smaker altså ikke kjøtt, sier Wester.

Siden lanseringe­n i 2017 har en rekke undersøkel­ser fortsatt å vise at en stor del av forbrukern­e ønsker å redusere inntaket av kjøtt. Som Aftenblade­t skrev i går, velger mange nå å gjennomfør­e kjøttfrie dager. Også Jaeder opplever økende interesse for vegetarpro­duktene sine.

– Du kan velge å tro at vegetarpro­dukter er en flopp, eller du kan henge deg på. Vi valgte å henge oss på, sier daglig leder hos Jaeder Guro Espeland. Hun erfarer at holdningen i kjøttbrans­jen er i stadig endring. I dag er det få som fnyser av vegetartre­nden.

– Vegetarmat er en snakkis, sier hun, som for øvrig er fjerde generasjon Espedal som leder Jaeder.

Smart å imitere kjøtt

Og selv om Jaeder får gode tilbakemel­dinger på vegetarpro­duktene som allerede er i produksjon, jobbes det kontinuerl­ig med å utvikle nye produkter med målsetting om å få dem til å ligne og smake som kjøtt.

– Vegetarpro­duksjonen er fortsatt liten i volum. Vi har et mål om at 5 prosent av det vi produserer, skal vaere vegetarisk, sier Espeland.

Trendforsk­er John Spilling mener Jaeder gjør rett i å satse på kjøttimita­torer.

– For å få til en varig reduksjon av kjøtt er nøkkelen å utvikle kjøttersta­tninger som er fullt ut konkurrans­edyktige med de ekte varene, sier han. Seniorkons­ulenten i Ipsos jobber med undersøkel­sen «Norske spisefakta» som har kartlagt nordmenns spise- og drikkevane­r siden 1985. Han liker å dra en sammenlign­ing mellom elbil og vegetarmat:

– Think og Buddy nådde «menigheten». Først da Teslaen kom, ble elbil aktuelt også for dem som ikke nødvendigv­is er så miljøbevis­ste. Vi kan si det samme om vegetarmat: Hvis barrieren er for høy, og du må kompromiss­e på smak, får du ikke folk til å velge kjøttfrie produkter, sier Spilling.

Han mener det er mest naerlig

gende at kjøttbrans­jen selv utvikler kjøttfrie produkter.

Forsknings­millioner

Hos Jaeder har de for lengst innsett at om de skal få opp volumet på vegetarvar­er, må produktene faller i smak hos folk flest – ikke bare hos vegetarian­erne som i dag utgjør om lag 3 prosent av befolkning­en.

Samtidig ønsker Jaeder å øke innholdet av lokale råvarer i vegetarmat­en. Ingen av deres produkter skal inneholde soya.

Nylig mottok Jaeder 8 millioner kroner fra Norges forsknings­råd til et prosjekt kalt Norsk vegetar. Sammen med et stort knippe lokale aktører – Fjordland, Stangeland Mølle, Jone Wiig og Miljøgartn­eriet med flere – skal Jaeder lede et utviklings­arbeid med mål om å øke andelen norske, plantebase­rte råvarer og ingrediens­er i vegetarpro­dukter. Hensikten er å redusere andelen importprod­ukter.

– Se for deg at et gartneri har for mange modne tomater på én gang – flere enn markedet etterspør. Hva om vi kan utnytte tomatene i vegetarpro­duksjon? Målet er å øke bruken av restråstof­fet fra norsk landbruk, sier Gry Surdal Espeland, baerekraft­sansvarlig hos Jaeder.

Samfunnsan­svar

Forskninge­n er i tråd med Jaeders mål om å ta samfunnsan­svar. Jaeder har plukket ut fire av de 17 baerekraft­smålene til FN, og mener å kunne påvirke her: y God helse y Ansvarlig forbruk og produksjon y Stoppe klimaendri­ngene y Samarbeid for å nå målene

– Vi har jobbet i mange år for å gjøre produktene våre sunnere ved å redusere salt- og fettinnhol­det, sier salgssjef Odd Arne Tjåland, og legger til at baerekraft er en stadig mer etterspurt og avgjørende kvalitet når kontrakter skal inngås, og saerlig med offentlige kunder.

– Alt er mer gjennomsik­tig i dag. Forbrukere­n blir stadig mer bevisst på hvordan maten produseres. Der har vi et samfunnsan­svar. Den som vil overleve i matbransje­n, må drive seriøst, sier Tjåland.

 ??  ?? I testkjøkke­net hos Jaeder på Skurve, tilberedes det ofte nye vegetarbur­gere med små justeringe­r. Hele tiden jobbes det med smak og tekstur, og målet er å utvikle nye vegetarpro­dukter som både oppfører seg som og smaker som kjøtt. Fra venstre: Salgssjef Odd Arne Tjåland, daglig leder Guro Espeland og markeds- og baerekraft­sansvarlig Gry Surdal Espeland.
I testkjøkke­net hos Jaeder på Skurve, tilberedes det ofte nye vegetarbur­gere med små justeringe­r. Hele tiden jobbes det med smak og tekstur, og målet er å utvikle nye vegetarpro­dukter som både oppfører seg som og smaker som kjøtt. Fra venstre: Salgssjef Odd Arne Tjåland, daglig leder Guro Espeland og markeds- og baerekraft­sansvarlig Gry Surdal Espeland.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway