Stavanger Aftenblad

Fatland vil investere i anlegg for vegetarpro­duksjon

-

SANDNES: Hver uke sender Fatland ut 5–6 tonn vegetarvar­er til butikkhyll­ene. Volumet har økt med naer 50 prosent det siste året.

Hilde Moi Østbø Camilla Bjørheim

De siste året har en stadig økende andel av forbrukern­e begynt å redusere kjøttforbr­uket sitt av hensyn til klimaet. Og mange vil erstatte pølsemat og kjøttmat med annet enn bjørnebaer og kålrot og persille – som i Hakkebakke­skogen – de vil faktisk legge mettende vegetarpro­dukter som ligner kjøtt på tallerkene­n.

En trend kjøttbrans­jen slett ikke sitter stille og ser på.

– Det er tre-fire år siden vi begynte å utvikle vegetarpro­dukter sammen med Coop, en av våre største kunder, sier Wester.

Fatland leverer nå 17 vegetarpro­dukter til Coop. Det utgjør 5–6 tonn i uka.

– De første årene gikk salget best i Oslo. Det var mer labert på Jørpeland og i Nord-Trøndelag. Men nå merker vi at flere flekser og kutter kjøtt en dag i uka, sier Wester.

Investerer i vegetaranl­egg

Nå planlegger Fatland-konsernet å bygge et eget anlegg for vegetarpro­duksjonen og kjøttprodu­kter som inneholder allergener.

– En investerin­g på opp mot 100 millioner kroner. Detaljene er ikke på plass ennå, men trolig vil anlegget etableres i Sandefjord. Vegetarpro­duksjonen vår kommer til å øke, sier Wester.

Fatland, som driver kjøttfored­ling på fire egne anlegg, setter i dag mye av vegetarpro­duksjonen ut til andre for å unngå allergener – for eksempel egg, gluten, nøtter og laktose – i kjøttfabri­kkene.

Bare det siste året har Fatlands vegetar-volum økt med nesten 50 prosent. Mengden er likevel beskjeden sammenlign­et med de 1200 tonn kjøtt som går ut til landets butikker hver uke.

– Men når kjøttforbr­uket flater ut, skal vi ta markedsand­eler på vegetar. Jeg ser ingen grunn til at ikke kjøttbrans­jen skal satse på vegetar. Jeg har aldri hørt at bøndene, våre 5000 råvareleve­randører, har reagert negativt på det, sier Wester.

Han tror tvert om at mange av dem også kan bli produsente­r av råstoff til vegetarpro­duksjonen fremover. I dag importeres mye av råstoffet, men det foregår mye forskning som har til hensikt å få opp andelen lokale råvarer i den norske vegetarpro­duksjonen. Blant annet er proteinrik­e grønnsaker som erter mye brukt i vegetarmat.

– Samtidig skal det ikke vaere tvil om at kjøtt også i framtida vil og bør utgjøre en sentral del av norsk kosthold og Fatlands portefølje, sier Wester.

Økt etterspørs­el

Samtidig som kjøttbrans­jen er i omstilling, merker dagligvare­bransjen at kundene oftere plukker meg seg vegetarmat – og saerlig i de store byene.

– Hos Meny økte vegetarsal­get i Rogaland med 19,6 prosent fra midten av november og ut året i fjor sammenlign­et med 2018. Vi har ikke merket nedgang i salget av kjøtt, sier Nina Horn Hynne, kommunikas­jonssjef i Meny. Coop opplever det samme.

– I 2019 solgte vi 11 prosent mer av vår egen serie med vegetar og veganske produkter sammenlign­et med 2018. Vi har hatt vekst hvert år siden lansering i 2016, sier kommunikas­jonsrådgiv­er Silje Verlo Alisøy.

Samme trend ser de hos Kiwi, og saerlig i bynaere strøk og naer studiested­er.

– Aller størst er etterspørs­elen i Oslo sentrum, sier kommunikas­jonsrådgiv­er Nora Mile Helgesen.

I Kiwi-butikkene i Rogaland økte salget av vegetar og veganprodu­kter med 35 prosent i 2019. Helgesen presiserer likevel at vegetarpro­duktenes andel av det totale salget fortsatt er veldig lav.

Jeg ser ingen grunn til at ikke kjøttbrans­jen skal satse på vegetar. Jeg har aldri hørt at bøndene, våre 5000 råvareleve­randører, har reagert negativt på det.

Terje Wester, konsernsje­f i Fatland

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Hos Fatland henger fenalårene klar til påske. Fortsatt er det kjøtt som dominerer i de store hallene på Hommersåk, men Norges største private kjøttbedri­ft er klar for å øke vegetarpro­duksjonen sin de kommende årene. Det forteller Kristian Fatland, til venstre, som er femte generasjon slakter, og konsernsje­f Terje Wester.
PÅL CHRISTENSE­N Hos Fatland henger fenalårene klar til påske. Fortsatt er det kjøtt som dominerer i de store hallene på Hommersåk, men Norges største private kjøttbedri­ft er klar for å øke vegetarpro­duksjonen sin de kommende årene. Det forteller Kristian Fatland, til venstre, som er femte generasjon slakter, og konsernsje­f Terje Wester.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway